eur:
393.1
usd:
367.37
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Látogatók úsznak a fővárosi Széchenyi fürdőben 2021. május 1-jén. Ezen a napon ütemezett nyitás kezdődött a koronavírus-járvány miatt bezárt budapesti fürdőkben. Első lépcsőben a Széchenyi, a Gellért, a Rudas, a Lukács, a Paskál és a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő nyitották meg kapuikat a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára. A 18 éven aluliak és a gyógyászati szakrendelésre beutalóval érkező vendégek számára nem szükséges a védettségi igazolvány. A 18 éven aluliak kizárólag felügyelettel látogathatják a fürdőket.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Percről percre – a koronavírus-járvány keddi hírei

Árupiaci szuperciklus – különleges szó, de sajnos nem jót jelent: ebbe kergetheti a világgazdaságot a koronavírus-járvány. Karikó Katalin nyilatkozott az InfoRádiónak vakcinákról, védettségről, az mRNS használatának jövőjéről. Még kevés fürdő nyitott ki. Ez itt az Infostart keddi járványhíradója percről percre.

2021.05.04. 21:44

Kisfilm a biztonságról

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a következő napokban intenzív oktató kampányt folytat egy kisfilm segítségével, hogy mindenki megismerje a biztonságos utazás szabályait - közölte az MTÜ kedden az MTI-vel. A közlemény szerint a négymilliomodik védőoltás beadásával újabb lépcsőfokhoz érkezett az ország a koronavírus elleni küzdelemben: újraindulhattak a belföldi utazások, újra fogadhatnak vendégeket a szállodák és az éttermek. A biztonság továbbra is elsődleges, ezért a legfontosabb szabályokat az ügynökség Győrfi Pál segítségével egy online kisfilmben gyűjtötte össze és mutatja be. Az online kisfilm ismerteti, hogy milyen szabályokra kell figyelniük a szálláshelyen, éttermekben, vagy éppen a sportlétesítményekben. A kisfilm a különböző online platformokon, szakmai szövetségek közvetítésével és a Magyar Turisztikai Ügynökség weboldalán lesz látható, valamint ITT oldalon tekinthető meg. (MTI)

2021.05.04. 21:13

Újra működik az online oltásfoglalás

Sinopharm- és AstraZeneca-oltásra lehet időpontot foglalni, illetve azok a regisztráltak, akik erről a Vakcinainfótól SMS-t kapnak, már Szputnyik oltásra is tudnak jelentkezni a május 6. és 11. közötti időszakra.

2021.05.04. 19:49

Von der Leyen: 25 százalék!

Egyre gyorsabban halad a koronavírus elleni oltások beadása az Európai Unióban, az európaiak egynegyede már megkapta a vakcina első adagját - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében kedden. Kiemelte: az oltási kampányoknak köszönhetően ez idáig 150 millió védőoltást adtak be az Európai Unió tagországaiban. Elegendő vakcina áll rendelkezésre azon célkitűzés megvalósításához, hogy július végéig az Európai Unió felnőtt lakosságának 70 százalékát beoltsák a koronavírus ellen - tette hozzá Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság nemrégiben arról tájékoztatott, hogy a gyógyszergyártóknak az unió területén található 53 gyártóüzeme képes arra, hogy az év végéig akár 3 milliárd adag oltóanyagot készítsen a koronavírus ellen. Azt is közölték, hogy az oltóanyag-ellátás felgyorsult, decemberben 5 millió adag vakcina került a tagállamokba, januárban 14 millió, februárban 28 millió, márciusban pedig további 60 millió adag oltóanyag állt az európaiak rendelkezésére. Hozzátették, az Európai Unió ez idáig mintegy 2,6 milliárd adag oltóanyag beszerzésére kötött szerződést, illetve hamarosan újabb szerződést köt a Pfizer/BioNTech vállalatokkal 1,8 milliárd adag oltóanyag beszerzéséről. (MTI)

