eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
The Taser X2 electronic weapon is displayed for a photograph at the Taser International Inc. manufacturing facility in Scottsdale, Arizona, U.S., on Wednesday, April 22, 2015. Taser International Inc. is scheduled to release earnings figures on April 30. Photographer: Patrick T. Fallon/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Patrick T. Fallon/Bloomberg via Getty Images

Szakértő: bonyolult, de teljesen biztonságos a rendőrség új sokkolója

Bemutatták azt az elektromos sokkoló pisztolyt, a Taser X2-őt, amit a magyar rendőrség is használni fog, a beszerzést és kiképzést követően. Teljesen biztonságos, bár a szakértő szerint megfelelő képzettség szükséges a használatához, mert bonyolult. Az InfoRádió Gáspár Miklós alezredest, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem mesteroktatóját kérdezte.

A rendőrségi törvényben, illetve a rendőrség szolgálati szabályzatában szereplő Taser X2 elektromos sokkoló pisztoly pontos, gyártói megnevezése "vezetett áramos eszköz", amely távolról is használható.

Gáspár Miklós alezredes elmondása szerint a fegyver – maximálisan 7 méter távolságból – képes elektromos úton harcképtelenné tenni az intézkedés alá vont személyt, azonban halált, maradandó sérülést nem okoz. A szonda kilövését egy lézer irányzék is segíti, azonban lényeges, hogy

a megfelelő hatás eléréshez nagy izomcsoportokat kell vele eltalálni.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem mesteroktatója az eszköz biztonságosságával kapcsolatban elmondta, hogy Nagy-Britanniában komoly vizsgálatokat végezetek az élettani hatásainak a megállapítására. Az orvosi bizottság jelentésében az szerepel, hogy a több tízezres használatot követően csak nagyon kis számban lépett föl – élettanilag – nem kívánt hatás, tehát az eszköz gyakorlatilag teljesen biztonságosnak mondható. Gáspár Miklós azt is közölte, a vizsgálat alapján jellemzően nem keletkezik abból sem probléma, ha szívbeteg személlyel szemben alkalmazzák a fegyvert.

Ám miután az eszköz bonyolult, "nem egy gumibotról van szó", az erre való képzés nagy odafigyelést és különféle jövőbeni protokollok kidolgozását fogja igényelni – emelte ki a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×