eur:
389.71
usd:
362.71
bux:
68039.71
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nagy István: az ukrán-orosz konfliktus élelmiszerbiztonsági kérdéseket is felvet - a nap hírei

Veszélyesnek nevezte a NATO előtt lévő javaslatokat Orbán Viktor kormányfő. Humanitárius tranzitpontot hozott létre a menekülteknek a kormány a segélyszervezetekkel együttműködve a BOK csarnokban. Támogatást ajánlott fel az Európai Unió az ukrajnai menekülteket fogadó tagállamoknak. A nap legfontosabb hírei március 21-én.

Veszélyesnek nevezte a NATO előtt lévő javaslatokat a magyar kormányfő az Európai Tanács elnökével tartott tanácskozása után. Az észak-atlanti szövetség és az uniós tagállamok is csütörtökön tartanak csúcstalálkozót. Orbán Viktor úgy fogalmazott: vannak NATO-tagállamok, amelyek ismét felvetették a légtérzár létrehozását Ukrajna felett, de szerinte a NATO területén kívül katonai akciókba bonyolódni nem dolga a szövetségnek. Az orosz gáz- és olajellátás kérdéséről megjegyezte: tíz napja világossá tették, hogy a szankciókat nem lehet kiterjeszteni az orosz gáz- és olajbehozatalra.

Az ukrajnai háború miatt az uniós Zöld Megállapodásban rögzített értékek újragondolását sürgette a magyar agrárminiszter. Nagy István Brüsszelben azt mondta: az ukrán-orosz konfliktus komoly élelmiszerbiztonsági kérdéseket és kockázatot vet fel. Felidézte, hogy mértékadó szervezetek által készített tanulmányok az európai mezőgazdasági termelés 15-20 százalékos visszaesését jósolják a környezetvédelmi célértékek teljesítésének esetén. A világ gabonanövény-termelésének jelentős részét adó Ukrajnában zajló háború miatt viszont az uniónak növelnie kellene termelését – tette hozzá.

Újabb egészségügyi eszközökből álló magyar szállítmány indult Ukrajnába. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint Magyarország több száz infúziós állványt, egészségügyi ellátáshoz szükséges bútorokat, sebészeti beavatkozáshoz szükséges eszközöket infúziós kellékeket, gyógyszereket, kötszereket adományoz Ukrajnának. Összehangolt uniós segítség - az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében - olyan egészségügyi eszközökből áll a segélyszállítmány, amelyekre Ukrajna igényét jelezte. A szállítmány előkészítése az Állami Egészségügyi Tartalékból történt,

Már az első délelőtt több száz menekülőnek segítettek a BOK csarnokban kialakított humanitárius tranzitponton. A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a tranzitpont várja további ukrán tolmácsok és önkéntesek jelentkezését is. Emellett a lakosságot arra kérik, hogy az adományokat ne a BOK csarnokba, hanem továbbra is a karitatív szervezeteknek juttassák el. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, internetelérhetőséget biztosítanak.

Újabb riasztást kaptak a Magyar Honvédség Gripenjei. Ezúttal egy Ukrajna irányából érkező azonosítatlan légijármű miatt szálltak fel a vadászgépek. A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a repülő a keleti országrészben tűnt fel a radaron és Szlovákia irányába haladt. A Gripenek ellenőrizték a jelzett légteret, majd miután meggyőződtek a légtér biztonságáról, visszatértek a kecskeméti bázisra. Március 14-e óta már 4. alkalommal riasztották a Gripeneket.

Támogatást ajánlott fel az Európai Unió az ukrajnai menekülteket fogadó tagállamoknak. Emellett segítséget nyújt ahhoz is, hogy az uniós országok fokozatosan megszüntethessék függésüket az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól. Az Európai Bizottság közleménye szerint a speciális felhívás lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy illetékes hatóságukon keresztül azonnali kéréseket küldjenek a testületnek. A tagállamok segítséget kérhetnek továbbá az ukrajnai menekültek társadalmi és gazdasági integrációjának előmozdításához.

Az Európai Unió kész további szankciókat bevezetni Oroszországgal szemben az ukrajnai inváziója miatt - jelentette ki az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben. Josep Borrell, a tagországok külügy- és védelmi minisztereinek közösen tartott tanácsülése után hangsúlyozta: amit az orosz hadsereg követ el az ukrán emberek ellen, az háborús bűnnek számít. A tanácsülésen elfogadott, a biztonság és védelem 2030-as megerősítését célzó, stratégiai iránytűnek nevezett uniós cselekvési terv szerinte fordulópontot jelent az európai biztonság szempontjából.

További fegyverszállítmányokkal is támogatja majd Németország Ukrajnát. A berlini bejelentés szerint a kormány német gyártóktól vásárol új fegyvereket, mivel jelenleg nincsenek nélkülözhető készletei. A közösség eddig 500 millió eurót különített el az ukrán hadsereg védelmi képességének fejlesztésére.

Ultimátumnak nevezte és továbbra is elutasította az orosz javaslatokat az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij európai közszolgálati műsorszolgáltatóknak adott interjújában hangsúlyozta: például Harkivot, Mariupolt vagy Kijevet feladni sem ő, sem az ott élők nem hajlandók. Hírügynökségek arra hívják fel a figyelmet. hogy a Kreml fő követelései Ukrajna semleges státusa, a Krím Oroszországhoz tartozásának és a kelet-ukrajnai szakadár területek függetlenségének elismerése. Ezekből kizárólag az ország semlegességbe hajlandó Kijev beleegyezni.

A legutóbbi ukrajnai adatok szerint a déli részen fekvő Mariupolban naponta nő a civil áldozatok száma, és mostanra meghaladta a háromezret. Vitalij Klicsko kijevi polgármester eközben azt közölte, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújának február 24-i kezdete óta mostanáig 65 civil vesztette életét az ukrán fővárosban és csaknem háromszázan sérültek meg. Újabb, ezúttal szerda reggel 7 óráig tartó kijárási tilalmat vezettek be Kijevben.

Olaszországban 40 napig csökkentik az üzemanyagadót, emellett felvásárlási határt vezetnek be a szupermarketekben a pánikszerű vásárlás elkerüléséért. Egyes élelmiszerüzlet-láncok két üvegben szabták meg az egyszerre vásárolható étolaj mennyiségét. A Mario Draghi vezette kormány néhány nappal ezelőtt bejelentette az üzemanyagárak csökkentését, azonban ennek a bevezetése késik, sajtóértesülés szerint az intézkedés jogi megszövegezése miatt.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×