eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az orosz-ukrán háború elől menekülő emberek Budapesten, a Keleti pályaudvaron 2022. március 7-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Mától új világ jön a menekültek budapesti fogadásában – részletek itt

A BOK Csarnokban nyílik új tranzitállomás hétfőn, a Keleti és a Nyugati Pályaudvaron megszűnik az eddig működő civil segélyezés. Tudnivalók, linkek, elérhetőségek az új rendszerről és az önkéntesnek jelentkezni akaróknak.

Teljes megváltozik hétfőtől a vonattal Budapestre érkező ukrajnai menekültek fogadása, ellátása. A tudnivalókat a Segítségnyújtás (Ukrajna, Kárpátalja) nevű Facebook-csoport szedte össze posztjában.

Mint írják, a Magyar Atlétikai Szövetség átadta a BOK Sportcsarnokot (régi Syma Csarnok), hogy ezzel segítsenek a menekült ellátásban, hétfőtől a Fővárosi Védelmi Bizottság új tranzitvárót alakít ki benne.

A segélyszervezetek váltott műszakokban lesznek jelen a BOK-ba 8–20 óráig és 20–8 óráig, így a BOK 0-24-ben nyitva lesz a menekültek számára.

A csarnokban lesz:

  • catering pult (hideg-meleg étkeztetés)
  • orvosi szoba,
  • idegenrendészeti pult,
  • egy kitelepült MÁV jegypénztár,
  • egy elszeparált pihenő helység,
  • baba-mama/gyereksarok,
  • állatsegélypont.

A különvonatokon érkező menekülteket Kőbánya vasútállomáson leszállítják és külön buszokkal viszik a BOK csarnokba.

A menetrend szerinti vonatokat a Keleti és a Nyugati Pályaudvaron a katasztrófavédelem és a rendőrség fogadja, és az oda érkező menekülteket továbbirányítja a BOK csarnokhoz, ez alapján úgy tűnik, számukra nem gondoskodnak külön transzportról az új tranzitváróhoz, ami egyébként a Keletihez viszonylag közel van, sétálva nagyjából húsz perc alatt oda lehet érni, de a sok esetben nehéz csomagokkal, kisgyerekekkel érkező nőknek ez azért megterhelő lenne a hosszú utazás után.

A Keleti és Nyugati Pályaudvaron nem lesz kint karitatív szervezet, sem szervezett ételosztás

– írják.

A Telex hétfő hajnali beszámolója szerint vasárnap éjfélre a civileknek és önkénteseknek is el kellett hagyniuk a létesítményeket – a kiürítés meg is történt, hétfő hajnali ötkor már egy elhagyatott váróteremmel találkoztak.

A menekültek a csarnokban tájékoztatást, ellátást kapnak, majd igényeik szerint buszokkal szállítják tovább őket. Lesznek a csarnokon belül transzfervárók attól függően, hogy ki, hova szeretne majd eljutni (Keleti, Nyugati, Ferihegy, szállások) – írja a Segítségnyújtás (Ukrajna, Kárpátalja) Facebook-csoport.

Az aznap szolgáló segélyszervezet segélypontot működtet, ahol adományokkal és segítségnyújtással, információközléssel támogatják meg a menekülteket. Az egyes szervezetek minimális szállásfelajánlással is fognak foglalkozni.

Hivatalosan a szállásközvetítéssel a Migration Aid fog foglalkozni helyben. A szállásfelajánló és fuvart ajánló magánszemélyek valószínűleg bemehetnek a csarnokba, ha tudják igazolni magukat (pl. a szervezet regisztrálja őket, így engedélyezik majd a belépést) – írják.

Az adományok leadása és szervezése még nem teljesen tisztázott – áll a posztban. Az előzetes információk alapján ott, ahol a gyereksarok működött eddig a Keletinél, az a konténer lesz az adománygyűjtőpont. (Baross térnél van egy nagyobb parkolóban, ahol a posta is van). Hétfőn napközben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat lesz, egyelőre nem kérnek adományt.

Az állatsegélypont adományokat helyben nem fog tudni fogadni. Bővebb információ itt.

Önkénteseket a szervezetek regisztráció után tudnak fogadni. A tolmácsokra mindig szükség van, a legjobb, ha regisztrálnak az egyes szervezeteknél, itt tudják megtenni a szakmai önkéntesek fül alatt.

A gyereksarok Facebook-csoport itt található. Ez pedig a Dunakanyar-Zebegény önkéntes női csoport elérhetősége.

A Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak állandó standja volt a Keletiben, hozzájuk itt lehet jelentkezni önkéntesnek.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×