eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Tanár ír a táblára a matematika írásbeli érettségi vizsga előtt a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban 2021. május 4-én. A matematika írásbelikkel folytatódtak az érettségi vizsgák országszerte. E tárgyból 68 ezren középszinten, több mint ötezren pedig emelt szinten vizsgáznak.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A kistelepüléseken egyre súlyosabb a tanárhiány

Barterező igazgatók, naponta más iskolában tanító pedagógusok - ilyen megoldásokkal próbálják átvészelni a helyzetet.

A tanár szóra keresve 1865 álláshirdetést lehet találni a közigállás.gov.hu oldalon – írja az Eduline. Bár ezek között van egyetemi vagy főiskolai hirdetés is, a legtöbb nyitott pozíció az általános és középiskolákban van. A tanítók 900, az óvodapedagógusok 802 betöltetlen állás közül válogathatnak.

A pedagógushiány a városokban is érzékelhető, míg a kistelepüléseken évek óta rossz a helyzet. „Eljutottunk oda, hogy a kisiskolák a nyugdíjba vonuló tanárokat nem tudják pótolni. A szakos ellátottsággal van gond: gyógypedagógust, fejlesztőpedagógust nagyon nehéz találni, természettudományos, informatika szakosokat is” – közölte a portál érdeklődésére Neubauer Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) Győr-Moson-Sopron megyei elnöke.

A kisebb települések iskolái sokszor hiába hirdetik a megüresedett állásokat, de az óvodákban még nagyobbak a gondok, és nagy a fluktuáció – tette hozzá.

A szakember szerint vannak olyan tanárok, akik

három-négy vagy akár öt iskolában tanítanak párhuzamosan, és minden nap máshol tartanak órát.

Főleg a természettudományos tárgyakat tanítók kényszerülnek arra, hogy egyszerre több iskolában dolgozzanak. Ennek oka, hogy a kisebb települések iskoláiban évfolyamonként egy osztály van, vagyis még egy kétszakos tanárnak is csak hat-nyolc órája van hetente.

Ez a rendszer a tanároknak és a tanulóknak sem előnyös: nem lehet kötődni a diákokhoz – vélekedett. Neubauer Tamás szerint ezt egy-két évig bírják a pedagógusok, aztán belefáradnak, és elmennek egy nagy, évfolyamonként több osztályt indító iskolába, vagy elhagyják a pályát.

Előfordul, hogy az iskolaigazgatók bartereznek:

egy történelemtanárért adnak egy földrajzost. Egy lelkiismeretes vezető addig hívogatja a kollégákat, amíg nem talál valakit, aki hajlandó megtartani hetente pár órát – mondta erről Neubauer Tamás.

Kiemelte: évente 5-6 ezren végeznek pedagógusszakon, de alig háromezren helyezkednek el iskolában, óvodában.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×