eur:
393.74
usd:
369.4
bux:
65847.02
2024. április 23. kedd Béla
Horváth Péter, a testület újonnan megválasztott elnöke a Nemzeti Pedagógus Kar országos küldöttgyűlésén tartott sajtótájékoztatón a Földművelésügyi Minisztérium Darányi termében Budapesten 2016. június 25-én.
Nyitókép: MTI/Marjai János

Horváth Péter: tragikus, ha az összes oltatlan tanár kiesik a rendszerből

A kötelező oltásról szóló tájékoztató levelet a legtöbb pedagógus várhatóan hétfőn kapja meg, A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint sok helyen már egyetlen pedagógus kiesése is súlyos gondot jelent majd.

A kormány rendelete értelmében a pedagógusoknak az állami fenntartású iskolákban kötelező lesz felvenni az oltást, akik ezt nem vállalják, azokat fizetés nélküli szabadságra küldik. Az InfoRádió tud olyan kistelepülési iskoláról, ahol a tizenkét fős tanári karból mindössze hárman vannak beoltva, és pénteken, miután megkapták a levelet arról, hogy kötelező lesz az oltás minden pedagógusnak, hárman már fel is mondtak.

Márpedig a munkaerőhiánnyal küzdő köznevelésben minden ember számít, hiszen a nyugdíjazások miatt évente mintegy hatezren kerülnek ki a rendszerből, és közben a felsőoktatásból csak nagyjából kétezer új pedagógus érkezik. Ezt már Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke mondta, aki azt is kiemelte, mindenkinek az az érdeke, nemcsak pedagógusnak és diáknak, hanem szülőnek és az egész társadalomnak is, hogy biztonságos körülmények között, de alapvetően jelenléti formában tudják a tanévet elkezdeni, folytatni és befejezni, hiszen ez sokkal biztonságosabban segíti elő a gyerekek fejlődését, előmenetelét, ebben pedig az oltás jelenti a legnagyobb segítséget.

"Kétségtelen viszont az is, hogy jelen pillanatban, ha a pedagóguspályán levők közül, ahol egyébként 90 százaléknál is magasabb az átoltottság, fel fognak mondani vagy fizetés nélküli szabadságon töltenek bármekkora időszakot is, akkor minden egyes ember számítani fog, és

minden egyes ember hiányozni fog a rendszerből"

– mondta az elnök, és hozzátette, egy kisebb testületből ha akár csak egyetlen tanítónő felmond, az ottani helyettesítést nagyon nehéz lesz megoldani.

Horváth Péter úgy tudja, hétfőn fogják átadni az iskolák többségében azokat a tájékoztató leveleket, amely alapján nyilatkozniuk kell az érintetteknek, és a pedagóguskar rövid kérdőívet küld majd ki az intézményvezetőknek, hogy mire számítanak, mennyien lesznek azok, akik nem kérnek oltást, és ezért vállalják a fizetés nélküli szabadságot, vagy akár felmondanak.

Összesen az óvodapedagógusokkal együtt 165-170 ezer pedagógus van Magyarországon, de ebben benne van minden intézmény, nemcsak az állami fenntartásúak (viszont a 90 százalékos átoltottsági adat és a rendelkezés is csak az állami óvodákra, iskolákra vonatkozik).

"Az állami fenntartásban dolgozók száma százezres nagyságrendű, ha a 10 százaléknyi kollégából, aki nem átoltott, egyik sem venné fel az oltást, az

teljesen tragikus következményekkel járna szinte minden egyes régióban.

Bízom abban, hogy azért nem lesz ennyi" – mondta Horváth Péter, aki egyben a Révai Miklós Gimnázium igazgatója is. A győri intézmény 70 fős tanári karából öten még nem rendelkeznek védettséggel, és közülük valószínűleg hárman vállalják az oltást, de az előzetes beszélgetések és egyeztetések alapján ketten nem fogják beoltatni magukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×