eur:
393.55
usd:
364.53
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Year 2021 business outlook, vision to see the way forward, forecast, prediction and business success concept, businessman leader using telescope to see vision on top of ladder above year 2021 number.
Nyitókép: Nuthawut Somsuk/Getty Images

Kemenesi Gábor válaszol: miért van nyáron járványhullám?

És kérdés az is, hogy ennek fényében az őszi és téli időjárás, azaz a légúti megbetegedéseknek általában kedvező idő beköszöntével mi vár ránk.

A tudósok körében szinte már a járvány kezdete óta fontos kérdésnek számít a szezonalitás, ugyanis nagyban meghatározza, hogy a vírus miként marad majd velünk hosszútávon. A kutatók világszerte egyetértenek abban, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv az endémia, vagyis a vírus folyamatos jelenléte. Ez persze nem a mostani betegségmutatók és korlátozások fennmaradását jelenti, hanem azt, hogy az emberiség immunizálása ugyanis folyamatosan „hozzászoktat” minket a vírushoz. Ám mivel az országok és úgy általában a Föld lakosságának egy része még nem védett, ezért torzul a szezonális hatás és nyáron is van járványhullám - írta a Portfolión megjelent összefoglalójában Kemenesi Gábor biológus, víruskutató.

"Ennek legfőbb hajtóereje jelenleg az egyenlőtlen vakcinaelosztás a világban, hiszen a nem átoltott népességben termelődnek újabb és újabb variánsok. Szakmailag a legfontosabb kérdés tehát jelenleg nem a harmadik oltás, hanem a még nem védettek mihamarabb védetté tétele – mindenhol a világon. (A harmadik oltás jelenleg csak azoknak az esetében – bizonyos korcsoportokban és meghatározott vakcináknál – fontos kérdés, akiknél nem alakult ki védettség az első kettőtől.) Ha nem tudunk javítani az egyenlőtlen vakcinaelosztáson világszerte, akkor újabb és újabb variánsok születnek, esetenként komoly közegészségügyi kihívást, de a témánál maradva, a szezonalitás torzítását is okozva" - foglalta össze a helyzetet Kemenesi Gábor.

Előrejelzése szerint a nagyjából kiszámítható, stabilnak mondható, várhatóan szezonális állapotig pedig a billegő mérleghez hasonlóan újabb és újabb, sok tényező által befolyásolt járványhullámok érkeznek, várhatóan csökkenő hatással.

A vírus jelenléte pedig később a jelenleg endémiásnak számító, négy, náthavírusként ismert koronavírus viselkedéséhez lehet hasonló – ezek mind egyértelmű őszi és kora tavaszi, kettős csúccsal rendelkeznek.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×