eur:
392.77
usd:
366.06
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Szőlőcukor egy diák asztalán a középszintű magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban 2019. május 6-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Őszi érettségi - 17 ezer diák ad számot mától a tudásáról

Pénteken kezdődtek az őszi érettségik. Október végéig tartanak az írásbelik, ezt követően november elején lesznek a szóbelik. Az InfoRádió az Oktatási Hivatal megbízott elnökét kérdezte a témában.

Brassói Sándor az InfoRádióban felidézte: a kétszintű érettségi vizsga 2005-ös bevezetését követően született az a döntés, hogy ne csak egy, hanem két vizsgaidőszak legyen egy naptári évben. Mint azt hozzátette, az őszi vizsgaidőszakra a jelentkezés szeptemberben zárul, amire elsősorban olyan diákok jelentkeznek, akik adott esetben korábban már szereztek érettségit, de szintemelő- vagy javító-pótló vizsgát szeretnének tenni. Illetve azok a tanulói jogviszonyban álló középiskolás fiatalok, akik könnyíteni kívánnak a tavaszi, úgynevezett május–júniusi vizsgaterheiken az előre hozott érettségivel.

Az idei őszi vizsgaidőszak október 15-én vette kezdetét a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelikkel, amik a fizika és ének-zene, művészettörténeti vizsgákkal zárulnak október 28-án. Ezt követik a szóbeli felmérések november 11-e és november 26-a között, közép és emelt szinten egyaránt – ismertette az Oktatási Hivatal megbízott elnöke.

Az idei őszi érettségin mintegy 17 399 fő vesz részt 193 intézményben, főként középiskolákban, 242 érettségi vizsgabizottság bevonásával. Brassói Sándor megjegyezte, hogy 2020-ban a mostanihoz képest 10 ezer fővel több volt jelentkező, amit nagyban a Covid-helyzet befolyásolt, hiszen voltak, akik a járvány miatt csúsztak az őszi vizsgaidőszakba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×