INFORÁDIÓ
2022. május 18. szerda
Alexandra, Erik

rusvai miklós

omikron

pcr-tesz

koronavírus

karantén

Shot of a doctor using cotton swab while doing coronavirus PCR test at the hospital. Doctor laboratory assistant takes swab from nose of sick patient. Unrecognizable doctor with protective glove taking coronavirus sample from female patients nose.

Rusvai Miklós elárulta, miért lehet heteken át pozitív a PCR-teszt

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Tünetmentes Covid-betegek tucatjai panaszkodnak arra a közösségi oldalakon, hogy hetekig pozitív marad a PCR-tesztjük, pedig hivatalosan már szabadulhatnának a karanténból. Ez egy ismert jelenség, de az a jó hír, hogy ők már nem fertőznek, mert a vírus csak nagyon kis mennyiségben van jelen a szervezetükben – mondta a víruskutató.

A vírushordozás mellett sajnos a vírusürítés is egy-két nappal korábban megkezdődik a klinikai tünetek előtt, de jóval azok után is tart, több nap vagy akár egy-két hétig is. A PCR-vizsgálat pedig éppen az érzékenysége miatt – és ez a korábbi vírustípusoknál is megfigyelhető volt – akár két-három héten át is pozitivitást mutathatnak a tünetek megszűnése után – hívta fel a figyelmet Rusvai Milós.

Sőt, a víruskutató szerint kialakulhat az úgynevezett intermittáló, vagyis szakaszos vírusürítés jelensége is, amikor 10-12 nap elteltével az egyik napon pozitív, másik napon negatív, majd megint pozitív a teszt, miután olyan kis mértékben képződik már csak a vírus a szervezetben. A szakember szerint ez a látszólagos ellentmondás sok laikust megzavarhat, azt gondolva, hogy a teszt megbízhatatlan. Pedig nem erről van szó, hanem arról, hogy tünetek nélkül is lehet vírusürítés, ami szakaszos is lehet – ismételte meg.

A vírusürítést illetően Rusvai Miklós jelezte: ahhoz, hogy valakit megfertőzzünk, a nyálban vagy az orrváladékban bizonyos mértéket el kell érnie a vírus jelenlétének. Ha viszont a vírusrészecskék száma nem haladja meg ezt a szintet, akkor az illető nem fertőz, de attól még fertőzött, és a PCR-teszt pozitivitást fog jelezni – ám például az antigénteszt jó eséllyel nem, miután utóbbi sokkal kevésbé érzékeny.

"Tehát általánosságban az mondható el, hogy ha az antigénteszt során pozitívak vagyunk, akkor fertőzünk, ha a PCR-teszt során, akkor pedig fertőzöttek vagyunk" – magyarázta a szakértő. Az, hogy valaki az antigén teszttel negatív, a PCR szerint viszont pozitív (vagyis hordozza a vírust, de nem terjeszti),

nagyon gyakran megesik a vakcinázott embereknél.

Rusvai Miklós megítélése szerint nyugodtan mehetnek dolgozni vagy bárhová és élhetik a normális életüket azok, akik ugyan pozitív PCR-tesztet produkálnak, de meggyógyultak, napok óta nincsenek tüneteik, a hivatalos karanténidejük lejárt és negatív az antigén-gyorstesztjük, amit már számos helyen el lehet végeztetni. A víruskutató hozzátette: ez az ő szakmai véleménye, az más kérdés, hogy például egy munkahelyen elfogadják-e ezt az érvelést, de mindenesetre immunológiai, virológiai értelemben az említett emberek elméletileg már nem fertőznek – ismételte meg.

A jelenség gyakoriságát illetően azt mondta, hogy szinte minden vírusfertőzés után kialakul egy olyan stádium, amikor valaki ugyan még fertőzött, és PCR-vizsgálattal kimutatható esetében a vírus genetikai anyaga (amihez néhány vírusrészecske is elegendő, sőt, akár csak magának a nukleinsavnak a jelenléte a váladékban), de attól még az illető már nem fertőz. Szinte törvényszerű, hogy a vírusfertőzés vége így záródik le.

Végezetül hozzátette: az esetek 99,9 százalékban két hét után megszűnik a vírus kimutathatósága (PCR-rel is), ugyanakkor szakirodalmi érdekesség, hogy a leghosszabb szakaszos vírushordozás – PCR-rel bizonyítottan – ritka esetben több hétig, akár harminc napon túl is eltarthat anélkül, hogy újrafertőződésről lenne szó.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: VioletaStoimenova/Getty Images

Kapcsolódó hang

Rusvai Miklós elárulta, miért lehet heteken át pozitív a PCR-teszt
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018