eur:
393.09
usd:
367.05
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító elnöke (j) és Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatót tart az Országház előtt 2021. október 8-án. Karácsony Gergely visszalép az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért folytatott versenyből. Az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által indított politikus közölte: arra kéri támogatóit, hogy az előválasztás második fordulójában Márki-Zay Péterre szavazzanak.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Közös nagygyűlést tartott Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely - a nap hírei

Ausztriában négyszemközt tárgyalt a kancellári tisztség várományosa az államfővel. Újra kórházba került a cseh államfő, akinek kulcsszerepe van a választások utáni új kormányról folytatott tárgyalásokban.

Ausztriában négyszemközt tárgyalt Alexander Schallenberg külügyminiszter, egyben a kancellári tisztség várományosa Alexander Van der Bellen államfővel. Alexander Schallenberget az Osztrák Néppárt azután jelölte a tisztségre, hogy szombat este Sebastian Kurz kancellár bejelentette lemondását. A politikus a külügyminisztert jelölte meg utódjaként. Alexander Schallenberg újságíróknak a tárgyalás előtt jelezte, hogy beiktatása előtt - amely valószínűsíthetően már hétfőn megtörténik- nem kíván bővebben nyilatkozni. Werner Kogler zöldpárti alkancellár másodikként érkezett meg az államfő hivatalába egyeztetésre. Az osztrák ellenzéki pártok csalódottak amiatt, hogy a kancellár távozása után is folytatja a kormányzást a Zöldek és az Osztrák Néppárt kormánykoalíciója.

Csehországban találkozott az államfő Andrej Babis miniszterelnökkel, akinek eddig kormányzó mozgalma a hét végén elveszítette a képviselőházi választást. A megbeszélésről nem tudni részletet. Az új kormányról folytatott tárgyalásokban kulcsszerepet játszó Milos Zeman nem sokkal később váratlanul újra kórházba került, de betegségéről nem adtak tájékoztatást. Az államfő korábban azt mondta, hogy kormányalakítási tárgyalásokkal az első körben a győztes pártot fogja megbízni. A választásokon győztes Spolu hárompárti jobboldali koalíció és a szintén jobboldali kétpárti Polgármesterek-Kalózok tömörülés már szombat este bejelentette kormányalakítási igényét. Előzőleg Andrej Babis elismerte mozgalma választási vereségét, de nem zárta ki, hogy az államfőtől mégis ő kap kormányalakítási megbízatást. A centrista párt mindössze 0,67 százalékponttal maradt le a győztes koalíciótól.

Szakértők szerint a jövő év második felére rendeződhet a földgáz ára Európában. Jelenleg egy átlagos magyar családnak harmad annyiba kerül az energia, mint számos uniós tagállamban. Pénteken Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban azt mondta: ki kell tartani a rezsicsökkentés mellett. A kormányfő emlékeztetett rá, hogy számos európai országban alakult ki rezsiválság, miután a brüsszeli bürokraták szerint úgy érhető el az átállás a megújuló energiákra, ha emelkednek az árak. Hozzátette: Magyarország, Lengyelország és Csehország több javaslatot is tett az árak megfékezésére.

Már dolgozik a jövő évi adó-visszatérítések kiutalásán az adóhatóság. A kormány döntése szerint minden családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek visszajár az idén befizetett személyi jövedelemadó 800 ezer forintig. Február 15-ig a legtöbb érintett automatikusan megkapja a neki járó összeget, de lesznek olyanok is, akiknek külön nyilatkozniuk kell ehhez. A gyerekes családok mellett jövőre a 25 év alatti fiataloknak sem kell személyi jövedelemadót fizetniük.

Közös nagygyűlést tartott Budapesten Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt, és a javára visszalépett Karácsony Gergely főpolgármester. Márki-Zay Péter azt kérte, hogy minél többen csatlakozzanak a szövetségükhöz a kormányváltás érdekében. Karácsony Gergely azt hangsúlyozta, nem Dobrev Klára ellen kampányolnak, de hisz abban, hogy csak akkor lesz esélyük 2022-ben, ha nemcsak az elmúlt 12 évre, hanem az elmúlt 30 évre is nemet mondanak. A DK jelöltje szombaton Kőbányán tartott kampányrendezvényt. Október 16-ig tart az ellenzéki előválasztás vasárnap megkezdődött második fordulója.

Elérte a nyolcvan százalékot Olaszországban az átoltottság: a hatvanmilliós országban már több mint 43 millióan vettek fel két oltást, amivel sikerült elérni a közösségi immunitást. Ugyanakkor a lakosság több mint tizenöt százaléka továbbra is nemet mond a vakcinára a római egészségügyi minisztérium adatai szerint. Harmadik dózisban a lakosság kevesebb mint 4 százaléka részesült. Október 15-től az állami és magánszektorban dolgozó 23 millió munkavállalónak kötelező lesz a védettségi igazolás. A dolgozók számára kötelezővé tett oltakozás ellen tüntettek szombaton Rómában mintegy tízezren, hasonló megmozdulás zajlott Milánó központjában is.

Lettországban 3 hónapra egészségügyi vészhelyzetet és korlátozó intézkedéseket hirdettek hétfőtől a koronavírus gyors terjedésének megfékezésére. A korlátozó intézkedések mindenekelőtt az oltási vagy gyógyultsági igazolással nem rendelkező embereket érintik. Ők a korlátozások hatálybalépése után csak az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltokban vásárolhatnak. Az állami szférában kötelezővé teszik az oltásokat, a magánszektort érintő követelményeket pedig szigorítják. Távmunkát vezetnek be minden munkakörben, ahol ez lehetséges.

A brit Brexit-ügyi államtitkár szerint nem javulhat a viszony Brüsszellel az észak-írországi protokoll jelentős módosítása nélkül. David Frost úgy vélte: a szabályok most már komoly kockázatot jelentenek az észak-írországi rendezésről 1998-ban kötött nagypénteki megállapodásra és a megbékélési folyamatra. A Brexit-ügyi államtitkár megerősítette azt a brit kormányzati álláspontot, hogy meg kell szüntetni az Európai Unió bíróságának joghatóságát az észak-írországi ügyekben.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×