eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Szabó Zsuzsa: Széles körű összefogás alakult ki a pedagógusok ügyéért

A rendszerváltás óta nem volt ilyen átfogó összetartás egy ágazati ügyért - mondta a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a határozatlan idejű pedagógussztrájk első napját értékelve.

Még nem összesítették a saját adataikat a PDSZ-ével, ezért nincsenek pontos számaik szerdán kezdődött megmozdulás résztvevőiről. Az viszont látszik, hogy ilyen átfogó támogatást ágazati témában a rendszerváltás óta nem lehetett látni - mondta Szabó Zsuzsa. "Sok diák, szülő és a társadalom más tagjai támogattak minket, hiszen az oktatás nemcsak a pedagógusok problémája, hanem mindenkié."

A résztvevők számával kapcsolatban még megjegyezte: azt tapasztalták a január végi kétórás figyelmeztető akció során, hogy a sztrájkot vállaló kollégákra hihetetlen nagy nyomás nehezedett. "Mindent megtett a kormány, hogy eltántorítsa és fenyegesse a kollégákat. Korábban bekérték a sztrájkolók névsorát és szinte egyesével győzködték az embereket, hogy álljanak el a sztrájktól. Az iskolaigazgatók nem értették, hogy ez nem ellenük, hanem értük szóló akció."

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke elismételte, hogy szerintük a rendszerből 12 ezer tanár hiányzik, és a folytonos helyettesítések miatt gyakran nem lehet olyan szakmai, módszertani oktatást végezni, mint amilyenre szükség lenne.

Arra a kérdésre, hogy miért épp most szervezték meg a sztrájkot - az Emmi szerint ez egy kormányellenes kampányakció - Szabó Zsuzsa azt mondta, szerinte a kormány mással nem tudja magyarázni, hogy miért nem foglalkozott a pedagógusok gondjaival eddig.

"2008 óta folyamatosan tárgyalóasztalnál ülünk a kormány képviselőivel, és ugyanazok a témák vannak napirenden. Volt, amikor már megállapodás közeli helyzetbe kerültünk, de a kormány lesöpörte az egészet az asztalról. Most sincs politikai akarat a kérdés rendezésére: 2021 októbertől a két szakszervezet sztrájkbizottságként tárgyal a problémák megoldásáért, de senki sem mozdult ebben a kérdésben" - fejtette ki véleményét a szakszervezeti vezető.

Mindezek után múlt héten Gulyás Gergely a tévében jelentette be, hogy háromszor tíz százalékot ígérnek a nekik, illetve volt már olyan ígéret is, hogy 2023-ban majd átvilágítják az oktatást és rendezik a pedagógusok követeléseinek ügyét - sorolta Szabó Zsuzsa.

"Ám az a probléma, hogy a pedagógusoktól 2014 óta 17 havi bért vettek el azzal, hogy a bérek számítási módját egy jogszabállyal megváltoztatták. Miért nem volt ideje a kormánynak eddig ezzel foglalkozni? Illetve Gulyás Gergely miért azoknak mondott köszönetet, akik nem vettek részt a sztrájkban? Hiszen ők nem biztos, hogy azért nem sztrájkoltak, mert nem értenek egyet az üggyel, amiért harcolunk, hanem talán mert nem volt elég bátorságuk ahhoz, hogy szembeforduljanak az igazgatók és a tankerületi vezetők nyomásával" - fejtette ki a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×