eur:
395.42
usd:
366.61
bux:
65577.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Unsplash.com

Változás jön a furgonos szállításoknál

Május 21-től nem lesz elég a fuvarozást végző 3,5 tonna alatti kisteherautókra.

Az uniós irányelvek, jogszabályok rendelkezéseivel összhangban május 21-től hazánkban is szakhatósági engedélyhez kötik a kistehergépjárműves árufuvarozást – írja az utdij.hu.

Definíció szerint azokra vonatkozik, akik 2,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó kistehergépjárművel díj ellenében belföldi vagy nemzetközi fuvarozási szolgáltatási tevékenységet végeznek. Korábban még 3,5 tonna volt ez a határ.

Felhívják a figyelmet, hogy

a kötelezettség továbbra sem vonatkozik a saját árujukat szállító vállalkozásokra

(kivéve 7,5 tonna fölötti jármű esetén), csak azokra a piaci szereplőkre, akik fuvardíj ellenében közlekedési szolgáltatóként vannak jelen.

Részletesen ismertetik az engedély kiváltásának három legfontosabb feltételét, ezek címszavakban:

  • a vállalkozás jó hírneve,
  • pénzügyi megfelelőség,
  • szakmai irányító foglalkoztatása.

Fontos, a fuvarozáshoz használt gépjármű jobb oldali 1. ajtajának külső részén – tehergépjármű esetében az oldalfalon – jól látható méretben szükséges feltüntetni az üzembentartó nevét és telephelyét, vagy a közlekedési hatóság által e célra rendszeresített jelet és azonosítási számot.

Kiemelik, hogy az engedély nem a gépjárművezetés személyi okmányai közé sorolható. A tevékenységi engedély a fuvarozási szolgáltatás egyfajta iparengedélyének vagy szakhatósági engedélyének számít, ami tehát nem személyhez, nem járműhöz, hanem a vállalkozás egészéhez kötődik, azaz feljogosítja a vállalkozást, hogy díj ellenében közúti közlekedési szolgáltatást végezzen.

A tevékenységi engedély nélkül díj ellenében fuvarfeladatot végző vállalkozások akár 800 ezer forintos bírságra is számíthatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×