eur:
393.5
usd:
366.87
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Újabb 24 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben Magyarországon - a nap hírei

A kínai Fudan egyetem tervezett kampusza ellen tüntettek Budapesten. Június 15-étől ismét a veszélyhelyzet előtti rendnek megfelelően ülésezhetnek az önkormányzatok.

Egy nap alatt 24 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben Magyarországon és 300 új fertőzöttnél igazolták a kórokozót. 622 beteget ápolnak kórházban. Az aktív fertőzöttek száma 61 ezer 700 körülire csökkent. A járvány kezdete óta már csaknem 806 ezren kapták el a vírust és 29 ezer 842 ember halt meg a betegségben. Több mint 5 millió 254 ezer ember kapta meg legalább az első védőoltást.

Vasárnaptól már Ciprusra is teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a beoltott magyar állampolgárok függetlenül attól, milyen vakcinával oltották be őket - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hozzátette: folyamatosak a kétoldalú tárgyalások, amelyek célja, hogy a magyar emberek minél több országba utazhassanak védettségi igazolvánnyal.

Jövőre 3 ezer milliárd forint jut uniós forrásból a gazdaság újraindítására - közölte a pénzügyminiszter. Varga Mihály a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetben a Halker Kft. beruházását méltatva hangsúlyozta: Magyarország biztonságos, magas minőségű élelmiszerellátása kiemelt kormányzati cél, így az ehhez hozzájáruló beruházások állami támogatásra számíthatnak.

A kínai Fudan egyetem tervezett kampusza ellen tüntettek Budapesten. Az Országháznál összegyűlt többezres tömeg előtt Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette: Budapest Diákvárost akar és nem egy 500 milliárd forint kínai hitelből felépített elitegyetemet. Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester úgy fogalmazott: a Fudan-projekt egy közpénzből létrehozott magánvállalkozás lenne, amiből a szokásosnál is több pénzt lehetne kormányközeli köröknek juttatni. Politikai hisztériakeltésnek nevezte a tiltakozást az innovációs miniszterhelyettes. Schanda Tamás azt mondta: a kínai egyetemi beruházásról csak 2022 második felében várható döntés.

Az idén összesen 10 magyar egyetem került fel a Shaghai Ranking szakterületeket vizsgáló szervezet rangsorára. Az ELTE a tavalyihoz hasonlóan 6 szakterületen került be a világ legjobbjai közé, a fizika képzés érte el a legjobb értékelést. A Semmelweis Egyetem fogorvosi képzésével és a klinikai orvostudományokban vívott ki magának a előkelő helyet a rangsorban. A Shaghai Ranking 93 országból csaknem 2 ezer intézményt vizsgál.

Június 15-étől ismét a veszélyhelyzet előtti rendnek megfelelően ülésezhetnek az önkormányzatok – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormány rendkívüli jogrendért felelős munkacsoportjának döntését ismertetve elmondta: június 15-ével megszűnik a polgármesterek veszélyhelyzetben biztosított teljhatalma.

Kártérítést ad az állam a 2006-os őszi rendőri fellépések következtében megsérült 53 embernek – jelentette be az igazságügyi miniszter. Varga Judit közösségi oldalán azt írta: a 15 éve sérelmet szenvedettek közül még mindig vannak, akik semmilyen kárpótlást nem kaptak.

Az idén Szidiropulosz Archimédesz, a Trianon Kutatóintézet alapító elnöke kapta a Szent István-díjat. Az esztergomi díjátadón Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kiemelte: a görög származású szociológusnak jelentős a szerepe abban, hogy ma már nem tabutéma Trianon és június 4-én a nemzeti összetartozás napját ünnepelhetjük.

Bekerült a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség vezető testületébe Fürjes Balázs. A nemzetközi sporteseményekért felelős államtitkár a 2024-es rövidpályás úszó világbajnokság és a 2027-es vizes világbajnokság előkészületeiért felelős összekötőként kapott feladatot.

A társasági adóztatás globális reformjának előmozdításáról állapodott meg a világ hét vezető ipari hatalma. A G7 csoport londoni értekezletén a pénzügyminiszterei egyetértésre jutottak abban, hogy 15 százalékos szinten határozzák meg az egyes országok társaságiadó-kulcsának minimumát. A fő cél, hogy a globális tevékenységű vállalatok ott adózzanak, ahol áruikat vagy szolgáltatásaikat forgalmazzák. Megegyezés született arról is, hogy egyeztetni kell a főként amerikai központú online szolgáltató és közösségimédia-cégekre kirótt digitális szolgáltatási adókról.

Az Egyesült Államokban visszavonja elődje élővilág-pusztítónak ítélt intézkedéseit Joe Biden elnök kormánya. A veszélyeztetett fajokra vonatkozó élővilág-védelmi törvényt a Donald Trump vezette kabinet enyhítette az energiaipari lobbinak kedvezve. A szövetségi hal- és vadvédelmi szolgálatok felülvizsgálják azokat a szabályozásokat, amelyek között van olyan, amely a veszélyeztett fajok élőhelyének kijelölésére vonatkozik, egyúttal visszaállítják azokat az eszközöket, amelyekkel az újonnan veszélyeztetettnek minősített fajokat lehet sürgősen megvédeni.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×