eur:
393.77
usd:
365.12
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Bayraktar TB2 török harci drón
Nyitókép: Türkiye Gazetesi

Resperger István: akár gyárthatnánk is a török drónokat

Az oroszok ellen bevált Bayraktar drónokat venne a magyar kormány Törökországtól, a felfegyverezhető, távirányítású repülő eszközökről beszélt az InfoRádióban Resperger István ezredes.

"Ez a drón képes akár 27 órán keresztül is a levegőben maradni és felderítést végezni" – mondta el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője.

Resperger István szerint, az orosz–ukrán háborúban fegyverek kipróbálása is zajlik, és ez a Bayraktar TB2-es típusú drón eddig nagyon jól szerepelt.

A katonai szakértő elmondta, hogy egy 12 méter fesztávolságú, 6 és fél méter hosszú drónról van szó, amely nagyon hosszú ideig, akár 27 óráig is képes a levegőben maradni. Mivel pedig

négy lézerirányítású rakétával szerelhető fel, a felderített célokra azonnal csapást is tud mérni.

Majd visszatér a telephelyére újabb rakétákért – ismertette Resperger István. Mint mondta, az orosz–ukrán háborúban főleg a harckocsik ellen volt nagyon eredményes, de az ukránok az orosz logisztikai oszlopokat is ezzel pusztították.

Az NKE tanára elmondta még, hogy ennek a drónnak van egy nagyobb, illetve egy kisebb változata is. Ugyanakkor azt is elárulta, hogy

nem egyszerű vásárlásról lenne szó, hanem a török és a magyar hadiipar közötti valamilyen együttműködésről.

Erre már van is példa – folytatta az ezredes, hiszen az ugyancsak török fejlesztésű, Gidrán páncélozott katonai járműveket Kaposváron fogják gyártani. Ezekből a Magyar Honvédség mintegy 300 darabot akar beszerezni.

„A Gidrán egy 14-18 tonnás páncélozott jármű, amely 11 fős személyzetet tud magával vinni. Több változata is van, a parancsnoki járműtől a páncéltörőrakéta-hordozóig, a csapatszállítótól az aknakeresőig, sok mindenre lehet alkalmazni" – folytatta.

Az NKE tanszékvezetője nem zárta ki, hogy a Gidránhoz hasonlóan,

esetleg a Bayraktar drónokat is Magyarországon fogják gyártani.

A katonai szakértő emlékeztetett rá: Maróth Gáspár védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkár általában arra törekszik, hogy ne csak megvegyünk valamit, hanem a technológiát, a tudást, a tervezést és akár a gyártást is átvehessük, ahogy a Gidránok esetében is történt – hangoztatta Resperger István ezredes, az NKE Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×