eur:
394.42
usd:
365.17
bux:
65543.59
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A fővárosi Rác fürdő 2017. január 3-án. A kormány még tavaly kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a budapesti Rác fürdő és hotel két, felszámolás alatt lévő beruházó cégét, hogy a jogutód nélküli megszüntetés gyorsabb, átláthatóbb és egységesített eljárásrend szerint történjék. Lapértesülések szerint a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. kezébe került a fürdőkomplexum sorsa, amelynek átfogó rekonstrukcióját 2002-ben kezdték meg. A felújítás 2010-ben be is fejeződött, de máig nem nyitott ki.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Nem lesz biodóm 2 a Rácfürdőből

Novemberre tervezték az újranyitást, de legkorábban jövő év közepére csúszik. A Tabánban található különleges fürdő mellé épített szálloda üzemeltetésére nagy az érdeklődés.

„Mindenképpen el kell kerülni, hogy a Rác fürdő biodóm 2-vé váljon” – jelentette ki Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, aki a Népszava kérdésére válaszolva ugyanakkor elismerte, hogy használható szabad fővárosi forrás nincs a tavaly árverésen visszavásárolt fürdő felújítására.

Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. vezérigazgatója kizárt, hogy a biodóm sorsára jutna a Rác fürdő – írja a lap. Igaz, a novemberre tervezett újranyitás legalább a jövő év közepére csúszik.

A napilap emlékezetet, hogy 2010-ben is közel volt az újranyitáshoz, de politikai csaták miatt ez nem jött létre, az önkormányzat által tulajdonolt BGYH-nak tavaly májusban árverésen kellett visszavásárolnia valamivel több mint 5 milliárdért a gyönyörűen felújított, különleges atmoszférájú fürdőt és a mellé újonnan épített 67 szobás hotelt, a kulcsokat szeptemberben vehették át.

Kiderült, hogy penészteleníteni és gombátlanítani kell az épületeket, ezután kezdődhetett a műszaki állapotfelmérés, és vizsgálják egy esetleges funkcióbővítés lehetőségét is.

Május végére lehet kész a jelentés, annak alapján várhatóan közbeszerzést írnak ki az ismételt rekonstrukció terveire. Legjobb esetben jövő év közepén nyílhat meg újra a fürdő .

Szűts Ildikó elmondta, eddig 75-80 milliót költöttek a visszavásárolt épületekre, beleértve az őrzésüket is. „A fürdő felújítását a BGYH üzleti tervében még kétmilliárdra becsülték, de ez a szinte naponta változó építőipari árak miatt aligha lesz tartható” – mondta a lapnak Szűts Ildikó. A legnagyobb kockázatot a gépészeti rendszer jelenti. Mint mondta, a fürdőt mindenképpen a BGYH üzemelteti majd, míg a hotel hasznosításának módja továbbra is nyitott, több tízéves bérleti szerződés és eladás is elképzelhető. Elmondása szerint nagy az érdeklődés itthonról és külföldről is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×