INFORÁDIÓ
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina, Pál

elektromos sokkoló

sokkoló pisztoly

rendőrség

taser x2

gáspár miklós

nemzeti közszolgálati egyetem

The Taser X2 electronic weapon is displayed for a photograph at the Taser International Inc. manufacturing facility in Scottsdale, Arizona, U.S., on Wednesday, April 22, 2015. Taser International Inc. is scheduled to release earnings figures on April 30. Photographer: Patrick T. Fallon/Bloomberg via Getty Images

Szakértő: bonyolult, de teljesen biztonságos a rendőrség új sokkolója

Bemutatták azt az elektromos sokkoló pisztolyt, a Taser X2-őt, amit a magyar rendőrség is használni fog, a beszerzést és kiképzést követően. Teljesen biztonságos, bár a szakértő szerint megfelelő képzettség szükséges a használatához, mert bonyolult. Az InfoRádió Gáspár Miklós alezredest, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem mesteroktatóját kérdezte.

A rendőrségi törvényben, illetve a rendőrség szolgálati szabályzatában szereplő Taser X2 elektromos sokkoló pisztoly pontos, gyártói megnevezése "vezetett áramos eszköz", amely távolról is használható.

Gáspár Miklós alezredes elmondása szerint a fegyver – maximálisan 7 méter távolságból – képes elektromos úton harcképtelenné tenni az intézkedés alá vont személyt, azonban halált, maradandó sérülést nem okoz. A szonda kilövését egy lézer irányzék is segíti, azonban lényeges, hogy

a megfelelő hatás eléréshez nagy izomcsoportokat kell vele eltalálni.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem mesteroktatója az eszköz biztonságosságával kapcsolatban elmondta, hogy Nagy-Britanniában komoly vizsgálatokat végezetek az élettani hatásainak a megállapítására. Az orvosi bizottság jelentésében az szerepel, hogy a több tízezres használatot követően csak nagyon kis számban lépett föl – élettanilag – nem kívánt hatás, tehát az eszköz gyakorlatilag teljesen biztonságosnak mondható. Gáspár Miklós azt is közölte, a vizsgálat alapján jellemzően nem keletkezik abból sem probléma, ha szívbeteg személlyel szemben alkalmazzák a fegyvert.

Ám miután az eszköz bonyolult, "nem egy gumibotról van szó", az erre való képzés nagy odafigyelést és különféle jövőbeni protokollok kidolgozását fogja igényelni – emelte ki a szakember.

Nyitókép: Patrick T. Fallon/Bloomberg via Getty Images

Kapcsolódó hang

Szakértő: bonyolult, de teljesen biztonságos a rendőrség új sokkolója
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018