eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
social and emotional distancing caused by the coronavirus pandemic, multiracial group of people isolated each on his smartphone, communication with the virtual world, the new normal way of life
Nyitókép: Andrea Migliarini/Getty Images

Péterfalvi Attila: jogszerűtlen védettséghez kötni a kollégiumi beköltözést – egy kivétellel

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság szerint jelenleg nem kérhetik jogszerűen a felsőoktatási intézmények a koronavírus elleni védettség igazolását a kollégiumi elhelyezés feltételeként. Péterfalvi Attilát, a NAIH elnökét kérdezte az InfoRádió.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a sajtóból értesült arról, hogy bizonyos kollégiumokban védettség tényéhez kötik a beköltözést, illetve korábban egy egyetemista fordult hozzájuk hasonló kérdéssel, miszerint lehet-e kollégiumi elhelyezést védettséghez kötni – mondta Péterfalvi Attila az InfoRádióban.

A hatóság állásfoglalása a beadványra az volt, hogy

lehet, ha jogszabály rendeli el ennek a lehetőségét.

Tehát jogszabályi rendelkezés a feltétele egy ilyen kötelező adatkezelésnek – magyarázta a szakember.

Közleményük azt is tartalmazta, hogy nincs tudomásuk olyan jogszabályi rendelkezésről, amely elrendelné az adatvédelmi hatóságnak a kötelező adatkezeléseket. „Nem érkezett ilyen jogszabályi rendelkezés véleményezésre, lehet hogy elfelejtették megküldeni” – mondta Péterfalvi Attila, és azt is megjegyezte, normál esetben az adatkezelés törvényhez között, amit az egészségügyi vészhelyzetben egy kormányrendelet pótolhat, tehát

ilyenre szükség van, hogy az egyetemek jogszerűen kérjék a védettség igazolását a kollégiumi beköltözéshez.

A NAIH elnöke arra is kitért, miután több alkalommal is már fölmerült hasonló kérdés, és az egészségügyi, különleges adatok szabályozására vonatkozó elveket, illetve konkrét feltételeket az Európai Unió adatvédelmi rendelete, a GDPR 9. cikkelye szabályozza. Hasonló kérdés volt korábban, hogy például a munkáltató kérheti a dolgozótól a védettség tényét, amivel kapcsolatban a hatóság állásfoglalása az volt, hogy a Munka Törvénykönyvében, illetőleg a munkaegészségügyi szabályok törvényi rendelkezési szabályaiból levezethető, hogy a munkáltató kockázatelemzés alapján, tehát nem általánosan, meghatározhat olyan munkaköröket, amelyeknél a védettségi tényének igazolását kéri, "de itt van egy jogszabály, törvényi rendelkezés, amiből levezethető”.

Az egyetemek vonatkozásában a felsőoktatási törvényből ez nem vezethető le, nincs ilyen hasonló szabály

– hangsúlyozta Péterfalvi Attila. Ahol eltérés mutatkozhat, az speciálisan az orvosi egyetemek: az egészségügyben, abban az esetben, ha a hallgatónak szakmai, gyakorlati képzése egészségügyi ellátó intézményben történik, nyilván megkövetelhető a hatályos jogszabályi rendelkezések alapján a védettség ténye. Ebben az esetben a kollégium elhelyezésnél kérhető, de csak azért, mert ezek a hallgatók az egészségügyi intézményekbe is bemennek és ott is folyik a képzésük – magyarázta a szakember. Egyéb felsőoktatási intézményeknél nincs ilyen szabály, amely igazolhatná ezt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×