eur:
392.98
usd:
362.96
bux:
72132.83
2024. július 8. hétfő Ellák
Védőfelszerelést viselő orvos megfogja egy beteg kezét a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja, a Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek ellátására kialakított intenzív osztályán 2021. december 15-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kiderült, mire számít az egészségügyben a kormány az omikronos járványhullámban

Más országok tapasztalataiból már látszik, hogy jelentősen emeli az omikron az esetszámokat, van, ahol az egészségügyi rendszert is túlterhelte az omikron.

Olaszországban túlterhelte az egészségügyi rendszert az omikron variáns, számos országban kénytelenek dolgozni az omikronnal megfertőződött egészségügyi dolgozók, Nagy-Britanniából pedig olyan hírek érkeztek, hogy már túl vannak az ötödik járványhullám csúcsán.

Mindezek fényében beszélt Gulyás Gergely arról, mire számít a kormány itthon az omikron okozta ötödik hullámban.

A mostani, 6000-7000-es fertőzésszám jelentős, dinamikus növekedése várható a következő napokban.

Az omikron általánosságban tekintve kevésbé veszélyes, elsősorban légúti betegséget okoz, és nem növeli úgy a kórházi ellátottak számát, mint a delta variáns. A halálozások száma sem növekszik úgy majd a kormány várakozása szerint.

Pillanatnyilag 9 292 805 felhasználható vakcina van Magyarországon, azt kérte a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy minél többen jelentkezzenek első vagy ismétlő oltásra.

A kórházak várható terhelésére tekintettel elmondta:

  • a normál betegágyak 75 százaléka szoba, jelenleg az ágyak 25 százalékán ápolnak koronavírusos beteget.
  • Jelenleg 2261 ágyon ápolnak koronavírusos beteget, és 596-an vannak még covidgyanús tünetekkel (még teszteredmény nélkül) kórházban.
  • Összesen 8546 szabad ágy áll rendelkezésre covidos betegek számára, ez a kapacitás szükség szerint növelhető.

A magyarok 64 százaléka oltott, ezzel az európai mezőny harmadik harmadának elején állunk.

Folytatódni fog februárban is a nagyon sikeres regisztrációmentes oltási akció.

A negyedik oltásokra vonatkozó kormánydöntésről, valamint az ingyenes tesztekkel kapcsolatos kormányzati álláspontról itt írtunk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×