INFORÁDIÓ
2022. május 16. hétfő
Botond, Mózes

sztrájk

psz

pdsz

maruzsa zoltán

pedagógus

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára Budapest legújabb iskolája, a II. kerületi Gyermekek Háza új épületének átadásán 2021. augusztus 31-én. Az építkezést a kormány 5,3 milliárd forinttal támogatta, és ez nem csak azt tette lehetővé, hogy új épületbe költözzenek, hanem azt is, hogy az intézmény gimnáziumi tagozattal bővíthesse profilját.

Sztrájk: Maruzsa Zoltán írt az igazgatóknak, nyílt levélben válaszoltak rá a szakszervezetek

Infostart

A pedagógus-szakszervezetek hétfőre hirdettek kétórás sztrájkot. Ennek jogszerűségéről és a minimális szolgáltatásokról folyik a vita a kormány és az érdekképviselet között.

A csütörtökön a szakszervezeti sztrájk kezdeményezés tárgyában Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár úr részéről írt levél több pontatlanságot és téves megállapítást tartalmaz, amely alkalmas arra, hogy a 2022. január 31-re tervezett kétórás időtartamú sztrájk vonatkozásában a sztrájkban részt venni szándékozókat elbizonytalanítsa – írja közös nyílt levelében a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

Maruzsa Zoltán levelében azt írja, a kormány képviselői személyesen hét alkalommal tárgyaltak a szakszervezetekkel, és mivel nem sikerült megállapodni, arról is folynak egyeztetések, hogy mi a minimális szolgáltatás, amit munkabeszüntetés esetén biztosítani kell.

Az államtitkár emlékeztet, hogy a szakszervezetek kedden fordultak bírósághoz az ügyben, de ítélet még nem született, így

álláspontja szerint a hétfőre meghirdetett kétórás sztrájknak nincs jogalapja.

A szakszervezetek nyílt levelükben úgy reagálnak erre, hogy a sztrájk szervezésének, a hétfői sztrájk előkészítésének minden törvényes alapja fennáll, az ezzel ellentétes államtitkári megállapítás téves és a sztrájkról szóló 1989. évi VII. tv. 1. § (2) bekezdésébe ütközik, mely szerint a sztrájktól való tartózkodásra senki sem kényszeríthető.

Tekintettel arra, hogy a kormány kijelölt képviselője és a szakszervezetek sztrájkbizottsága között a még elégséges szolgáltatás mértéke és feltételei vonatkozásában nem jött létre megállapodás, a szakszervezetek nem tehettek mást, mint a Fővárosi Törvényszékhez fordultak ennek megállapítása iránt – írják.

Várhatóan az eljáró bíróság pénteken hozza meg az erre irányuló döntését,

és azt elektronikusan megküldi a felek részére. A bírósági döntés kézhezvételéig a sztrájk szervezése, az előkészületek az előre meghatározott ütemterv, a még elégséges szolgáltatásra tett szakszervezeti javaslatnak megfelelően zajlanak, éppen annak érdekében, hogy a hétfői sztrájk szervezetten, a gyermekek, a szülők, az intézményvezetők és a pedagógusok érdekeit maximálisan figyelembe véve bonyolódhasson – áll a nyílt levélben.

Sajnos a hivatkozott levél éppen a hétfői napra tervezett sztrájk szervezettségét próbálja aláásni, és ezzel összefüggésben a pedagógustársadalom, valamint a gyermekek és a szülők érdekeit sérti, éppen ellenkezőleg azzal, amit sugallni próbál – írják az államtitkár leveléről.

A szülők részére elküldött előzetes tájékoztatás az államtitkári levélben leírtakkal ellentétben nem a még elégséges szolgáltatás tárgyához tartozik, amint arra a Fővárosi Törvényszék több határozatában is utalt.

Fentiek alapján kérik az intézményvezetőket, hogy a szakszervezetek közös sztrájkbizottságának tájékoztatását elfogadják és a hétfői sztrájk törvényes előkészületéhez a feltételeket biztosítsák. A sztrájkban érintettek megfelelő tájékoztatása közös érdekük – írják, és felhívják a figyelmet, hogy az együttműködési kötelezettség nemcsak az egyeztetést végző felekre, hanem a munkáltatói jogkör gyakorlójára is kiterjed.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018