INFORÁDIÓ
2021. június 16. szerda
Jusztin

v4

család

novák katalin

Összefogtak a V4-ek családügyben

Összefogtak a V4-ek családügyben

Infostart / MTI

Az országok egyeztetik a családokkal kapcsolatos döntéseiket, közös kutatásokat indítanak.

Családbarát koalíciót kötöttek a visegrádi együttműködésben résztvevő országok - nyilatkozta Novák Katalin.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter elmondta: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia szakminiszterei a nap folyamán közös nyilatkozatot fogadnak el arról, hogy elkötelezettek a családi értékek mellett.

"Európa szívében kialakult egy olyan együttműködés, amely a családokat helyezi a középpontba. A mindannyiunkat sújtó demográfiai kihívásokra nem a migrációban keressük a választ, hanem a családok támogatásában" - fogalmazott Novák Katalin, aki a V4 soros lengyel elnöksége keretében szervezett V4 koalíció a családért című videokonferencián vett részt Marlena Malag lengyel, Milan Krajniak szlovák és Jana Malacová cseh családért felelős miniszter társaságában.

A felek megállapodtak, hogy egyeztetik a családokkal kapcsolatos döntéseiket, közös kutatásokat indítanak.

Novák Katalin kiemelte: a négy ország közös célja, hogy a fiatalok annyi gyereket vállalhassanak, amennyit szeretnének, és anyagi akadályok ne gátolhassák a családalapítást.

"A konferencián beszéltem a magyar gyakorlatról. Magyarországon azt támogatjuk, hogy ha valaki családban gondolkozik, akkor ez azt jelenti, tiszteli az elődeit és felelősséget érez az utódai iránt, vagyis hosszabb távon gondolkodik" - fejtette ki Novák Katalin.

A miniszter hangsúlyozta,

a nőknek lehetőséget kell teremteni arra, hogy összeegyeztethessék szakmai és családi életüket, a kettő között ne kelljen választaniuk.

Hozzátette: a kormány a koronavírus-járvány idején is gondol a családokra, támogatásukra az idei és a jövő évi költségvetésben egyre nagyobb összeget fordítanak. Hangsúlyozta: az összeg jövőre háromszor akkora lesz, mint 2010-ben volt.

"Bevezettük a babaváró támogatást, Magyarország legnagyobb otthonteremtési programját, július 1-től megemeljük a csecsemőgondozási díjat. 2022-től személyi jövedelemadó mentesek lesznek a 25 év alattiak, miközben a négy gyermeket nevelő édesanyák most is szja-mentességet élveznek, de említhetem a bölcsőde-építéseket is" - sorolta.

Kitért Novák Katalin a Finch-csel közös közvéleménykutatásra, amelyből kiderült, hogy a fiatalok nem igazán tudatosak a gyermekvállalás időpontjának tervezésében. Úgy vélte, ha a hasonló irányú kutatásokat egységessé, nemzetközi szintűvé tudják tenni, akkor még hatékonyabban tudnak lépni. "A V4-en belül figyeljük egymás jó gyakorlatait, Lengyelországban például a fiatalok már személyi jövedelemadó mentességet élveznek, igaz, ez valamivel kevesebb kedvezményt jelent, mint ami jövő januártól Magyarországon érvényben lesz" - jegyezte meg.

Nyitókép: Novák Katain/Facebook
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018