eur:
394.89
usd:
363.14
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő fiú testhőmérsékletét méri egy nő a Meldene általános iskola bejáratánál Johannesburgban 2020. június 8-án. Dél-Afrikában három hónappal a kijárási korlátozások bevezetése után újra megnyitottak az általános iskolák.
Nyitókép: MTI/AP/Denis Farrell

Attól retteg Afrika, hogy India sorsára jut

A kontinens népessége megegyezik Indiáéval, egészségügyi rendszere szintén nincs túl jó állapotban, lakosainak 80 százaléka pedig nem visel maszkot.

Afrika népessége nagyjából megegyezik Indiáéval, egészségügyi rendszere pedig igencsak törékeny: éppen ezért nagy aggodalommal követik figyelemmel az indiai történéseket, mivel attól tartanak, a most ott látható események nem is olyan sokára náluk ismétlődnek majd meg, írja a MedicalXpress.

John Nkengasong, az afrikai járványügyi központok igazgatója újságíróknak azt mondta: nem hagyhatják figyelmen kívül azt, amit Indiában látnak. Sürgette az afrikai országokat, hogy kerüljék a tömeges összejöveteleket, beleértve a politikai gyűléseket is.

"Nincs elég egészségügyi dolgozó, nincs elég oxigénünk"

– figyelmeztetett.

Az oltások nehezítik a helyzetet

A helyzetet nehezíti, hogy Afrika vakcinák terén nagyon Indiára van utalva: az ázsiai országban gyártják az AstraZeneca oltását, amelyet a COVAX-kezdeményezésen keresztül számtalan alacsony- és közepes jövedelmű országba juttatnak el. Az, hogy a második hullám miatt India komoly kiviteli korlátozásokat vezetett be,

a következő hetekre, sőt, talán hónapokra is bizonytalan helyzetbe hozta egész Afrikát immunizáció szempontjából.

"Hihetetlenül bizonytalan világban élünk" – fogalmazott Nkengasong.

Az 1,3 milliárd lakosú földrészen mindezidáig összesen 17 millió adagnyi oltást adtak be.

Hamarosan gond lehet

Matshidiso Moeti, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) afrikai vezetője egy másik tájékoztatón arról beszélt újságírók előtt, hogy nagyon szomorúan kísérik figyelemmel az indiai eseményeket, és aggódnak az oltások elérhetősége miatt.

WHO-s kollégája, Phionah Atuhebwe mindenki számára pusztítónak nevezte a késedelmet. Úgy fogalmazott, hogy a legtöbb afrikai ország, amely a COVAX-on keresztül kapta meg az első adag oltóanyagot, már májusban vagy júniusban hiányt fog tapasztalni az ellátásban, miközben a második adagra vár.

"Felszólítjuk azokat az országokat, amelyeknek még vannak extra adagjaik, hogy tegyék meg a magukét"

– mondta Atuhebwe, hozzátéve, hogy a WHO ezen a héten felülvizsgálja a kínai Sinopharm és Sinovac vakcinákat.

Kongó is adományoz

Vakcinadonor lehet meglepő módon például Kongóból: 1,3 millió adagot terveznek visszaadni, ugyanis azt nem tudják az országban beadni a nagy fokú oltásellenesség miatt. Kongó a COVAX-en keresztül szeretné megfelelő helyre juttatni a védőoltásokat.

Nkengasong nem tud más olyan afrikai országról, mely ne tudná beadni a már leszállított vakcinát, de felszólított minden érintettet, hogy ne várjanak az utolsó pillanatig a visszaadással. Más európai, észak-amerikai és ázsiai országok "luxusban élhetnek" a vakcinaválasztási lehetőségekkel – mondta –, de

"nekünk nincs választási lehetőségünk".

Moeti, a WHO munkatársa elismerően nyilatkozott Kongó lépéséről, és rendkívül bölcsnek nevezte, hogy a kormány meghozta ezt a döntést egy olyan országban, amelynek egészségügyi rendszere hiányosságokkal küzd. Hozzátette: az indiaihoz hasonló helyzet elkerülésének érdekében minden afrikai országnak fejlesztenie kell a közegészségügyén. A tesztelés jó néhány országban komolyan visszaesett és az afrikaiak 80 százaléka nem visel maszkot, mondta el.

esettMinden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×