eur:
392.69
usd:
366.44
bux:
66280.9
2024. április 25. csütörtök Márk
A szárazság miatt sűrű porfelhő száll a talajelőkészítést végző mezőgazdasági munkagép nyomában Kállósemjén határában 2022. március 23-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Az első veszélyen túl vannak, most újabbtól tartanak a gazdák

Időben érkezett a csapadék a száraz hónapok után, ám a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke nem szeretne túlzottan csapadékos tavaszt sem.

2021 októbere óta nem esett kiadós csapadék Magyarországon, egy nagyon enyhe és csapadékmentes, jóformán hó nélküli telet hagytunk magunk mögött. A csapadékszegény időjárás következtében 100 milliméter csapadékhiány alakult ki a földeken.

Ez a csapadékhiány eddig még nagyjából orvosolható is volt, mivel az őszi vetésű növények nyugalmi állapotban voltak, amikor nem akkora probléma a vízhiány. Az utolsó pillanatban kezdett el esni az eső – összegzett az InfoRádióban a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Petőházi Tamás rámutatott: a melegedő időjárás hatására fejlődni kezdő növényeknek most viszont több vízre van szükségük, hogy a fotoszintézist folytatni tudják, és ehhez nagyon jókor jött az elmúlt napok csapadéka.

Most kezdték a gazdák a tavaszi mezőgazdasági munkákat. A tavaszi munkacsúcs, vagyis a napraforgó vetése – ami 500-800 ezer hektáros területen történhet meg –, valamint a kukorica vetése – mintegy egymillió hektár körüli területen – egy kicsit későbbre csúszik a szokásosnál, és április közepére, második felére felére terjed majd ki, de ez rendben lesz így a szakember szerint.

Az eddigieknél jóval csapadékosabb tavaszban reménykednek a gazdák a jó termésért, mert a klímaváltozás okozta vízhiányt pótolni kell, ugyanakkor az se jó, ha nagyon csapadékos a tavasz – fejtette ki Petőházi Tamás.

"Nekünk az lenne ideális, ha 7-10 naponta érkezne egy záporfelhő Magyarországra, és átáztatná a talajt, mert a rendes csapadékeloszlás is nagyon fontos ahhoz, hogy sikeres legyen a termesztési év. Ugyanakkor négy milliméter per óránál intenzívebb eső már nem tesz jót a talajszerkezetnek, és ha túl erős a zápor, zivatar, akkor a talaj tetején elfolyik a csapadék, és a növények nem tudják hasznosítani."

Csapadékhiányos időjárás esetén nagyságrendileg 80-100 ezer hektár szántóföldi területen tudnak öntözni Magyarországon – jegyezte meg a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Emlékeztetett: létezik egy kormányprogram ennek fejlesztésére azzal a céllal, hogy az öntözött terület nagyságát a közeljövőben akár 300 ezer hektárra lehessen emelni, és egy közép-hosszú távú program következtében pedig akár egymillió hektárra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×