INFORÁDIÓ
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella

vakcina

brit

boris johnson

koronavírus

Boris Johnson brit miniszterelnök a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről beszél a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2020. október 12-én. Jonhson bejelentette, hogy háromfokozatú készültségi rendszer lép életbe Angliában. A legszigorúbb készenléti szintet olyan országrészekben rendelik el, amelyekben a leggyorsabb a járvány terjedési üteme, és ahol az állami egészségügyi szolgálat (NHS) emiatt elviselhetetlen nyomás alá kerülhet.

Egy fontos döntést eltitkolhat Boris Johnson a választások előtt

A nagy-britanniai lakosok várhatóan júniustól utazhatnak néhány EU-országba – ha megkapták a Covid-vakcinát. A nyár első hónapjában eltörölhetik a biztonsági távolságra vonatkozó szabályt. Hogy mikor és mit közöl ezekből a brit miniszterelnök, még rejtély.

Júniusban dupla „robbanásra” készülnek a britek. Egyrészt várhatóan karanténmentesen lehet majd utazni több kedvelt külföldi nyaralóhelyre. Másrészt Boris Johnson miniszterelnök közölte, hogy „jó eséllyel” törölhetik a minimum másfél méteres biztonsági távolságra vonatkozó szabályt. A felvázolt lehetőség az, hogy június 21-től szüntetnék meg a korlátozást – ha, az addigi fertőzési adatok ezt lehetővé teszik.

Az Európai Bizottság terve az, hogy az unió júniustól ismét beengedi a turistákat az alacsony Covid-fertőzöttségi rátával rendelkező országokból, így például Nagy-Britanniából is – feltéve, ha az utazó megkapta mindkét adag vakcinát.

Három szín

A brit kormány a héten mutatja be a várhatóan május 17-től engedélyezett külföldi utazásokra vonatkozó, úgynevezett „jelzőlámpás rendszert” – azaz, hogy mely országokat sorol zöld, sárga és piros és piros sávba. Ezek alapján határozzák majd meg, hogy mi lesz a teendő a brit földre lépők számára – így azt, hogy karanténba kell-e vonulniuk. A listát háromhetente vizsgálják majd felül. Kezdetben kevés ország kap zöld besorolást – Johnson szerint azért, mert

a túl gyors nyitás nyomán „beözönlene a betegség”.

A The Guardian című lap szerint Portugália, Málta és Gibraltár valószínűleg a britek által látogatható országok zöld listáján lesz – ez azt jelenti, hogy az út előtt Covid-tesztet kell csináltatni, de a hazatérés után nem küldik az embereket karanténba.

Spanyolország és Franciaország viszont várhatóan először a sárga listára kerül, ami azt jelenti, hogy onnan visszatérve karanténba kell menni. Viszont a brit kormány az egyes szigetekre történő utazást lehetővé tévő korridorokról is megállapodott. Azaz például akkor is lehetne Mallorcára vagy a Kanári-szigetekre utazni, ha magában Spanyolországban magas lenne a fertőzési ráta.

Közben a piros listán szereplő közé sorolják valószínűleg Brazíliát, az Egyesült Arab Emírségeket és Dél-Afrikát. Ha valaki ezekből tér vissza brit földre, akkor kötelező karanténszállóban kell megszállnia, és állnia kell a szállásköltséget.

A héten bejelentésre váró lépésekből egyelőre csak a britek profitálnának – az EU azt várja, hogy London hasonlóképp engedélyezi-e majd a két vakcinadózissal oltottak belépését a szigetországba.

Az utazási listáról szóló döntés szerdára várható, de a csütörtöki helyhatósági választások miatt a bejelentést péntekre halaszthatják,

hacsak Johnson nem próbálja javítani pártja választási esélyeit azzal, hogy már szerdán beszél az utazási korlátozások enyhítéséről. Ez azért jönne jól neki, mert az utóbbi hetekben egymást érték a Konzervatív Párt és a miniszterelnök körüli nepotizmusvádak.

Közben 66 milliós Nagy-Britanniában már elérte az 50 milliót az első dózissal beoltottak száma, és a lakosság egynegyede kapta már meg a második Covid-vakcinát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Boris Johnson brit miniszterelnök a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről beszél a kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2020. október 12-én. MTI/Reuters/AP/Toby Melville
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018