eur:
367.85
usd:
342.24
bux:
49320.70
2023. június 9. péntek Félix
Az orosz-ukrán háború elől menekülő emberek Budapesten, a Keleti pályaudvaron 2022. március 7-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Mától új világ jön a menekültek budapesti fogadásában – részletek itt

A BOK Csarnokban nyílik új tranzitállomás hétfőn, a Keleti és a Nyugati Pályaudvaron megszűnik az eddig működő civil segélyezés. Tudnivalók, linkek, elérhetőségek az új rendszerről és az önkéntesnek jelentkezni akaróknak.

Teljes megváltozik hétfőtől a vonattal Budapestre érkező ukrajnai menekültek fogadása, ellátása. A tudnivalókat a Segítségnyújtás (Ukrajna, Kárpátalja) nevű Facebook-csoport szedte össze posztjában.

Mint írják, a Magyar Atlétikai Szövetség átadta a BOK Sportcsarnokot (régi Syma Csarnok), hogy ezzel segítsenek a menekült ellátásban, hétfőtől a Fővárosi Védelmi Bizottság új tranzitvárót alakít ki benne.

A segélyszervezetek váltott műszakokban lesznek jelen a BOK-ba 8–20 óráig és 20–8 óráig, így a BOK 0-24-ben nyitva lesz a menekültek számára.

A csarnokban lesz:

  • catering pult (hideg-meleg étkeztetés)
  • orvosi szoba,
  • idegenrendészeti pult,
  • egy kitelepült MÁV jegypénztár,
  • egy elszeparált pihenő helység,
  • baba-mama/gyereksarok,
  • állatsegélypont.

A különvonatokon érkező menekülteket Kőbánya vasútállomáson leszállítják és külön buszokkal viszik a BOK csarnokba.

A menetrend szerinti vonatokat a Keleti és a Nyugati Pályaudvaron a katasztrófavédelem és a rendőrség fogadja, és az oda érkező menekülteket továbbirányítja a BOK csarnokhoz, ez alapján úgy tűnik, számukra nem gondoskodnak külön transzportról az új tranzitváróhoz, ami egyébként a Keletihez viszonylag közel van, sétálva nagyjából húsz perc alatt oda lehet érni, de a sok esetben nehéz csomagokkal, kisgyerekekkel érkező nőknek ez azért megterhelő lenne a hosszú utazás után.

A Keleti és Nyugati Pályaudvaron nem lesz kint karitatív szervezet, sem szervezett ételosztás

– írják.

A Telex hétfő hajnali beszámolója szerint vasárnap éjfélre a civileknek és önkénteseknek is el kellett hagyniuk a létesítményeket – a kiürítés meg is történt, hétfő hajnali ötkor már egy elhagyatott váróteremmel találkoztak.

A menekültek a csarnokban tájékoztatást, ellátást kapnak, majd igényeik szerint buszokkal szállítják tovább őket. Lesznek a csarnokon belül transzfervárók attól függően, hogy ki, hova szeretne majd eljutni (Keleti, Nyugati, Ferihegy, szállások) – írja a Segítségnyújtás (Ukrajna, Kárpátalja) Facebook-csoport.

Az aznap szolgáló segélyszervezet segélypontot működtet, ahol adományokkal és segítségnyújtással, információközléssel támogatják meg a menekülteket. Az egyes szervezetek minimális szállásfelajánlással is fognak foglalkozni.

Hivatalosan a szállásközvetítéssel a Migration Aid fog foglalkozni helyben. A szállásfelajánló és fuvart ajánló magánszemélyek valószínűleg bemehetnek a csarnokba, ha tudják igazolni magukat (pl. a szervezet regisztrálja őket, így engedélyezik majd a belépést) – írják.

Az adományok leadása és szervezése még nem teljesen tisztázott – áll a posztban. Az előzetes információk alapján ott, ahol a gyereksarok működött eddig a Keletinél, az a konténer lesz az adománygyűjtőpont. (Baross térnél van egy nagyobb parkolóban, ahol a posta is van). Hétfőn napközben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat lesz, egyelőre nem kérnek adományt.

Az állatsegélypont adományokat helyben nem fog tudni fogadni. Bővebb információ itt.

Önkénteseket a szervezetek regisztráció után tudnak fogadni. A tolmácsokra mindig szükség van, a legjobb, ha regisztrálnak az egyes szervezeteknél, itt tudják megtenni a szakmai önkéntesek fül alatt.

A gyereksarok Facebook-csoport itt található. Ez pedig a Dunakanyar-Zebegény önkéntes női csoport elérhetősége.

A Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak állandó standja volt a Keletiben, hozzájuk itt lehet jelentkezni önkéntesnek.

Címlapról ajánljuk
Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként a Magyar Állami Operaház régi-új főigazgatója beszélt a nemrég lezárult, hosszúra nyúlt pályázati időszakról, az Operaház távozóiról, a dalszínház és a nemzeti operajátszás jövőjéről illetve az Erkel Színházzal és az Eiffel Műhelyházzal kapcsolatos terveiről is.

Elhunyt az Ablak közismert műsorvezetője

Hetvenkét éves korában csütörtökön elhunyt Bánki Ilona újságíró, a Magyar Televízió egykori kulturális főszerkesztője, az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének volt főszerkesztő-helyettese.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×