eur:
394.22
usd:
370.35
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

A Mol egy éven belül átveszi a hulladékgazdálkodást

A kormány azt várja az új rendszertől, hogy a hasznos hulladékok bevételeiből díjemelés nélkül fedezhető lesz a lakossági szolgáltatás vesztesége. A szemétdíjat azonban továbbra is az állam határozza meg, a Mol csak javaslatot tehet.

Hamarosan új időszámítás kezdődik a hazai hulladékgazdálkodásban: a hulladékgazdálkodási koncessziós jogokat az önkormányzatok helyett a Mol kapja. Így a profitorientált magáncég rendeli majd a szemét begyűjtését, szállítását, feldolgozását, és köt szerződéseket az önkormányzatokkal. A magáncég azt is meghatározza, a települések utcáiról melyik cég, milyen sűrűn szállítja majd el a szemetet, a lomot és a szelektívet, illetve utána mit kezd a begyűjtött hulladékkal – írja a Népszava.hu.

A koncessziós ajánlatban a társaság vállalta, hogy egy évente minimum százezer tonna települési szilárd hulladék energetikai hasznosítására alkalmas létesítményt épít öt éven belül. Az első tíz évben legalább ötvenmilliárd forintot költ beruházásra.

A szerződéssel az önkormányzati hulladékos cégek piaci szereplővé válnak: a Mol megvásárolja az Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) Zrt.-t. és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató (NHSZ) Kft.-t. A cégek alvállalkozóként dolgoznak együtt a koncessziós célokért. Emellett a Mol létrehozott egy külön vállalatot, a Mol Körforgásos Gazdaság Kft.-t, ám ez még nem rendelkezik szükséges jármű-, eszköz és emberállománnyal a feladat elvégzéséhez. A kiírás a Mol-nak szabad kezet ad abban, kit és milyen díj ellenében bíz meg a tevékenységgel.

Egy cég ügyeire rálátó forrás szerint a Mol hat alvállalkozóval szerződne. Ezek egyike a fővárosi FKF, amely a meglévő 680 járművel, két műszakban Budapesten túl akár Pest megyét is ki tudná szolgálni.

A hulladéktörvény utolsó módosítása szerint a Mol közszolgáltatás ellátása érdekében értéktől függetlenül átveheti a szükséges vagyonelemeket. Így akár az önkormányzati cégekkel és eszközökkel végezheti el a munkát, ám ez a lépés súlyos konfliktushoz vezetne a kormánypárti településekkel. A másik opció a hulladékos cégek megvásárlása az önkormányzatoktól, ami jelentős egyszeri kiadást jelentene az olajvállalatnak. A harmadik, legvalószínűbb lehetőség a cégek alvállalkozóként való foglalkoztatása.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×