eur:
393.86
usd:
367.95
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A 2022-es Magyarország Tortája, Karikó Orsolya Huncut szilva herceg elnevezésű tortája az augusztus 20-ai nemzeti ünnep és a kapcsolódó rendezvények beharangozó sajtótájékoztatóján az Országház Vadásztermében 2022. augusztus 1-jén. Az eseményen bemutatták a Szent István-napi kenyeret, Magyarország Tortáját és Magyarország Cukormentes Tortáját is.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kora őszi este ihlette az ország tortáját

A zsűri döntése alapján a Huncut szilva herceg és a Nagyi kedvence nevű sütemények voltak a legfinomabbak idén.

Karikó Orsolya nagykőrösi cukrász nyerte a 16. alkalommal megrendezett ország tortája versenyt a Huncut szilva herceg nevű alkotásával.

"Bár ezt nem szoktuk elárulni, de a torta gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott, a verseny mind a három zsűrizési körét megnyerte" – mondta az InfoRádiónak Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.

A szilváé a főszerep, egy kicsit a vörösbor, a mogyoró karamell és tejcsokoládé alkot egy ízharmóniát. Van benne egy pici erdei áfonya, fahéj, és szegfűszeg.

Karikó Orsolyát a késő nyári, kora őszi borozgató és beszélgetős esték inspirálták, és majdnem két éven keresztül tökéletesítette a tortát, míg eljutott hozzá, és megnyerte a Magyarország tortája versenyt.

Az ország tortája mellett Magyarország cukormentes tortáját is megválasztották.

Az Ipartestület az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal most már tíz éve tart cukormentes tortaversenyt. A már korábban is győztes Gyuris László, a szegedi Virág cukrászda tulajdonosa Nagyi kedvence nevű tortája nyerte meg idén a versenyt.

"Pisztácia, málna, mascarpone. Nagyon kellemes friss nyári íz, egy hibiszkuszvirágos infúzió, illetve csipkebogyóvelő is van benne"

– mondta Erdélyi Balázs.

Az Ipartestület elnöke szerint ez egy "eléggé összetett", de "könnyed nyári torta", amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot, illetve fehér lisztet sem. A desszertben mandula- és kókuszliszt van, tehát semmiféle glutént nem tartalmaz, csakúgy, mint a Huncut szilva herceg. A recept önmagában gluténmentes, de a legtöbb cukrászműhelyben felhasználnak hozzá lisztet, ezért nem tudják gluténmentesnek mondani.

Erdélyi Balázs szerint az ország tortája verseny egy nagyon jó kezdeményezés volt, látják az óriási érdeklődést. A torták üzletenként és vendégkörönként is változó módon maradnak meg a cukrászdák választékában. "Az Őrség Zöld Aranya volt talán a legsikeresebb, ami vagy fagylalt, vagy monodesszert formában biztos megtalálható szinte az összes magyarországi cukrászdában" – mondta.

Augusztus 20-tól már a Huncut Szilva Herceg is ott lesz a cukrászdákban. Az Iparegyesület elnöke elárulta: már a Magyar Ízek Utcája rendezvény kezdetétől engedélyezik a cukrászdáknak a torták eladását. Így tehát idén is az ünnepi sorozattal kezdődően, augusztus 19-től már meg lehet kóstolni a Huncut szilva herceget, és a Nagyi kedvence tortát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×