eur:
389.94
usd:
363.83
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Paks 2: új, kulcsfontosságú engedélyek, elkezdődött a kivitelezés

Szijjártó Péter számolt be az Országos Atomenergia Hivatal döntéseiről.

Az uniós külügyminiszterek tanácskozásának helyszínéről, a csehországi Prágából jelentkezett Szijjártó Péter. Bejelentette: az Országos Atomenergia Hivatal kiadta az paksi atomerőmű 5-ös számú reaktorépületének építési engedélyét, és az úgynevezett nukleáris sziget létesítéséhez szükséges hat újabb engedélyt.

Mint mondta, az 5-ös az az épület, amely garantálni tudja, hogy a nukleáris energia termelése során nem kerül ki a reaktortartályból és a hozzá kapcsolódó eszközökből káros anyag a környezetbe, illetve hogy esetleges külső természeti vagy emeri hatások esetén se kelljen radioaktív szennyeződéstől tartani.

A külgazdasági és külügyminiszter rámutatott: az épület olyan technológiával készül, hogy

akár egy nagy repülő rázuhanása esetén is véd a radioaktív szennyeződésektől,

és különböző extrém környezeti hatásoknak is képes lesz ellenállni.

A paksi bővítés kapcsán Szijjártó Péter szerint a helyszínen járva is látni már a "gyorsítást": intenzívvé váltak a munkálatok, öt méteres mélységig, a talajvíz szintjéig a zajlik a talajkitermelés. Ez az első jelentős lépése a valódi kivitelezési építkezési munkák megkezdésének.

Megismételte, hogy a Paks 2 beruházás kulcsfontosságú a magyar energiaellátás biztonsága szempontjából, és a mostani engedélyek biztosítjákt, hogy 2030-ig az új blokkok működésbe is léphessenek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×