eur:
394
usd:
368.28
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Elemzők: kompromisszummal záruló nagy vitával jár az ellenzéki listaállítás

A Nézőpont Intézet elemzője szerint karrierkérdések sokasága van most terítéken, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója szerint hiába jelentette be Márki-Zay Péter, hogy saját frakciót szeretne, a korábbi megállapodásokból ez nehezen következik.

A Nézőpont Intézet elemzője szerint biztosan lesznek vitás pontok az ellenzék listaállításánál, de kényszerűségből végül biztosan megegyeznek a pártok.

Erdélyi Rezső Krisztián ugyanakkor úgy látja: Márki-Zay Péter saját frakciójának megalakulását nem támogatják majd a pártok, még úgy sem, hogy a Párbeszéd és a Momentum igent mondana erre, hiszen a Jobbik és a DK valószínűleg ragaszkodni fog az eredeti megállapodáshoz.

"Vitásnak vitás folyamat lesz, több okból is. Az egyik a pártok reprezentativitása a listán, tehát nyilván a nagy pártok, köztük is legfőképp a DK, ahhoz fognak ragaszkodni, hogy valamely párt minél több körzetet nyert az előválasztáson, annál inkább reprezentatív, és annál több hely jár neki a listán. A kis pártok érdeke ezzel ellentétes: ahhoz, hogy egy 5 fős frakciót meg tudjanak alakítani, 4 befutó helyet kell szerezniük a listán, ha mindössze 1 olyan helyen indulnak, amely szinte biztosan az ellenzéké, ilyen helyzetben van most az LMP."

Emlékeztetett, az ellenzéki pártok egyeztetése a kezdet kezdetén arról szólt, hogy minden pártnak saját frakciója lesz a parlamentben.

A másik összetevő az egzisztenciális kérdés.

"Nagyon sok olyan politikus lesz, aki vagy nem jutott körzethez, vagy el sem indult egyéni körzetben jelöltként, de pozíciót szeretne az új parlamentben, mondjuk valamely párt egyik vezetőjeként.

Ez is ki fog hozni ellentéteket, de a végletekig nem, szakadás aligha történik" - folytatta Erdélyi Rezső Krisztián, aki szerint egyetértés fogja övezni Márki-Zay Péter azon javaslatát is, mely szerint három roma politikusnak mindenképp szóhoz kell jutnia 2022-től. Ugyanakkor a miniszterelnök-jelölt saját frakcióját azért sem támogatnák, nehogy "saját erőtere legyen" az ellenzék előválasztás győztes vezetőjének.

Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója szerint sem lesz egyszerű Márki-Zay Péternek saját frakciót alakítani, hiába jelentette be ezt az előválasztási győzelem éjszakáján.

"Bár érthető, ez az ellenzék pártjainál érdeksérelemmel jár. És vannak további kérdések is: át kell gondolnia az ellenzéknek, hogy hogyan biztosítja azt, hogy minden létező pártszervezet frakciót tud alakítani a 2022-es választás után. Azt gondolom, a pártokon belül is zajlik a listás jelöltek kiválasztása, a Momentum már nyilvánosan is megnevezte azokat a politikusokat, akiket ők a listára fel szeretnének tenni, de kérdés, a többi párt ezt feltétel nélkül el tudja-e fogadni, illetve hogy

milyen vétójoguk lesz a pártoknak vagy adott esetben a miniszterelnök-jelöltnek"

- ecsetelte Virág Andrea.

Szerinte kardinális kérdés lesz, hogy Gyurcsány Ferenc hányadik helyet kapja a listán. Márki-Zay Péter nem szeretné a volt miniszterelnök az első öt hely valamelyikén látni, mert az elriaszthatja a választók egy részét.

"Van egy olyan elképzelés, hogy az öt miniszterelnök-jelölt a helyezés sorrendjében szerepeljen a lista élén. Ez tulajdonképpen feloldaná ezt a vitát. Mindenkinek engednie kell majd valamiben" - fűzte hozzá Virág Andrea.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×