eur:
395.04
usd:
366.09
bux:
65602.36
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: BKK

Szerdán tetőzik a Duna Budapestnél

Csak Nagybajcsnál kellett harmadfokú árvízvédelmi készültséget elrendelni, a fővárosban még a rakpartokat sem kell majd lezárni a Duna vízszintjének az emelkedése miatt.

"A Németországban leesett csapadékmennyiség nem befolyásolta volna ennyire a Duna magyarországi vízállását, a múlt hét végén még kisebb vízszintemelkedést vártunk. A haláleseteket okozó németországi árhullámból nagyon kevés érkezett, ellenben a hétvégén Ausztriában is elkezdett esni az eső, és az előrejelzettnél jóval több a Duna, illetve az Inn, a Traun és az Enns vízgyűjtő területeire, 50-60 milliméter is hullott lokálisan, és ez indított el egy kicsit komolyabb árhullámot Magyarországon" – mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban.

Ez az árhullám a töltések között és a kijelölt ártereken levonul majd. Győr fölött éjjel-nappali figyelőszolgálatot tartanak, de operatív beavatkozásra, például homokzsákolásra a most következő pár napban nem lesz szükség a szóvivő szerint.

A legmagasabb, harmadfokú készültség elrendelésére egyedül Nagybajcsnál, tehát a felső szakaszon lehet szükség rövid ideig, de ott kedden már tetőzik a folyó, Komáromnál és Esztergomnál valószínűleg már csak elsőfokú készültségre lesz szükség, míg a fővárosban ez sem kell.

"Budapestnél szerdán a nap második felében vagy csütörtök hajnalban tetőzik majd a folyó, és nem is kell elrendelni készültséget, hiszen 600 centiméter alatt egy kicsivel várjuk a tetőzést, az első fok pedig 620 centiméternél, a rakpart lezárás pedig 645 centiméternél történik. Bármennyire látványos és intenzív a vízszintemelkedés, hiszen többméteres, vízügyes szempontból ez szerencsére most különösebb feladatok elé nem állítja a kollégáimat" – mondta Siklósi Gabriella.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a vízállás nem veszélyezteti a pesti alsó rakparton folyó felújítási munkálatokat, mert biztosan nem haladja meg a Duna szintje a 645 centimétert.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×