eur:
393.03
usd:
366.11
bux:
66841.8
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: pixabay

A hosszú Covid a gyerekeket is veszélyezteti

Egy moszkvai kórház vizsgálta meg hónapok elteltével azokat a gyerekeket, akiket koronavírus miatt kezeltek az intézményben: a folyamatos fáradtság és egyéb tünetek még ekkor is sokakat sújtottak közülük.

A súlyos lefolyású koronavírus gyerekek esetében is komoly kockázatot jelent a hosszú Covid kialakulására, derült ki orosz adatokból. A tavaly április és augusztus között Moszkvában kórházban kezelt 518 páciens közül a hazabocsátást követően 25 százalék még legalább öt tünetet tapasztalt, írja a The Guardian.

A gyerekek tüneteiről a szülők nyilatkoztak: a beszámolókból az derült ki, hogy a koronavírus miatt

kórházban kezelt gyerekek 24 százalékának esetében még 7-9 hónappal a fertőzés után is fennállnak a tünetek.

A leggyakrabban említett tünet a fáradtság volt 10 százalék esetében, ezt alvászavarok - 7 százalék - és szenzoros problémák – 6 százalék – követték. Úgy tűnik, az idősebb gyermekek nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a fiatalok, és az allergiák is hajlamosítanak a hosszú Covidra.

Bár egyelőre csak előzetes eredményekről van szó, Daniel Munblit, a moszkvai Szecsenov Egyetem szakértője szerint mindez arra figyelmezteti a gyermekorvosokat, hogy figyeljenek oda a koronavírusos gyerekekre.

"Az eredmények arra utalnak, hogy ez probléma. A fáradékonyság a legkomolyabb tünet: nem egy-két napról beszélünk, hanem folyamatos fáradtságról, aminek meg kell találni az okát" - fogalmazott.

A kutatás szerint 16 százalék hagyta el fáradékonyan a kórházat, ami néhány hónap alatt 12 százalékra csökkent, de innentől lassúvá vált a javulás.

Szaglását 8 százalék vesztette el,

és bár az ő helyzetük is javult, hét hónap elteltével még mindig ez volt a gondja 6 százaléknak.

A felmérésben részt vevő gyerekek szüleit az orvosok arra is felkérték, gyermekük általános egészségi állapotát becsüljék meg kórházba kerülés előtt és után. A hosszú Covid tüneteit nem tapasztalóknál a felgyógyulás utáni érték megegyezett a betegség előttivel, de a hosszú Covidban szenvedők esetében utóbbi alacsonyabb maradt. Ez a mindennapjaikat is nagy mértékben befolyásolja.

Svédországból és Olaszországból is jelentettek hosszú covidos eseteket gyerekeknél, igaz, szintén kis számban. Egy amerikai kutatás jelenleg is igyekszik feltérképezni, mekkora lehet a legfiatalabbak érintettsége az állapotban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Ma 10 órától tartja közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntenek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósít.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×