INFORÁDIÓ
2023. január 29. vasárnap
Adél

koronavírus

oltás

járvány

vakcina

Német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagok, a Comirnaty-vakcinák fecskendőkbe töltve a nagykállói Sántha Kálmán szakkórház oltópontján 2021. november 29-én. A november 22-től december 5-ig tartó, egy héttel meghosszabbított oltási akcióban regisztráció és előzetes időpontfoglalás nélkül várják az oltakozni szándékozókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában, valamint a szakrendelőkben is.

Bejelentés: jönnek itthon a negyedik oltások

Infostart

A héten megjelenik a vonatkozó szabályozás is. Az is kiderült, az omikron terjedésével lesznek-e ingyenes tesztelési lehetőségek és lesz-e árplafon az antigén teszteknél.

Főként azért vált aktuális kérdéssé az utóbbi hónapokban a negyedik oltás kérdése, mert az egészségügyi dolgozók és a legelőször oltottak esetében most jár le az utolsó dózis utáni hat hónap. Ezután lenne indokolt a korábbi gyakorlat alapján az ismétlő vakcina.

Izraelben az idősek és a veszélyeztetett csoportok (köztük egészségügyi dolgozók) negyedik oltását már hetek óta végzik, ez is mintegy mintaként áll a többi, az oltási programokat - főként a járvány alakulása miatt - később kezdő ország előtt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón kérdésre közölte: még a héten megjelenik az arra vonatkozó jogszabály, hogy

orvosi konzultáció után megkapható lesz a negyedik oltás

Magyarországon.

Egyelőre nem tervezik az egészségügyi dolgozók számára kötelezővé tenni ezt a második ismétlő oltást, azért, mert még nincsenek tudományos tapasztalatok a három dózis utáni védettség csökkenésének mikéntségéről, mértékéről.

Arra a felvetésre, hogy nagy segítség lenne sok embernek az ingyenes tesztelés, Gulyás Gergely úgy válaszolt, hogy a kormány úgy véli, az oltás helyett teszteltetni fogják magukat az emberek, ezért nincs általános ingyenes tesztlehetőség. Csak cégek biztosítanak itthon ilyet, jegyezte meg a miniszter, hozzátéve: egyre jobbak az antigén tesztek is, de az is látszik, új helyzet áll majd elő az omikron miatt, a fertőzöttség is mást jelent, mint korábban.

Elhangzott: Ujhelyi István beszámolója szerint az EU 900 millió forintot biztosít Magyarországnak ingyenes tesztelésre - Gulyás Gergely közölte, utána fog nézni ennek, ugyanakkor úgy értékelt, hogy ha van is ilyen, 900 millió forint nem túl sok ilyen célra.

Későbbi kérdésre kijelentette:

megfontolandónak tartják az antigén gyorstesztek árának maximálását.

Korábban volt már ez a kormány asztalán, de akkor nem döntöttek az ügyben, csak a PCR-tesztekért elkérhető maximális összeget határozták meg.

Arról, hogy tervezi-e a kormány kötelezővé tenni az oltakozást, illetve kiterjeszteni az oltási igazolványhoz kötött tevékenységek körét, itt írtunk.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018