eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Résztvevők vonulnak a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett tüntetésen a fővárosban, az Andrássy úton 2021. június 5-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Véget ért a Fudan Egyetemmel kapcsolatos tervek elleni tüntetés

Demonstrációt szerveztek a kínai Fudan Egyetem kampuszának budapesti létesítése elleni tiltakozásul a fővárosba. Jámbor András "Tüntetés a Diákvárosért, a Fidesz ellen!" jelszóval hirdette meg, több ellenzéki párt és politikus is csatlakozott hozzá. Az egyik felszólaló, Karácsony Gergely közölte: a Fudan-üggyel kezdik Magyarország visszafoglalását. Összefoglaló, időrendben.

A megmozdulás résztvevői a tervezettnél kicsit később, fél öt magasságában indultak el a maszkos és maszk nélküli emberek kisebb-nagyobb csoportokban a Kossuth térre, ahol az eredeti tervek szerint 17:30-kor kezdődnének a beszédek. A program szerint felszólal Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, Jámbor András, a tüntetés szervezője, valamint Karácsony Gergely főpolgármester.

A demonstráció ideje alatt a vonulás útvonalát teljes szélességben lezárták, oda járművek nem hajthattak be. A keresztirányú forgalmat a résztvevők vonulásának idejére megállították.

A tüntetéssel kapcsolatban Schanda Tamás tartott sajtótájékoztatót szombaton, amelyen politikai hisztériakeltésnek nevezte azt, szerinte alaptalan pletykák és sajtóinformációk miatt tiltakoznak a szervezők. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára azt mondta, a tiltakozásnak azért nincs értelme, mert még csak a tervezésnél tart a folyamat, és sem a költségekről, sem a megvalósításról nincs döntés, mert

az csak 2022 második felében várható

(vagyis a jövő évi parlamenti választások után). Schanda Tamás hangsúlyozta, hogy a sanghaji központú Fudan a világ egyik legjobb egyeteme, amelynek több mint 4500 oktatója csaknem 30 ezer hallgatót tanít, és kimagasló kutatási eredményekkel büszkélkedhet. Ez az intézmény választaná Budapestet az első külföldi kampusza helyszínéül - jelentette ki.

Frissülő tudósítás

A menet eleje fél hat körül ért a Kossuth térre, ahol még hat előtt is gyülekezik a tömeg. A térre csak azokat engedték be, akiknek van védettségi igazolványuk. A Facebookon Karácsony Gergely főpolgármester 17.50 magasságában élő videót indított, ebből arra lehet következtetni, hogy hamarosan kezdődnek a beszédek.

Budapest, 2021. június 5.
Résztvevők vonulnak a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett tüntetésen a fővárosban, az Andrássy úton 2021. június 5-én.
MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

Hat óra előtt egy perccel egyelőre Patti Smith People Have The Power című dalát játsszák. A tömegben párbeszédes, MSZP-s és magyar zászlók tűnnek fel.

Forrás: Facebook/Karácsony Gergely
Forrás: Facebook/Karácsony Gergely

Hatkor elkezdődtek a beszédek

"Kedves kínai emberek, mi magyarok nem szeretnénk, hogy a Fudan Egyetem Budapestre költözzön" - mondta kínaiul és magyarul Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője, aki kijelentette: nem akarják, hogy a 450 milliárdos beruházás megvalósuljon Budapesten.

Jámbor András, a Mérce volt főszerkesztője, az előválasztás ferencvárosi és józsefvárosi jelöltje, a fő szervező szólalt fel először. Lakhatási válság van és kilakoltatás, a lakhatási költség előteremtése családoknak, fiataloknak jelent gondot - kell-e ilyenkor ennyit költeni egy kínai egyetemre? – tette fel a kérdést. Megemlítette a napokban történt (Budapest által még nem engedélyezett) utcaátnevezést is, mint olyan akciót, amivel a projekt eltörléséért küzdenek. "Ha kell, odaláncoljuk magunkat, ha kell sátortábort építünk, de ez a terv nem fog így megvalósulni” - ígérte.

Az az álma, hogy egy pályakezdő a fizetése felét ne lakhatásra költse. Egy kétgyerekes család is tudjon akkora lakásba költözni, amiben elfér. Nem arról álmodunk, hogy beemeljük a széfet daruval a luxuslakásunkba, hanem hogy átadjunk egy bérlakást.

"Vissza kell szereznünk a pénzünket, én ezért indulok az előválasztáson" - mondta.

Több mint tízezren vannak a téren Jámbor András szerint.

Bereczki Áron, Hallgatói Szakszervezet: “számunkra az elit egyetem illúzió”. A járvány kezdetekor a kollégiumok bezárásával lakhatási problémák merültek fel a diákoknál, ez komoly gond - de nem csak ekkor. Úgy vélik, a diákokat cserben hagyták: dolgozniuk kell a tanulás mellett, hogy meg tudjanak élni - de a diákszövetkezeti munkák is megszűntek a járványban.

Sajnálatos, hogy diák bevételeinek gyakran felét-kétharmadát albérletre költi – és a kormány egy új diákhitel-konstrukcióval állt elő, de ezzel csak már az önálló élet előtt eladósodnak a diákok. Közben pedig magyarokat vernek adósságba a kínai egyetem létesítésével – fejtette ki gondolatait. "Az új kollégiumok segíthetnének a diákoknak, ezt veszi el a kormány, amikor egy elegáns mozdulattal kukázza a diákváros projektet, és a bérlakások sem épülhetnek meg, amivel a budapesti lakhatás helyett a kínai állampárt elitegyetemét támogatja."

