eur:
393.85
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Velünk marad még egy ideig a védettségi igazolás – a nap hírei

Augusztusig biztosan fennmaradnak a korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek. Péntek éjfélig regisztrálhatnak oltásra a 16–18 évesek. Döntött az önkormányzatok támogatásáról a kormány, a főváros nem kap plusz juttatást

Augusztusig biztosan szükség lesz a védettségi igazolványra a különböző szolgáltatások igénybe vételéhez Magyarországon – mondta a kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely elmondta azt is: várhatóan döntés születik majd arról, hogy érvényét veszti a védettségi igazolás azoknál, akik nem veszik fel a második oltást. Hangsúlyozta: az oltás regisztráció alapú marad, nem lesz kötelező. A tárcavezető elmondta azt is: Magyarország arra törekszik, hogy minél több országgal kétoldalú megállapodásokat kössön az oltási igazolások elfogadásáról.

Péntek éjfélig regisztrálhatnak oltásra 16–18 évesek - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője. Galgóczi Ágnes az operatív törzs tájékoztatóján azt mondta, hogy ők várhatóan a jövő hét elején foglalhatnak majd időpontot oltásra. Megerősítette, hogy a 18 éven felüli regisztráltak három fajta oltóanyagra – Szputnyik V-re, Sinopharmra és AstraZenecára – foglalhatnak időpontot.

Mintegy 23 milliárd forint támogatást nyújt 32, huszonötezernél több lakosú településnek a kormány, a kabinet a méltányosság és arányosság elveit érvényesítette – közölte a Miniszterelnökség. A közlés szerint a kormánypárti és ellenzéki települések egyaránt részesülnek a pluszjuttatásokból, a főváros és a budapesti kerületek önkormányzatai számára ugyanakkor egyelőre nem biztosít pluszpénzt. Ezt azzal indokolta, hogy Budapest gazdasági teljesítménye az országos átlag kétszerese. Karácsony Gergely főpolgármester szerint az ígéretek ellenére a koronavírus-járvány miatt megfelezett helyi iparűzési adó ügyében nem történt érdemi egyeztetés és érdemi kompenzáció sem.

Meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot a kormány. Az erről szóló rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg. Csak a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet megszüntetése után lehet ingatlanokat kiüríteni, illetve azzal összefüggésben intézkedni. Az árverezéseket is csak a veszélyhelyzet megszűnése után 15 nappal lehet megkezdeni. A kilakoltatási moratórium lejárta miatt hétfőn több civilszervezet és politikus is tiltakozott.

Az idén sem lesz Sziget fesztivál. A szervezők bejelentették: Európa egyik legnagyobb fesztiválja, amely Magyarország legfontosabb turisztikai rendezvénye, 2022-ben tervez nagy visszatérést. Az ország két másik nagy könnyűzenei rendezvényét, a soproni VOLT-ot és zamárdi Balaton Soundot már korábban lemondták a szervezők.

Uniós stratégiát javasol a koronavírus-betegek kezelésére használt készítményekre az Európai Bizottság. A cél, hogy támogassa a gyógyszerek fejlesztését, illetve az azokhoz való hozzáférhetőséget. A stratégia három új, a Covid-19 kezelésére szolgáló terápiás készítmény engedélyezését javasolja 2021 októberéig, és adott esetben további két készítményét az év végéig. Az Európai Unióban eddig egyetlen gyógyszer, a remdesivir-készítmény használata engedélyezett súlyos esetekben,

Főként a koronavírus-járvány és szociális kérdések szerepelnek napirenden az uniós tagországok a pénteken kezdődő portugáliai csúcstalálkozóján. Az első napra tervezett szociális tanácskozáson az uniós tagországok vezetői konferenciát tartanak az európai szociálpolitikai menetrendről. A célkitűzések szerint 2030-ig 78 százalékos foglalkoztatási rátát kell elérni el, illetve azt, hogy évente a felnőttek legalább 60 százaléka képzésekben vegyen részt.

Oroszországban hivatalosan engedélyezték az egyadagos Szputnyik Light vakcina használatát. Ez tulajdonképpen a Szputnyik V oltóanyag első komponense. Kifejlesztői szerint hatékonysága csaknem 80 százalékos, és a koronavírus összes új változatával szemben védelmet nyújt.

Az amerikai külügyminiszter szerint Oroszország újabb agressziót indíthat a Donyec-medencében. Antony Blinken az ukrán elnökkel folytatott kijevi megbeszélése után azt mondta: bár az orosz csapatokat részben kivonták az ukrajnai határ közeléből, jelentős többségük ott maradt és veszélyt jelent Ukrajnára.

Két teniszező, a férfiaknál a spanyol Rafael Nadal, a nőknél pedig a japán Oszaka Naomi nyerte a sportolói Oscar-díjnak is nevezett Laureus-díjat. A Sevillában rendezett ünnepélyes díjátadón az év csapatának járó díjat a Bayern München labdarúgóegyüttese kapta. Az életműdíjat Billie Jean King 39-szeres Grand Slam-tornagyőztes amerikai teniszező nyerte el.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×