eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Tájékoztató felirat a táblán a középszintű német írásbeli érettségi vizsgán a Nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolában 2022. május 6-án.
Nyitókép: MTI/Varga György

Horváth Péter a pedagógushiányról: nem rózsás a helyzet

A természettudományos tantárgyaknál és az informatikában van a legkevesebb tanár. Rövid távon megoldást jelenthet a nyugdíjas tanárok munkája az iskolákban – mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

"Egyre nagyobb problémát jelent, hogy a pedagógusképzésből kijövők száma kevésbé tudja pótolni a nyugdíjba vonuló kollégákat, illetve vannak pályaelhagyók is. Sajnos azt lehetett látni az idei felvételiknél is, hogy ezek a számok valószínűleg még aggasztóbbak lesznek" – jelentette ki az InfoRádióban Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

Riasztó számok is vannak:

az ELTE-re matematika–fizika szakra összesen hét embert vettek fel, Szegedre négyet.

"Lehetne folytatni ezeket a számokat nagyon sokáig. Alapvetően a természettudomány és az informatika van talán a legnehezebb helyzetben. Érzékelhető, hogy az iskolákban a 23-24 kötelező tanítási óra elkezdett felfele mozdulni 25-26-ra, tehát a maximális terhelésre, ami az oktatás minősége szempontjából nem a legszerencsésebb. Nem rózsás a helyzet" – mondta a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

Véleménye szerint enyhítheti a problémát, hogy ebben a tanítási évben a nyugdíjba vonuló vagy már nyugdíjas tanároknak már nem kell lemondaniuk a nyugdíjról, ha állami fenntartású intézményben közalkalmazottként vállalnak munkát. Szerinte ez egy "nagyon helyes döntés", mert évek óta mondják, hogy ez igazságtalan, ugyanis más, nem állami fenntartású intézményekben lehetett így dolgozni.

Ugyanakkor Horváth Péter nem gondolja, hogy rohamos mértékben jönnek majd vissza a nyugdíjas tanárok tanítani, de aki most nyugdíjba vonult, és van még ereje, azokra az új szabály miatt már sokkal jobban lehet számítani.

"Én bizakodó vagyok, nem feltétlenül gondolom azt, hogy hosszú távon azzal kéne megoldani az oktatást, hogy hatvanöt év feletti pedagógusok legyenek, de nyilván vannak olyanok, akikre nagyon jól lehet számítani akár részmunkaidőben, és akár azért is, hogy átadják tapasztalataikat a fiataloknak" – mondta az elnök, és hozzátette: jó lenne, ha ez a szabály nem csak egy évre vonatkozna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×