eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Védőmaszkot viselő járókelők a budapesti Örs vezér téren 2020. november 11-én. A koronavírus-járvány elleni kormányzati védelmi intézkedések új elemeként kötelező a maszkviselés a 10 ezernél több lakosú települések egyes közterületein; a területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Szigorúbb maszkviselési szabályokat akar a főváros

A július 3. előtt hatályos szabályokat vagy több jogkört szeretne a Főpolgármesteri Hivatal.

A fővárosi önkormányzat a maszkviselés szigorítását kezdeményezi a kormánynál az új igazolt koronavírusos megbetegedések növekvő száma miatt - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A koronavírus negyedik hulláma Magyarországon a közzétett fertőzöttségi, illetve tesztpozitivitási adatok alapján "felfutó ágába" került: immár több napja ezer feletti az új igazolt koronavírusos megbetegedések száma, illetve az Egészségügyi Világszervezet által "a járvány kontrollálhatósága mércéjének tekintett öt százalék fölé emelkedett a pozitív tesztek aránya" - írták közleményben.

A fővárosi önkormányzat azt kezdeményezi a kormánynál, hogy állítsák vissza a július 3. előtt hatályos szabályokat a maszkviseléssel kapcsolatban. Ha a kormány ezt "nem érzi országosan szükségesnek", akkor adjon felhatalmazást a helyi önkormányzatok képviselő-testületeinek, Budapest területén a fővárosi önkormányzatnak, hogy a maszkviselési kötelezettséget helyi önkormányzati rendeletben írhassák elő.

A közlemény szerint jelenleg "sajnálatos módon"

az önkormányzatoknak nincsen lehetősége elrendelni a maszkviselést, ugyanis a "tárgykört" központi jogszabály szabályozza.

A Főpolgármesteri Hivatal közölte, Karácsony Gergely főpolgármester Pintér Sándor belügyminiszternek írt levelet, amelyben felhívta a figyelmet a Magyar Tudományos Akadémia elnökségének héten hozott javaslataira is: ezek között kiemelt helyen szerepel, hogy zárt térben, rendezvényeken és tömegközlekedési eszközökön szükséges az orrot és szájat egyaránt eltakaró maszk viselése - tették hozzá.

A közlemény szerint a javaslatról csütörtökön egyeztettek a Fővárosi Idősügyi Tanáccsal is, amely egyhangúlag egyetértett a döntéssel.

Orbán Viktor kormányfő péntek reggeli rádióinterjújában arra biztatott mindenkit, fontolja meg a maszkhasználatot, noha - tette hozzá - az önmagában nem véd meg a fertőzés ellen, csak az oltás.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×