eur:
394.95
usd:
363.2
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Leemelik a felújítás alatt álló Lánchíd pesti hídfőjének északi oldalán álló, három kőtömbből álló oroszlánszobor egyik darabját 2021. augusztus 5-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Leemelték az első oroszlánszobrot a Lánchídról

Fogpótlást is kapnak az ikonikus állatok.

Leemelték az első oroszlánszobrot a felújítás alatt álló budapesti Lánchídról csütörtök délelőtt. Elsőként a pesti hídfő egyik oroszlánját emelték le, a másikat a következő napokban, a budai hídfőn állókat pedig augusztus második felében viszik el.

Az oroszlánok három kőtömbből állnak, össze vannak cementezve. A három rész összességében nagyon nehéz, nagyjából egy busz súlyának felel meg. A szobrokat most is három részben emelik le, majd ugyancsak három részben helyezik vissza - közölte az A-Híd Zrt. kommunikációs vezetője a helyszínen.

Puskár Anett kitért arra is, hogy az oroszlánokhoz - amelyek 1852-ben kerültek fel a Lánchídra - sok legenda fűződik.

Az egyik ezek közül, hogy a híd négy oroszlánszobrát alkotó szobrász, Marschalkó János a Dunába ugrott, amikor kiderült, hogy az oroszlánoknak nincs nyelvük. Ez azonban nem igaz, a helyszínen is meg lehetett tekinteni, hogy az oroszlánoknak van nyelvük.

A szobrokat egy újpesti műterembe viszik restaurálásra. Ennek során elsőként megnézik mennyire stabil a szerkezetük, mivel a mészkőszobrokat az időjárás is "megviseli". Ezután a szobrokat vegyszerrel megtisztítják, majd hozzálátnak a javításokhoz.

A restaurátorok csak azokat a részeket állítják helyre, amelyek eredetileg is megvoltak. Így a szobrok szájában felül továbbra is csak szemfogak lesznek, de a kitört alsó fogakat kijavítják - fejtette ki.

Az oroszlánok akkor kerülnek vissza a helyükre, amikor a Lánchidat visszaadják a közúti forgalomnak.

Az A-Híd Zrt. kommunikációs vezetője elmondta: a Lánchíd felújítási munkálatai az ütemterv szerint haladnak.

A közúti forgalomnak várhatóan 2022 végén adják vissza a hidat, így addigra a négy oroszlánszobor is visszaérkezik a hídfőkre - mondta Puskár Anett.

Az első oroszlánszobor leemelését Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója, Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke és Borsi Dávid, a BKK kommunikációs vezetője és szóvivője is végignézte a helyszínen.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×