eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Varga Zs. András, a Kúria elnöke Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész új, Korszakhatáron címet viselő esszékötetének bemutatóján a Terror Háza Múzeumban 2022. június 8-án. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány gondozásában megjelent kötet Schmidt Mária 2018 és 2022 között megjelent írásainak válogatása.
Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

Közleményt adott ki a Kúria az elnök feleségének kinevezése ügyében

Varga Zs. Andrásnak semmilyen szerepe nincs az ítélőtáblai pályázatok elbírálásában – írják.

Korábban az Observeren megjelent cikkben azt írták, hogy annak ellenére nevezték ki a Fővárosi Ítélőtábla Polgári Kollégium tanácselnökének Varga Zs. András Kúria-elnök feleségét, hogy jóval kevesebb szavazatot kapott, mint a másik jelölt. A hvg.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy a friss kinevezett Kovács Helga Mariann ebben a tisztségében politikai szempontból kényes ügyekkel is foglalkozhat.

A lap szúrta ki a Kúria reakcióját a cikkre.

„A Kúria elnökének semmilyen szerepe nincs az ítélőtáblai pályázatok elbírálásában.

Magyarország alkotmányos rendje nem engedi a bírák családi kapcsolatainak vizsgálatát pályázatok elbírálása során. Képtelenség is lenne a bírósági vezetők hozzátartozóit sajátos végzettségüktől, hosszú tanácselnöki és több évtizedes bírói tapasztalatuktól függetlenül kizárni a pályázatokból.

Össze nem függő események összekapcsolt bemutatása érdekes lehet, de valós nem” – áll a Varga Zs. András által vezetett szervezet közleményében.

A Kúria tehát nem tagadja, hogy a kinevezett jelölt jóval kevesebb szavazatot kapott, mint ellenfele, azt állítja viszont, hogy a kinevezésben Varga Zs. Andrásnak semmilyen szerepe nem volt.

Nyitóképünkön Varga Zs. András, a Kúria elnöke Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész új, Korszakhatáron címet viselő esszékötetének bemutatóján a Terror Háza Múzeumban 2022. június 8-án

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×