eur:
392.99
usd:
366.24
bux:
66624.44
2024. április 26. péntek Ervin
Márki-Zay Péter (függyetlen) polgármester beszél a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén a városháza dísztermében 2018. március 19-én. Balról Ambrus Norbert, a jogi iroda vezetője.
Nyitókép: Ujvári Sándor

Márki-Zay Péter lezártnak tekinti a hetedik frakciót övező vitát

Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltje megerősítette, elengedi az erre vonatkozó igényét.

„Őszintén remélem, hogy a pártok meggondolják magukat, de az biztos, hogy részemről ezen sem fog múlni az ellenzéki egység” – mondta a Telexnek Márki-Zay Péter. A lap azután kérdezte meg az ellenzéki pártok közös miniszterelnök-jelöltjét, hogy lemondott-e a hetedik frakció tervéről, hogy kedd este az ATV-ben erre utaló nyilatkozatot tett, ám konkrétan nem mondta ki, hogy lezártnak tekinti az ügyet.

Márki-Zay ezután a Telex megkeresésére megerősítette, hogy a kialakult helyzet feloldása érdekében lemond tervéről, bár hozzátette, továbbra is kitart amellett, hogy a magyar romák és más társadalmi csoportok, így az ellenzéki pártokkal eddig azonosulni nem tudó konzervatívok képviseletéhez szükséges lenne ez a gesztus.

A lap felidézi, hogy Márki-Zay Péter az előválasztási győzelme után állt elő Márki-Zay az ötlettel, hogy szeretne egy hetedik frakciót a konzervatívoknak, sőt, azóta már az is felmerült, hogy pártot is alapítana. Valójában azonban a Pálinkás József és Gémesi György nevével fémjelzett, már bejegyzett pártokra épített volna, roma politikusokkal kiegészülve.

Az ugyanakkor már az ősz óta világos volt, hogy a pártok érdekeivel, azaz a minél nagyobb létszámú frakciók lehetőségével ez szembe menne, és az is kiderült, hogy elsősorban a Demokratikus Koalíció és Jobbik nem támogatja az előválasztás szabályrendszerének megváltoztatását.

Az ellenzéken belül emiatt, vagy főként ennek farvizén eluralkodtak a feszültségek az elmúlt hetekben, hiszen az adminisztratív és a politikai választási felkészülés részeként ez a kérdés lett a közös lista összeállításának egyik sarokpontja.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×