eur:
392.88
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Utas száll fel egy autóbusz első ajtaján a BKK a Keleti pályaudvari megállójában 2020. június 15-én. Reggeltől újra nyitják az első ajtót a fővárosi buszok és trolik, visszaállt az első ajtós felszállási rend, amelyet korábban a koronavírus-járvány miatt szüntettek meg.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Újabb járatokon vezet be első ajtós felszállást a BKK

Október 16-tól, szombattól. A bliccelések számát próbálják csökkenteni.

Folytatódik az első ajtós felszállási rendű járatok bővítése: október 16-tól, szombattól hétvégenként csak az első ajtót lehet felszállásra használni a 44-es és a 45-ös buszokon. Akinek nincs érvényes jegye vagy bérlete, a járművezetőtől tud vásárolni - közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Hozzátették, az első ajtós felszállás bevezetésével jobban ki tudják szűrni a bliccelőket, vagy azokat, akik megsértik az utazási feltételeket.

Az utazóknak az ilyen járatokon azt javasolják, hogy

  • ha felszálláskor nincs érvényes jegyük, bérletük, azokon a buszokon, trolibuszokon és villamosokon, ahol ezt a járművezetői fülkén elhelyezett matrica jelzi, 450 forintért vásárolhatnak jegyet a járművezetőnél. Ugyanakkor azt kérik, hogy előre váltsanak jogosultságot az utasok, BKK-automatánál vagy az egyik ügyfélközpontban.
  • készítsék elő jegyüket, bérletüket már a megállóban, hogy a jármű hamarabb tudja elhagyni a megállót. A bérletet, az utazásra jogosító igazolványt úgy mutasák meg a járművezetőnek, hogy jól lássa azt. A menetjegyet a vezetőfülkénél található jegykezelő készülékkel kell érvényesíteni.
  • ha valaki "nem ismeri a járást", annak a figyelmét a megállókban a menetrendeken, illetve a járművek kijelzőin is látható „Felszállás az első ajtón” felirattal hívják fel a figyelmét erre a szabályra.
  • a kényelmes és gyors felszállás érdekében a felszállók haladjanak tovább a jármű hátsó részébe, leszálláshoz pedig a hátsó ajtókat vegyék igénybe.
  • aki babakocsival, kerekesszékkel vagy – ahol ez lehetséges – kerékpárral utazik valaki, az első ajtós felszállási rend szerint közlekedő járatokon is használható a számára megfelelő ajtó, de az utazási jogosultságot ebben az esetben is – felszállás előtt vagy azt követően – igazolnia kell.
  • ha a végállomáson egy első ajtós felszállási rend szerint közlekedő jármű vezetője nincs a vezetőfülkében, az időközben felszálló utasok jegyét, bérletét, utazásra jogosító okmányát érkezése után, az utastérben ellenőrzi.

Megjegyik továbbá, hogy bizonyos esetekben (például rendezvények alkalmával) az első ajtós felszállási rendet a BKK felfüggesztheti. Ekkor a biztonsági szolgálat munkatársai is ellenőrizhetik a jegyeket, bérleteket, utazásra jogosító okmányodat, valamint vonaljegyet is tőlük lehet venni.

Az első ajtós felszállással érintett járatok listája egyébként már egész hosszú, a BKK oldalán megtalálható.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×