eur:
393.88
usd:
369.22
bux:
65894.82
2024. április 23. kedd Béla

Mégsem a beoltottak számához köti a lakodalmak engedélyezését a kormány – a nap hírei

A jövő héten dönt a kormány a további lazításokról. Keddig 144 ezer ember kaphatja meg a Pfizer-vakcinát. Később kezdheti törleszteni Magyarország a paksi bővítésre felvett orosz hitelt.

Pünkösd után érheti el az 5 milliót a koronavírus ellen beoltottak száma Magyarországon – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányzati tájékoztatón elmondta: június első felében az összes regisztrált megkaphatja a védőoltást. Gulyás Gergely közölte: május 28-ától ismét meg lehet tartani a lakodalmakat, a további lazításokról pedig a jövő héten dönt a kabinet. Gulyás Gergely bejelentette, hogy a kabinet döntése alapján megkaphatják a védettségi igazolványt az uniós, NATO-, OECD-tagállamban, illetve Oroszországban vagy Kínában beoltott magyar állampolgárok.

Június elsejétől ismét lehet iskolai táborokat tartani – jelentette be a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra azzal indokolta a kabinet döntését, hogy május végére elérheti az 5 milliót a koronavírus ellen legalább egyszer beoltott magyarok száma. Arról is beszélt, hogy rövidesen elindul a védettségi applikáció, amely az Egészségügyi Szolgáltatási Tér adatai alapján egy QR-kóddal tudja igazolni az oltottságot. Tudnivalók itt.

Mától már Pfizer-oltásra is lehet időpontot foglalni. A lehetőségről 144 ezer ember kap SMS-t. Jellemzően azok, akik március elejéig regisztráltak. Az országos oltási munkacsoport döntése nyomán a kedden érkezett Pfizer-szállítmányból valamennyi első körös oltásra felhasználható oltóanyag lefoglalható. A kórházi oltópontok május 14. és május 18. közötti napokra hirdettek foglalható Pfizer-oltási időpontokat. A kórházi oltópontokra nem fogják beengedni azokat, akik időpontfoglalás nélkül jelennek meg.

A magyar külügyminiszter szerint Közép-Európának élen kell járnia a koronavírus elleni oltásokról kiadott igazolások elfogadásában. Szijjártó Péter a közép-európai országok úgynevezett C5 formátumának Pozsonyban tartott külügyminiszteri szintű találkozója után beszélt erről. A csoportot Magyarország, Szlovákia, Csehország, Ausztria és Szlovénia hozta létre tavaly a koronavírus-járványra adható válaszok közös keresésének céljával. Most a korlátozások enyhítéséről tárgyaltak.

Rémhírterjesztés miatt indított büntetőeljárást egy férfi ellen a rendőrség – közölte az ügyeleti központ helyettes vezetője. Kiss Róbert az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: a nagykanizsai gyanúsított a közösségi médiában azt terjesztette, hogy a koronavírus elleni védőoltás beadása után mindenki meghalt egy Nyíregyháza melletti kis faluban. Hozzátette: a nyomozáskor a férfi elismerte, hogy a történetet ő találta ki.

Családbarát koalíciót kötöttek a visegrádi együttműködésben részt vevő országok – nyilatkozta a területért felelős tárca nélküli miniszter. Novák Katalin elmondta: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia szakminiszterei a nap folyamán közös nyilatkozatot fogadnak el arról, hogy elkötelezettek a családi értékek mellett. A tárcavezető kiemelte: a mindannyiunkat sújtó demográfiai kihívásokra nem a migráció, hanem a családok támogatása a válasz.

Később kezdheti törleszteni Magyarország a paksi bővítésre felvett orosz hitelt. A pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár megerősítette, hogy a módosított finanszírozási szerződés értelmében elegendő lesz 2031-ben megkezdeni a tőketörlesztést. A tárca azzal számol, hogy így ennek költségét már az erőmű termelheti ki. Ismertetése szerint 2030-ig visszafizetési kötelezettség nincs, 2046-ig tart a hitel futamideje. Hozzátette: a módosítást a parlamentnek kell jóváhagynia.

Az elektromos eredetű lakástüzek, gázrobbanások és szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében lép fel közösen az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az E.ON Hungária. Kiss Attila, az E.ON Csoport elnök-vezérigazgatója elmondta: védőfelszerelésekkel segítik a tűzoltók munkáját, továbbá az E.ON villamosenergia-ipari és gázipari tanpályáin gyakorlási lehetőséget biztosítanak számukra. Emellett a rászoruló családokat szén-monoxid-érzékelőkkel segíti a cégcsoport, az iskolás korosztály számára pedig egy a tűzvédelmi ismeretek elsajátítását segítő mobilalkalmazást fejlesztenek.

Romániában jelentősen enyhítik a korlátozásokat szombattól. Megszűnik a koronavírus miatt bevezetett éjszakai kijárási tilalom, az üzletek nyitvatartásának korlátozása, a kültéri maszkviselés pedig már csak a zsúfolt helyeken lesz kötelező. Klaus Iohannis államfő a járvány kezelésében illetékes kormánytagokkal folytatott egyeztetése után beszélt a korlátozások fokozatos feloldásának menetrendjéről, amely az egész nyári időszakot felölelni.

Elmarad az ENSZ Biztonsági Tanácsának péntekre tervezett rendkívüli ülése a palesztin–izraeli konfliktusról az Egyesült Államok ellenkezése miatt. Washington legkorábban kedden tartaná a tanácskozást, amivel az jelentősen veszítene sürgős jellegéből. Az ülések összehívásához a Biztonsági Tanács mind a 15 tagjának beleegyezése szükséges. Az elmúlt napokban kiéleződött a feszültség a palesztinok és az izraeliek között, és Kelet-Jeruzsálemben összecsapásokra, tüntetésekre került sor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×