INFORÁDIÓ
2022. január 22. szombat
Artúr, Vince

kormány

magyar közlöny

lengyelország

eu

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Andrzej Duda lengyel államfőt a Karmelita kolostorban 2021. szeptember 9-én.

Kormányhatározatban áll ki Magyarország a lengyelek mellett

Infostart

A kormány szerint az EU történetében példa nélküli, hogy Brüsszel pénzbüntetést szabna ki Varsóra.

Kormányhatározat jelent meg a Magyar Közlönyben, amely rögzíti, hogy Magyarország kiáll Lengyelország mellett.

A kormány megállapítja, hogy az Európai Unió történetében példa nélküli, hogy az Európai Bizottság egy tagállammal szemben ideiglenes intézkedésként kényszerítő pénzbírság kiszabását kezdeményezze egy, az európai uniós jog és a nemzeti alkotmányjog viszonyát is érintő összetett kérdésben - olvasható a határozatban.

Mint írják, Lengyelország – Magyarországhoz hasonlóan – védi az Európai Unió külső határait, ezzel Európa belső biztonságát védi. Eközben Brüsszel hátba támadja Lengyelországot, visszaél hatalmával, és az Európai Unió egységét veszélyezteti - derül ki a dokumentumból.

Magyarország kiáll Lengyelország mellett.

A kormány rögzíti, hogy a bírság kezdeményezésével az Európai Bizottság a tagállami szuverenitás számos elemét megsértve beavatkozott a lengyel jogalkotás menetébe, valamint a végrehajtó hatalom és az igazságszolgáltatás viszonyrendszerébe - írják.

Varga Judit igazságügyi miniszter megvizsgálja az Európai Bíróság előtt folyamatban lévő eljárásba történő, Lengyelország melletti beavatkozás lehetőségét.

Az Európai Bizottság kedden pénzbüntetés kiszabását kérte Lengyelországra az Európai Bíróságtól, mindaddig, amíg a varsói vezetés nem függeszti fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését.

Az ügy Andrzej Duda lengyel államfő budapesti látogatásán is téma volt, Orbán Viktor kormányfő azt mondta, az eljárás felháborító, teljes mértékben elfogadhatatlan, és szétveri az EU egységét.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018