eur:
393.09
usd:
367.16
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Andrzej Duda lengyel államfőt a Karmelita kolostorban 2021. szeptember 9-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kormányhatározatban áll ki Magyarország a lengyelek mellett

A kormány szerint az EU történetében példa nélküli, hogy Brüsszel pénzbüntetést szabna ki Varsóra.

Kormányhatározat jelent meg a Magyar Közlönyben, amely rögzíti, hogy Magyarország kiáll Lengyelország mellett.

A kormány megállapítja, hogy az Európai Unió történetében példa nélküli, hogy az Európai Bizottság egy tagállammal szemben ideiglenes intézkedésként kényszerítő pénzbírság kiszabását kezdeményezze egy, az európai uniós jog és a nemzeti alkotmányjog viszonyát is érintő összetett kérdésben - olvasható a határozatban.

Mint írják, Lengyelország – Magyarországhoz hasonlóan – védi az Európai Unió külső határait, ezzel Európa belső biztonságát védi. Eközben Brüsszel hátba támadja Lengyelországot, visszaél hatalmával, és az Európai Unió egységét veszélyezteti - derül ki a dokumentumból.

Magyarország kiáll Lengyelország mellett.

A kormány rögzíti, hogy a bírság kezdeményezésével az Európai Bizottság a tagállami szuverenitás számos elemét megsértve beavatkozott a lengyel jogalkotás menetébe, valamint a végrehajtó hatalom és az igazságszolgáltatás viszonyrendszerébe - írják.

Varga Judit igazságügyi miniszter megvizsgálja az Európai Bíróság előtt folyamatban lévő eljárásba történő, Lengyelország melletti beavatkozás lehetőségét.

Az Európai Bizottság kedden pénzbüntetés kiszabását kérte Lengyelországra az Európai Bíróságtól, mindaddig, amíg a varsói vezetés nem függeszti fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését.

Az ügy Andrzej Duda lengyel államfő budapesti látogatásán is téma volt, Orbán Viktor kormányfő azt mondta, az eljárás felháborító, teljes mértékben elfogadhatatlan, és szétveri az EU egységét.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×