Baranyi Krisztina, Ferencvárosi polgármester szerint a Fudan-projekt egy közpénzből létrehozott magánvállalkozás lenne, amiből "a szokásosnál is többet lehetne lopni". A "kormánypárti szavazókat és a KDNP-tömegbázist" megszólítva a rendszer általa látott hibáira hívta fel a figyelmet, valamint arra, hogy Orbán Viktor mekkora kanyarokat tett politikai pályája során, sőt a Fudan Egyetem budapesti kampuszának ügyében is, de a szavazói "elnézik ezt neki".

Kína még a saját trójai falovát is a mi pénzünkből építi meg - vélekedett a Fudan-beruházásról, hozzátéve, hogy ők a Diákváros felépítésére szerződtek, mert az a magyar egyetemeken tanuló, vidékről felvett hallgatóknak épülne, és nem azoknak, akik képesek hárommillió forintos tandíjat fizetni. Még azt is mondta, hogy az Országháznál tízszer nagyobb lenne a Fudan Egyetem komplexuma.

Hétkor Karácsony Gergely főpolgármester lépett a pódiumra. A mögötte lévő képre mutatott, amin egy “suta kamasz” két szatyorral a kezében megállítja a világ egyik legerősebb hadseregét, Kínáét, majd beszélgetni kezdett a tankban ülő katonákkal. Ez mindig eszébe jut akkor, amikor úgy érzi, hogy nincs már elég ereje a küzdelemhez - utalt a 30 évvel ezelőtt ezen a napon történt Tienanmen téri eseményekre. Nagyot változott azóta a világ, mert akkor még a fideszes aktivisták tüntettek a kínai nagykövetség előtt a tienanmen téri vérontás ellen.

Azt mondta, ők olyanok lesznek, mint az a kamasz - a saját testükkel állítják meg a hatalmat.

Budapest, 2021. június 5.
Karácsony Gergely főpolgármester, az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson induló politikus, a Párbeszéd társelnöke beszédet mond a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett tüntetésen a Parlament előtt, a Kossuth Lajos téren 2021. június 5-én.
MTI/Balogh Zoltán
Karácsony Gergely főpolgármester, az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson induló politikus, a Párbeszéd társelnöke beszédet mond a demonstráción. MTI/Balogh Zoltán

Szerinte tisztázni kell, még mielőtt valakik félremagyarázzák, hogy mi ellen nem tüntetnek:

  • a kínai emberek ellen (és nem azok ellen, akik itt élnek velünk)
  • Kína ellen ("bár megvan a magunk baja a diktátorokkal")
  • egyetemek ellen ("tüntettünk a CEU eltávolítása ellen és az SZFE mellett, valamint az egyetemek kiszervezése ellen is")

"Amit akarunk, az a Diákváros, amit nem akarunk, az az 500 milliárd forintból a magyar adófizetők pénzén felépített kínai elitegyetem" - jelentette ki, hozzátéve példaként, hogy ebből a pénzből az 500 milliárd forintból fel lehetne számolni a gyermekszegénységet. Később kijelentette, ők kiállnak a vidéki diákság mellett a nekik szánt Diákváros melletti kiállással.

A Fudan-ügy arról szól, hogy uralkodhatnak-e Magyarországon olyanok, akik a politikát uralkodásnak fogják fel szolgálat helyett. A Fudan-ügy arról szól, hogy ez a 10 milliós kis ország dönthet-e a saját sorsáról és leszünk-e szabad nemzet? A politika a mi életünkről szól-e? A Fudan-ügy a Fidesz végső és teljes erkölcsi öngyilkossága, leleplezi, hogy minden szavuk hazugság, az értékekhez való ragaszkodásuk ravaszkodás" – tért át a nagypolitikára az ellenzéki előválasztáson a miniszterelnök-jelöltségért induló főpolgármester. Szóvá tette, hogy a kormány nem vette igénybe az EU hitelét a gazdaság újraindításához, mert nem akarnak eladósodni, de "szívesen eladósodnak, ha kínai vagy orosz hitelről van szó".

Szóba hozta, hogy a 99 helyett a kormány az 1 százalékot szolgálja - utalva az általa indított politikai mozgalomra. A hatalom önmagában káros, csak akkor nyeri el értelmét, ha helyes erkölcsi cél szolgálatába állítjuk - hozott fel egy Bibó-idézetet, hozzátéve, hogy a mostani nem ilyen hatalom szerinte.

A Fidesz-szavazóknak üzenve azt mondta, néhány értékben maguk is osztoznak a Fidesszel, de szerinte legalább a Fudan-ügy kapcsán fel kell tenniük e szavazóknak magban a kérdést "biztos, hogy ezt akarjuk" a jövőben?

Később Karácsony Gergely kijelentette, azt akarják, hogy Magyarország békében kikössön a "nyugati parton" és bár nekik nem kell tankok elé állniuk, de a propagandagépezet elé igen. "A Fudan-üggyel kezdjük Magyarország visszafoglalását" - közölte.

A beszédek véget értek. A résztvevőket arra kérték, hogy akik védettségi igazolvány nélkül a tér külső részén állnak, azok távozzanak először, és utánuk menjenek a középen álló védettségi igazolványosok. Karácsony Gergely maszkban, a tömegen keresztül távozott.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×