INFORÁDIÓ
2021. október 17. vasárnap
Hedvig

ellenzéki előválasztás

aréna

mráz ágoston sámuel

závecz tibor

Eltérően ítélik meg elemzők Karácsony Gergely visszalépését

Eltérően ítélik meg elemzők Karácsony Gergely visszalépését

InfoRádió

Karácsony Gergely eltaktikázta magát – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nézőpont Intézet vezetője, hozzátéve: az előválasztás abszolút győztese a DK. A Závecz Research ügyvezetője szerint Márki-Zay Péter meg tudta szólítani a nagyvárosok momentumos és a kistelepülések jobbikos szavazóit.

Karácsony Gergely eltaktikázta magát, ezüstérmesként nem a bronzérmes, Márki-Zay Péter javára kellett volna visszalépnie az ellenzéki miniszterelnök-jelölti versenyben – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője.

Közvélemény-kutatási adatokra hivatkozva vonta vissza a visszalépésre tett ígéretét Márki-Zay Péter, és érte el, hogy második helyezett Karácsony Gergely visszalépjen a javára, és Závecz Tibor, a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője szerint Karácsony Gergely lemaradása épp azon a kritikus határon volt, amit nem lehetett már félvállról venni.

"Volt egy meglepetésember, aki szerintem megízlelte a relatív győzelem ízét, és lendületet kapott.

Ha a harmadik helyre be tudott futni és megelőzött két pártelnököt, akkor ezt jogosan érezhette győzelemnek. Emellett mindenféle számítások, amelyek részben a tényadatokból, részben a közvélemény-kutatásokból származtak, azt mutatták, hogy Márki-Zay Péter meg tudott szerezni Budapesten, nagyvárosokban momentumos, kisebb településeken jobbikos szavazatokat, és úgy általában véve az egész országban civil szavazatokat. Ezekből rakta össze a szavazótáborát és egyszerűen folytatta a kampányát" – fejtette ki Závecz Tibor.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint Karácsony Gergely megalázóan súlyos vereséget szenvedett, mert eltaktikázta magát. Az előválasztás első fordulója után a kiinduló pozíciója kifejezetten kedvező volt, és ezüstérmesként nem a bronzérmes javára kellett volna lemondania.

"A szobájában várt arra, hogy Márki-Zay Péter betartja-e az ígéretét. Ő viszont túljárt az eszén, és miközben Karácsony Gergely várakozott, addig például a Závecz Research-től közvélemény-kutatásokat rendelt és ezek eredményeire hagyatkozott" – fogalmazott Mráz Ágoston Sámuel.

Az első forduló után 27 százaléka volt Karácsony Gergelynek és 20 százaléka Márki-Zay Péternek, tehát nagy volt a különbség – akkora, mint az első Dobrev Klára és Karácsony Gergely között. Volt továbbá nagyjából 20 százaléknyi szavazó, aki egyiküket sem támogatta. "Őket azonnal meg kellett volna szólítania Karácsony Gergelynek, és építkeznie kellett volna, ugyanazt a felhajtóerőt felmutatva, amit – vagy valósan, vagy képzelten – Márki-Zay Péter fel tudott mutatni a kritikus órákban. Nemcsak Karácsony Gergely nem lesz miniszterelnök és miniszterelnök-jelölt, hanem az általa elképzelt politikai szövetség is összeomlik, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a főpolgármesteri munkája mennyivel lesz nehezebb" – fejtette ki a Nézőpont Intézet vezetője. Megjegyezte, szerinte a

"Gyurcsány-koalíció fogja őt irányítani. Karácsony Gergely történetének lehet, hogy vége".

"Én azt gondolom, hogy nem jött el a vége. Karácsony Gergely mandátuma még három évig tart. Én azt feltételezem, hogy azok a koalíciós együttműködések, amelyek jelenleg is a városházát éltetik, lehet, hogy több konfliktussal, de megmaradnak. Az valószínű, hogy ő rövid távon nem pályázik majd arra, hogy más pozícióba kerüljön" – vélekedett Závecz Tibor.

A hatalmi viszonyok szempontjából Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció az ellenzéki előválasztás abszolút győztese, függetlenül attól, hogy ki lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje – véli Mráz-Ágoston Sámuel. A hatalmi viszonyok szempontjából egyértelműen kijelenthető, hogy Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció sok szempontból már megnyerte ezt az előválasztást, és a DK relatíve is javítani tudta pozícióját a többi párttal szemben, a riválisaik pedig az összeomlás határán vannak – értékelt a Nézőpont Intézet vezetője.

"A Jobbik elvesztette a csodafegyverét, a szocialista párt felvételét kéri a Demokratikus Koalícióba, a Momentum öt év után leváltotta a vezetőjét. Párbeszéd sose volt, de az egyetlen ismert arcának, Karácsony Gergelynek a politikai karrierje lehet, hogy véget fog érni. Ebből az következik számomra, hogy már eldőlt, ki fogja irányítani az ellenzéki oldalt, melyik személyek a döntéshozók" – mondta Mráz Ágoston Sámuel.

Szerinte másodlagos, hogy éppenséggel ki lesz az arca a baloldali kampánynak, még az is lehet, hogy nyílt verseny lesz a DK szempontjából.

"Ha Márki-Zay Péter képes a semmiből hirtelen felnőni, ám legyen ő a miniszterelnök-jelölt. De ne felejtsük el: a parlamentben – a mindenki által tiszteletben tartott alkotmányos berendezkedésünk alapján – titkos választással kell miniszterelnököt választani, vagyis nem derül ki, hogy ki szavazott ellene. Tehát ha véletlenül olyan jelöltet választanak meg, akivel a többség nem tud azonosulni, bármikor le tudja a többség cserélni egy konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal. Vagyis sem közjogi, sem politikai jelentősége nincsen,

csak kommunikációs relevanciája van annak, hogy ki a miniszterelnök-jelölt.

Politikai és közjogi szempontból az a fontos, hogy ki a diktáló erő a bal oldalon, és ez a kérdés eldőlt" – mondta a Nézőpont Intézet vezetője.

"Ez egy nagy csata lesz, és nem omlik ez be. Nagyon nagy a kényszer. Ha egyvalamit figyelembe vettek az ellenzéki vezetők, most tekintsünk el az elmúlt egy héttől, az az, hogy mit akarnak a szavazóik, és ők nagyon erős nyomást helyeztek arra, hogy ez legyen egyben" – érvelt Závecz Tibor.

Mráz Ágoston Sámuel és Závecz Tibor az Arénában
 

Nyitókép: Facebook/Előválasztás 2021
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018