INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

adományozás

civil szervezet

tiltakozás

Ötforintos érmék a verőgép gyűjtőtálcáján a Pénzverő Zrt.-ben. Az öt-, a tíz-, és a húszforintosok verésével kezdetét vette az új, Magyarország feliratú pénzérmék készítése a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Logisztikai Központjában. A régi, Magyar Köztársaság feliratú érmék továbbra is törvényes fizetőeszközök maradnak, azokat csak a kopásuk függvényében vonják ki a forgalomból .

Névtelen adományozás: változtat a kormány a rendeleten

InfoRádió

A névtelen adományozás kizárása ellen tiltakozik 19 civil szervezet, az Alkotmánybíróság kontrollját szeretnék elérni, mert szerintük alapvető jogokat sért a friss rendelet. Orbán Balázs államtitkár jelezte: 500 ezer fölött alatt nem lesz változás.

Egy múlt szerdán megjelent jogszabály szerint megszűnik a névtelen adományozás lehetősége a civil szervezetek javára Magyarországon. Az egyesületeknek és alapítványoknak ezentúl fel kell tüntetniük minden évben, hogy kitől mennyi pénzt kaptak. A jogszabály úgy rendelkezik, hogy „a civil szervezet köteles feltüntetni a részére támogatást, adományt nyújtó személy tekintetében a végső adományozót”.

Emiatt 19 civil szervezet közös közleményben tiltakozik a névtelen adományozást megtiltó új rendelet ellen. Szerintük az érintett felekkel való egyeztetés nélkül, váratlanul született a szabályozás, ami számos alapvető jogot korlátoz, szembemegy a magyar és az uniós joggal is.

"Az a probléma ezzel a jogszabállyal, hogy korlátozza az emberek személyes adatainak védelméhez való jogát, a véleménynyilvánítási szabadságát és szembe megy az Európai Unió Bíróságának a döntésével, amit a 2017-es civilellenes törvény kapcsán hozott, ami szerint nem lehet arra kötelezni a civil szervezeteket, hogy közzétegyék, nyilvánosságra hozzák a támogatóik adatait" – mondta el az InfoRádiónak a közleményt aláíró Társaság a Szabadságjogokért ügyvezető igazgatója, Kapronczay Stefánia, és hozzátette, a rendeletnek ugyanakkor elrettentő hatása is lehet, az adományok nélkül viszont a civil szervezetek nem tudnák a munkájukat elvégezni.

A tiltakozók szerint ha a fontos közfeladatokat is ellátó szervezeteket nem támogatják a jövőben, az komoly gondokat is okozhat, ráadásul egy sok esetben betarthatatlan az új előírás, hiszen kérdés például, miként lehet adminisztrálni az adományozó adatait egy urnás adománygyűjtés esetén.

A civil szervezetek az Alkotmánybíróság kontrollját várják, de nem hátrálnak meg egy újabb uniós vizsgálattól sem.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára szerint 500 ezer forintig nem változnak a szabályok.

"Ezért arról tudok tájékoztatni mindenkit, hogy a Kormány a rendelet módosításával egyértelművé fogja tenni, hogy az eddigiekhez képest ugyanolyan feltételek mellett lesz biztosított a jövőben is az 500 ezer forint alatti adományok felajánlása, miközben a nagyobb összeget adományozók esetében erősödik az átláthatóság követelménye" - írta közösségi oldalán.

Nyitókép: MTI/Beliczay László

Kapcsolódó hang

Civil adományok
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018