eur:
393.81
usd:
365.11
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagok, a Comirnaty-vakcinák fecskendőkbe töltve a nagykállói Sántha Kálmán szakkórház oltópontján 2021. november 29-én. A november 22-től december 5-ig tartó, egy héttel meghosszabbított oltási akcióban regisztráció és előzetes időpontfoglalás nélkül várják az oltakozni szándékozókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában, valamint a szakrendelőkben is.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Bejelentés: jönnek itthon a negyedik oltások

A héten megjelenik a vonatkozó szabályozás is. Az is kiderült, az omikron terjedésével lesznek-e ingyenes tesztelési lehetőségek és lesz-e árplafon az antigén teszteknél.

Főként azért vált aktuális kérdéssé az utóbbi hónapokban a negyedik oltás kérdése, mert az egészségügyi dolgozók és a legelőször oltottak esetében most jár le az utolsó dózis utáni hat hónap. Ezután lenne indokolt a korábbi gyakorlat alapján az ismétlő vakcina.

Izraelben az idősek és a veszélyeztetett csoportok (köztük egészségügyi dolgozók) negyedik oltását már hetek óta végzik, ez is mintegy mintaként áll a többi, az oltási programokat - főként a járvány alakulása miatt - később kezdő ország előtt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón kérdésre közölte: még a héten megjelenik az arra vonatkozó jogszabály, hogy

orvosi konzultáció után megkapható lesz a negyedik oltás

Magyarországon.

Egyelőre nem tervezik az egészségügyi dolgozók számára kötelezővé tenni ezt a második ismétlő oltást, azért, mert még nincsenek tudományos tapasztalatok a három dózis utáni védettség csökkenésének mikéntségéről, mértékéről.

Arra a felvetésre, hogy nagy segítség lenne sok embernek az ingyenes tesztelés, Gulyás Gergely úgy válaszolt, hogy a kormány úgy véli, az oltás helyett teszteltetni fogják magukat az emberek, ezért nincs általános ingyenes tesztlehetőség. Csak cégek biztosítanak itthon ilyet, jegyezte meg a miniszter, hozzátéve: egyre jobbak az antigén tesztek is, de az is látszik, új helyzet áll majd elő az omikron miatt, a fertőzöttség is mást jelent, mint korábban.

Elhangzott: Ujhelyi István beszámolója szerint az EU 900 millió forintot biztosít Magyarországnak ingyenes tesztelésre - Gulyás Gergely közölte, utána fog nézni ennek, ugyanakkor úgy értékelt, hogy ha van is ilyen, 900 millió forint nem túl sok ilyen célra.

Későbbi kérdésre kijelentette:

megfontolandónak tartják az antigén gyorstesztek árának maximálását.

Korábban volt már ez a kormány asztalán, de akkor nem döntöttek az ügyben, csak a PCR-tesztekért elkérhető maximális összeget határozták meg.

Arról, hogy tervezi-e a kormány kötelezővé tenni az oltakozást, illetve kiterjeszteni az oltási igazolványhoz kötött tevékenységek körét, itt írtunk.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×