eur:
393.08
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Jakab Péter/Facebook

Magyar György nem vár gyógyíthatatlan sebeket az előválasztási vitákban

Minden országgyűlési választási körzetben támogatja az előválasztási viták megrendezését a Civil Választási Bizottság. A testület elnöke szerint a nyár ideális időszak arra, hogy a szavazók figyelme az ellenzéki jelöltekre összpontosulhasson.

Az áprilisi parlamenti választáson közösen induló hat ellenzéki párt szerint a Magyar Köztársaság demokratikus működésének egyik legfontosabb garanciája az eltérő politikai vélemények nyílt, átlátható ütköztetése. A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd színeiben induló aspiránsoknak július 26-ig kell regisztrálniuk, ha meg akarják méretni magukat az egyes körzetekben.

Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke az InfoRádióban arról számolt be, hogy a hat párt közösen vitaszabályzatot is elfogadott. „A Civil Választási Bizottságnak az a dolga, hogy mindezt elősegítse, támogassa, és elkészüljenek azok a forgatókönyvek, amelyek megteremtik az egyenlő esélyeket” – mondta az ügyvéd.

A képviselő-jelölti, valamint a miniszterelnök-jelölti vitákat október 10-ig lehet megrendezni. Magyar György nem hiszi, hogy ezeken a vitákon olyan sebeket ejtenének egymáson a jelöltek, amelyek később begyógyíthatatlanok lennének.

A Civil Választási Bizottság elnöke beszélt arról is, hogy szerinte nincs túlzottan elhúzva az előválasztási folyamat. Az ügyvéd szerint három fontos része van az eljárásnak:

  • az aktivitás, tehát minél több ember megmozgatása
  • a legitimálás, hogy hiteles és megbízható embereket válasszanak ki
  • a tematizálás

Magyar György szerint a nyári hónapokban kifejezetten jót fog tenni a politikai uborkaszezonnak, ha az emberek azzal foglalkoznak, hogy az ellenzék miként fog fölállni. „Ősszel ezt le kell bonyolítani, és a kijegecesedett álláspontokkal és jelöltekkel kell a következő fél évében ráfordulni az igazi kampányra” – tette hozzá.

Magyar György szerint az előválasztások jelentőségét az is mutatja, hogy a kormányzati kommunikáció is ezzel, valamint a jelöltek személyével foglalkozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×