INFORÁDIÓ
2021. december 5. vasárnap
Vilma

zöld busz program

veszprém

steiner attila

A Zöld Busz Program tesztüzemének keretében kipróbálható elektromos autóbusz a veszprémi Óváros téren 2021. október 12-én.

Öt zöld buszt kap Veszprém

Infostart / MTI

A járművek 12 méteresek és 80 utas fér el rajtuk.

Ahogy az ország több városában, úgy Veszprémben is lecserélik a korábbi autóbuszokat jövő tavaszig energiatakarékos és klímabarát járművekre – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára sajtótájékoztatón Veszprémben, ahol elektromos buszt állítottak tesztüzembe október végéig.

Steiner Attila kiemelte: a Zöld busz program az egyik legfontosabb eleme a másfél évvel ezelőtt elindított klíma- és természetvédelmi akciótervnek.

Ismertette: önkormányzatok és közlekedési közszolgáltatók számára írták ki a pályázatot, amelynek keretében elektromos buszok és önjáró trolibuszok beszerzéséhez 80 százalékos, az infrastrukturális fejlesztéshez 60 százalékos támogatást vehetnek igénybe. Több mint 18 milliárd forint értékben nyújtották be igényüket a pályázók, így összesen

123 elektromos busz és 4 trolibusz állhat forgalomba a közeljövőben tíz nagyvárosban,

köztük Veszprémben is – fűzte hozzá.

Veszprém útjain jövő májustól közlekedik majd öt, 12 méteres, alacsony padlós, 80 utas szállítására alkalmas jármű. Steiner Attila hangsúlyozta: a közlekedés elektronizálása rendkívül fontos, hiszen a károsanyag-kibocsátás egyötödéért a közlekedési szektor felel, ezen belül 98 százalékért a közösségi közlekedésben részt vevő járművek.

Az új járművek azon túl, hogy környezetkímélők, olcsóbbak és halkabban is működnek, mint az elődeik – emelte ki.

A zöld busz program egy tízéves kezdeményezés, amelyre összesen 36 milliárd forintot fordítanak a költségvetésből. A program célja, a környezetbarát buszok beszerzésén túl a szolgáltatás színvonalának emelése, valamint az, hogy Magyarországon létrejöjjön az elektromosbusz-gyártó ipar - közölte.

Tájékoztatása szerint az új buszok üzemeltetése kilométerenként 60 forinttal olcsóbb, mint a hagyományos járművek működtetése. Egyetlen elektromos busz 4724 kilogramm szén-dioxid kibocsátásától óvja meg a környezetet havonta, ami 70 fa szén-dioxid-megkötő képességével ér fel.

Összesen 400 millió forint megtakarítást jelent országszerte az új járművek forgalomba helyezése a közszolgáltatók számára évente, és ha a korábbi járművek szállítanák az utasokat, mintegy 120 ezer fa lenne képes megkötni az általuk kibocsátott szén-dioxid-mennyiséget – húzta alá.

Veszprém, 2021. október 12.
Porga Gyula polgármester beszédet mond a Zöld Busz Program tesztüzemének veszprémi indulása alkalmából 2021. október 12-én.
MTI/Vasvári Tamás
Porga Gyula polgármester beszédet mond a Zöld Busz Program tesztüzemének veszprémi indulása alkalmából 2021. október 12-én. MTI/Vasvári Tamás

Porga Gyula, Veszprém polgármestere, (FIDESZ-KDNP) emlékeztetett arra, hogy a városban tíz évvel ezelőtt fogadták el a klímastratégiát, amelynek kiemelt eleme volt a közösségi közlekedés modernizálása.

A hamarosan használatba kerülő új buszok beszerzéséhez 650 millió forint támogatást kap a város, amelyet további 230 millió forinttal egészítenek ki a helyi költségvetésből - közölte.

Ovádi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy a "fenntartható projektek" megvalósítását kiemelten fontosnak tartja mind Veszprémben, mind a környező kistelepüléseken. Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a zöld busz megjelenése fordulatot hozhat a lakosság környezettudatos gondolkodásában. Hoyos György, az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. buszüzletág-igazgatója európai tekintetben egyedülállónak nevezte a zöld busz programot, az új járművet pedig a világ legmodernebb buszaként említette.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018