eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter újabb kinevezése előtti meghallgatásán az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Szijjártó Péter: ördögi körbe léptünk bele

Minél előbb tető alá kell hozni egy ésszerű megállapodást arról, hogy az orosz és ukrán exportkapacitások hogyan építhetőek vissza - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter a luxembourgi Külügyek Tanácsa után számolt be az elhangzottakról. Az ukrajnai háború hatásai nem állnak meg sem Ukrajna, sem Európa határainál, mindenki viseli a következményeket az egész világon - mondta a külgazdasági és külügyminiszter, aki szerint sajnálattal kellett megállapítani az ülésen, hogy ez egy elhúzódó háború, amellyel együtt kell élni a következő hónapokban.

A háború egyúttal háborús inflációs környezetet hoz létre, ami megnöveli az alapvető élelmiszerek, az energiahordozóknak és a nyersanyagoknak az árát. Szijjártó Péter szerint az inflációs környezet már a háború előtt is rossz volt, de a helyzeten a háború rontott, ennek a következményeit az egész világnak viselnie kell.

A világ egy újabb kihívással szembesül, ez az élelmiszer-ellátás biztonságát érintő helyzet. Szijjártó Péter felidézte, hogy Oroszország és Ukrajna a világ búza exportjának a 30 százalékát adta eddig, a napraforgónak 80 százalék, de jelentős volt a részesedés az árpában, a kukoricában és az étolajban is.

Ördögi körbe léptünk bele, és úgy tűnik, egyre mélyebben vagyunk a bajban - hangsúlyozta a tárcavezető, aki szerint négy tényező alakítja a helyzetet.

  • a háborús inflációs környezet,
  • a mezőgazdasági termelési és exportkapacitások csökkentek Ukrajnában és Oroszországban, ez pedig a világpiacon csökkenti az élelmiszerek kínálatát, ami komoly áremelkedéshez vezetett,
  • nehéz alternatív forrásokat találni, és exporttilalmakat vezetett be több ország,
  • Oroszország, Ukrajna és Fehéroroszország a műtrágyakereskedelemben is a világpiac fontos szereplője

A háború globális élelmiszer-ellátási válságot okoz, megoldás még nincs a helyzetre - emelte ki Szjjártó Péter. Mint mondta, létrejött egy uniós akcióterv, de a vita jelentős energiáját felemészti az, hogy ki is a hibás, szerint viszont a megoldásra kellene koncentrálni.

Az éhínségtől való fenyegetettség újabb migrációs hullámokat válthatnak ki - figyelmezetett.

A miniszter közölte az uniós ülésen volt, aki azt mondta, hogy még több fegyvert kell küldeni Ukrajnában, ám szerinte nem biztos, hogy élelmiszerellátási válságra ez jelentené a legjobb megoldást. Minél előbb tető alá kell hozni egy ésszerű megállapodást arról, hogy az orosz és ukrán exportkapacitások hogyan építhetőek vissza, és az élelmiszerek hogyan érhetik el leggyrosabban a célpiacokat - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter azt mondta, itthon nyugodtabb a helyzet, a szükséges élelmiszer kétszeresét tudja előtállítani az ország, ám három intézkedésre szükség van annak érdekében, hogy Magyarországot legalább részben, a magyarokat a lehető legnagyobb mértékben mentesíteni tudják a válság hatásai alól:

  • árstop fenntartása, ennek eltörlése újabb lökést adna az inflációnak
  • felajánlotta a kormány, hogy Magyarország átengedi és elősegíteni a területén az élelmiszerszállítmányokat Ukrajnából
  • meg kell erősíteni, erősen kell tartani a határvédelmet

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:00
×
×
×
×