eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Orbán Viktor az összetartozás napján: egy nemzet, amelyik messze túlnyúlik az országhatárokon – a nap hírei

A megmaradt magyar nemzet jelentőségéről beszélt a nemzeti összetartozás napján a kormányfő. Június közepén kezdődik a Magyarországon élő külföldiek és a határon túli magyarok oltása. Visszaküldte az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvényt az országgyűlésnek a köztársasági elnök.

A megmaradt magyar nemzet jelentőségéről és a lelki közösség sikeres megőrzéséről beszélt a nemzeti összetartozás napján a kormányfő. Orbán Viktor a trianoni békediktátum aláírásának 101. évfordulóján a Kossuth Rádióban hangsúlyozta: van egy nagy nemzet, amely messze túlnyúlik az országhatárokon. Úgy vélte: a nemzeti összetartozás gondolata erősebb mint a korábbi évtizedekben bármikor is volt. Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán sorstraumának nevezte Trianont. Úgy fogalmazott: a nehéz örökségnek való megfelelés az, ha mindennapi tettekkel építjük, erősítjük a nemzet összetartozását.

Közleményben emlékeztek a pártok a nemzeti összetartozása napjára. Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője a világ legigazságtalanabb nemzetközi szerződésének nevezte a diktátumot és arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzeti tragédiákból tanulni és erőt meríteni kell. Az MSZP szerint Trianon nemzeti sorstragédia, de ennek kimondása nem elég, alakítani kell a jelent és a jövőt, ehhez pedig a magyarság és az európaiság ügyének összekapcsolása a helyes út. Az LMP szerint a nemzeti összetartozás napja a magyar nép jelképes hídja, amely összeköti egymással az országhatáron belül és az azon túl élő magyar embereket.

Változik az oltási stratégia. A miniszterelnök a Kossuth Rádióban azt mondta: a tömeges oltás után a készenléti oltásra áll át az ország. Néhány oltópont lesz, amelyeket most jelölnek ki. Orbán Viktor közölte: a nyár végéig nem lesz oltási kampány a 16 éven aluliaknak. Hozzátette: bővül a magyar oltási igazolvány, amely alkalmas lesz arra, hogy az európai rendszer részévé váljon.

Június közepén elkezdődik a Magyarországon élő külföldiek és a határon túli magyarok oltása – közölte az oltási munkacsoport vezetője. György István az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: a regisztrált magyar állampolgárok 92 százalékát már beoltották.

Átadta a Magyarország által Csehországnak kölcsönadott koronavírus elleni vakcinákat Prágában a külgazdasági és külügyminiszter. A 41 ezer adag Pfizer/BioNTech oltóanyagot a cseh kormányfő vette át Szijjártó Pétertől.

Több mint 5,5 milliárd forint értékben kezdődnek egészségipari beruházások 4 milliárd forintot meghaladó kormányzati támogatással - jelentette be a pénzügyminiszter. Varga Mihály a támogatásokat azzal indokolta, hogy az egészségügyi befektetések az önellátás képességét javítva mérsékelik az ország kiszolgáltatottságát.

Visszaküldte az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvényt az Országgyűlésnek a köztársasági elnök. Áder János indoklása szerint az elfogadott jogszabály ellentmondásos, így nem felel meg sem az alaptörvény, sem a jogalkotási törvény egyes követelményeinek.

Az innovációs és technológiai miniszter szerint a hidrogénnek jelentős szerepe lesz a klímacélok elérésében, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében. Palkovics László kiemelte: a 2030-ig szóló hidrogénstratégiai célok között szerepel a felhasználói igényekhez igazodó, karbonmentes hidrogén előállítása, az ipar és a közlekedés zöldítése.

Befejeződtek az Északi Áramlat-2 gázvezeték első ágának csőfektetési munkálatai – jelentette be az orosz elnök a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon. Az Északi Áramlat-2 egy 9,5 milliárd eurós projekt, amelynek keretében két új, összesen évi 55 milliárd köbméter szállítási kapacitású vezetékkel bővül a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlat.

Kitiltotta az Európai Unió légteréből és repülőtereiről a fehérorosz légi fuvarozókat a tagországok kormányait tömörítő tanács. A testület emellett a fehérorosz légtér elkerülését javasolja az unióban működő légitársaságoknak. Az intézkedés előzménye, hogy a május 24-25-i csúcstalálkozón a tagállami vezetők elítélték a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatának a fehérorosz hatóságok általi földre kényszerítését, illetve a gépen utazó Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki újságíró őrizetbe vételét.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×