2021.05.04. 19:02

Romániai iskolanyitás

Romániában a koronavírus-járvány miatt egyhónaposra bővített tavaszi szünet után szerdán nyitnak az iskolák: a települések csaknem kétharmadában minden diák visszatérhet a padokba, egyharmadában pedig csak az alsó tagozatos és a záróvizsgákra készülő diákok vehetnek részt személyesen az órákon. A bukaresti oktatási minisztérium kedden tette közzé az ország 3181 településének járványügyi besorolását. Ennek értelmében 2057 település a korlátozások nélküli "zöld zónához" tartozik, ugyanis az utóbbi két hétben nem érte el az egy ezreléket az újonnan diagnosztizált fertőzötteknek a lakossághoz viszonyított aránya. A többi 1124 település a "sárga zónában" található, amelyben az (1-4. osztályos) alsó tagozat, illetve a záróvizsgákra készülő 8. és 12. osztályok tanulói látogathatják az órákat, a többiek maradnak az online oktatásnál. Ebbe a kategóriába tartozik Bukarest és a 41 megyeszékhely többsége - Botosani, Karánsebes, Targoviste, Zsílvásárhely, Csíkszereda, Nagybánya, Szatmárnémeti, Suceava és Vaslui kivételével. A jelenlegi szabályozás szerint a közoktatásban nincs már "vörös zóna", a végzősök a fertőzési rátától függetlenül bejárhatnak az iskolába. Úgyszintén engedélyezik az óralátogatást valamennyi speciális oktatást igénylő (fogyatékkal élő) tanuló számára, illetve a pótórák szervezését azoknak a diákoknak, akik lemaradtak a tananyaggal az online oktatás során. A tanintézményeket csak a karantén alá helyezett térségekben kellene bezárni, de múlt hét óta az utolsó romániai településeken is feloldották a vesztegzárt. A települések járványügyi besorolását hetente frissítik, így a fertőzési ráta függvényében változik, hogy hol mehetnek iskolába, és hol folytatják távoktatási rendszerben a tanévet a diákok. Romániában a koronavírus-járvány harmadik hullámát a meghosszabbított tavaszi szünet idején sikerült megfékezni. Az országban idén a nyugati kereszténység húsvéti ünnepétől az ortodox húsvétig, vagyis április 2-ától május 4-éig tartott a vakáció. (MTI)

2021.05.04. 19:00

Olasz zöldigazolvány

Világos és egyszerű szabályokra van szükség az európai és nemzetközi idegenforgalom újraindítására Mario Draghi miniszterelnök szerint, aki az európai zöldigazolvány június második felétől számított életbe léptetését jelentette be a G20 országcsoport turisztikai minisztereinek tanácskozása végén Rómában kedden. A találkozót záró online sajtótájékoztatón Mario Draghi kijelentette, Olaszország alig várja, hogy újrainduljon a turisták érkezése. Hozzátette, hogy az Európai Unió koronavírus-védettségi dokumentumának bevezetésére várva Róma már május második felében bevezet egy nemzeti zöldkártyát, mellyel a turisták szabadon, karanténkötelezettség nélkül mozoghatnak az országban. "Gyertek Olaszországba nyaralni!" - mondta Mario Draghi. Az újonnan létrehozott olasz turisztikai minisztérium vezetője, Massimo Garamaglia közölte, hogy az uniós belső piaci biztostól a digitális zöldigazolvány minél gyorsabb bevezetését sürgette unión kívüli országok bevonásával is. (MTI)

2021.05.04. 18:59

Alig jelentkeznek oltásra Szlovákiában

A jelenlegi oltási kedv szerint a lakosság csupán egyharmada lesz beoltva. A Pfizer és a Moderna oltását övezi a legnagyobb bizalom.

2021.05.04. 18:53

Freund Tamás az Arénában - a teljes MTA-elnöki interjú

Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke kedden az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt.

2021.05.04. 18:50

Koronavírus-oltás: nagy könnyítést készít elő a BioNTech

Sokkal könnyebb lenne tárolni, szállítani.

2021.05.04. 18:20

Kásler Miklós: ezt a krízist nem lehet egy éjszaka alatt kipihenni

Az indiai kettős mutáns aggasztó közelségéről, a hazai járványhelyzetről és a 12 év feletti fiatalok oltásáról is beszélt az emberi erőforrások minisztere.

2021.05.04. 18:10

Egy fontos döntést eltitkolhat Boris Johnson a választások előtt

A nagy-britanniai lakosok várhatóan júniustól utazhatnak néhány EU-országba – ha megkapták a Covid-vakcinát. A nyár első hónapjában eltörölhetik a biztonsági távolságra vonatkozó szabályt. Hogy mikor és mit közöl ezekből a brit miniszterelnök, még rejtély.

2021.05.04. 18:00

Az idei Fezen sorsa is megpecsételődött

Az elmúlt hónapok kilátástalan esélylatolgatása után úgy döntöttek, hogy a 2020-as után a 2021-es fesztivált is lemondják – közölték a szervezők.

2021.05.04. 17:39

Nem ülésezhetett kedden a nemzetbiztonsági bizottság

A testület jobbikos elnöke egyenesen úgy fogalmazott, hogy szabotázsakciót követett el az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülése ellen a kormánypárti frakció. Téma lett volna az oltásregisztrációs oldal elleni túlterheléses támadás ügye.

2021.05.04. 17:23

Az EU több mint félmillió adag vakcinát küld a nyugat-balkáni országoknak

Az egészségügyi dolgozók oltását szolgálja a készlet.

2021.05.04. 16:38

Szlovéniában az oltási kampány felgyorsítását kérik a szakemberek

Azért, hogy az elkövetkező hónapokban rendeződhessen a járványhelyzet az országban - írta a helyi sajtó kedden. Figyelmeztettek, hogy a jelenleginél kétszer-háromszor több embert kellene beoltani egy nap alatt, mert különben az immunizáció késő őszig is eltarthat, főleg, hogy a 70 év felettiek mindössze 40 százaléka kapta csak meg valamelyik vakcinát.

Egyes vélemények szerint most, hogy már több oltóanyag áll rendelkezésre, nem kellene korhatárt szabni, hanem mindenkit, aki szeretné, be kellene oltani. A kormány azonban egyelőre nem áll el attól a tervétől, hogy először az idősek számára biztosítsa a védettséget a koronavírus ellen - írták a lapok.

2021.05.04. 16:17

Izolálja magát Pakisztán

Az ország jelentősen, a korábbi ötödére csökkenti a nemzetközi légi forgalmat, és lezárja szomszédaival közös határait szerdától a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt - közölték kedden az iszlámábádi hatóságok.

A kormányzati intézkedések keretében lezárják az iráni és afganisztáni gyalogos határátkelőket, mindössze a pakisztáni állampolgároknak engedik, hogy visszatérhessenek hazájukba.

A pakisztáni járványügyi és betegségmegelőzési hatóság (NCOC) az intézkedéseket a globális és regionális járványhelyzettel indokolta. Pakisztán mindenekelőtt azt szeretné megelőzni, nehogy olyan állapotok alakuljanak ki, mint a szomszédos Indiában, ahol a fertőzöttek kirívóan magas száma az összeomlás szélére sodorta az egészségügyi ellátórendszert és a teljesítőképesség határára a krematóriumokat.

2021.05.04. 16:17

Szijjártó Péter: sikerült az előzés a kanyarban

Közölte: Magyarországon 140 százalékkal nőtt a külföldi tőkebefektetések mértéke.

2021.05.04. 15:55

Másfél éve nem volt ennyi néző F1-es futam helyszínén

A koronavírus-járvány ellenére 7500 nézők előtt rendezik idén a Forma-1-es Monacói Nagydíjat.

A hercegség kormányának keddi közlése szerint ez azt jelenti, hogy a május 23-i futamon a lelátok kapacitásának 40 százalékát használják ki. A külföldi nézőktől 72 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet kérnek majd, de a helyieknek erre nem lesz szükségük.

A döntés eredményeként a világjárvány kitörése óta ez lesz az első futam az autósport elitkategóriájában, amelyet ekkora közönség előtt rendeznek meg, ugyanis Bahreinben, Olaszországban és Portugáliában zárt kapuk mögött zajlott a verseny, míg most vasárnap Spanyolországban 1000 drukkert engednek be.

Tavaly elmaradt a Monacói Nagydíj, így 1954 után először fordult elő, hogy nem szerepelt a Forma-1-es versenynaptárban.

2021.05.04. 15:14

Megkezdték egy kínai vakcina vizsgálatát Európában

A Sinovac-vakcina az elölt vírusos technológiával készült.

2021.05.04. 14:30

Saját oltási igazolványt vezet be Ausztria

Az osztrák kancellár szerint az uniós vakcinaútlevél csak nyáron érkezhet, és az már túl késő.

2021.05.04. 14:12

A hosszú Covid a gyerekeket is veszélyezteti

Egy moszkvai kórház vizsgálta meg hónapok elteltével azokat a gyerekeket, akiket koronavírus miatt kezeltek az intézményben: a folyamatos fáradtság és egyéb tünetek még ekkor is sokakat sújtottak közülük.

2021.05.04. 14:02

Most az ápolók miatt áll a bál Tokióban

Dühösen reagált az olimpiai szervezők tervére egy egészségügyi szakszervezeti vezető.

2021.05.04. 13:52

Milliós Pfizer-szállítmány várható a következő hetekben is

A kormány várja a tudományos álláspontokat a 16 évnél fiatalabban oltásának esetleges lehetőségéről – mondta Szijjártó Péter.

2021.05.04. 13:08

Elkerül Budapestről a Fed-kupa-döntő

A nemzetközi szövetség (ITF) közölte, hogy új helyszínt keres a női tenisz Billie Jean King Kupa (korábbi nevén Fed-kupa) idei döntőjének, amelyet a koronavírus-járvány miatt kétszer halasztottak el.

2021.05.04. 12:57

Attól retteg Afrika, hogy India sorsára jut

A kontinens népessége megegyezik Indiáéval, egészségügyi rendszere szintén nincs túl jó állapotban, lakosainak 80 százaléka pedig nem visel maszkot.

2021.05.04. 12:46

Kiderült, mennyire tartják be az üzletek a járványelőírásokat

Kihelyezett kézfertőtlenítő, valós alapterület, illetve a vásárlók lehetséges számának megadása – ezek vajon milyen arányban vannak meg a hazai üzletekben?

2021.05.04. 12:24

Lazulhat a koronavírus elleni oltások szabadalma

Az Amerikai Egyesült Államok célja szélesebb körben elérhetővé tenni a vakcinákat, melyek alapanyagaihoz most Indiának könnyebb hozzáférést biztosított.

2021.05.04. 12:12

Huszonhat játékost nevezhet Marco Rossi az Eb-re

Az UEFA végrehajtó bizottsága jóváhagyta a nyári Európa-bajnoksággal kapcsolatos ajánlásokat, amelyek nagy része a koronavírus-járvány miatt vált indokolttá. Ennek részeként a szövetségi kapitányok huszonhatos keretet nevezhetnek a tornára.

2021.05.04. 11:32

György István: hamarosan a Szputnyik-oltásra is lehet időpontot foglalni

Ezer alá csökkent az új fertőzöttek száma, de néhány települése emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának a jelenléte. A legfrissebb járványügyi információkról számol be az operatív törzs. Kövesse velünk élőben!

2021.05.04. 10:54

Ünneplésükkel karanténszabályt szeghettek Lionel Messiék

A Valencia hétvégi legyőzése után a csapatkapitány kertjében ünnepeltek a játékosok, pedig Spanyolországban tilos a hat főnél nagyobb összejövetel.

2021.05.04. 09:24

Szennyvízadatok: Budapesten és még két nagyvárosban emelkedést mértek – térkép

Müller Cecília hétfőn bejelentette, hogy megállt a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag mennyiségének csökkenése, most már látni a részleteket is.

2021.05.04. 09:04

Ezer alatt az újonnan regisztrált fertőzöttek száma itthon

Február közepe, de még inkább január óta nem láttunk hasonlót. Az elhunytak száma meghaladta a 28 ezret.

2021.05.04. 07:53

Van egy olasz sziget, ahol már beoltottak mindenkit

Néhány nap alatt végeztek, és készen állnak a turisztikai szezonra.

2021.05.04. 07:42

Árupiaci szuperciklusba kergeti a világgazdaságot a koronavírus

Maga a szuperciklus kicsit egzotikus kifejezés, de sajnos ideje megismerkedni vele.

2021.05.04. 07:31

Még idén sem lehet Oktoberfest

Az összes többi nagy bajorországi fesztivál elhalasztását javasolja a tartományi kormány.

2021.05.04. 07:10

Még mindig csak a töredéke nyitott ki a fürdőknek, de szélsebesen bővül a paletta

A vidéki fürdők számára nehézség, hogy a szállodákat kinyitni a fürdők mellé nem "két perc" - húzta alá Sánta Tibor, a termalfurdo.hu főszerkesztője.

2021.05.04. 06:00

Karikó Katalin sokakat érdeklő kérdésekben vázolta a jövőt

Az InfoRádiónak adott interjúban szóba került, milyen anyagokat tartalmaznak a különféle vakcinák, ezek meddig jelenthetnek védettséget, és hogy milyen sokféle betegség - például a rák vagy a sclerosis multiplex - gyógyításában lehet szerepe az mRNS-eknek.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×