eur:
394.03
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Drónnal ellenőrzi egy rendőr a kijárási korlátozás betartását Barcelonában 2020. április 8-án. A koronavírus járványa miatt 25 napja kijárási korlátozás van érvényben.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Quique García

Megalakult a magyar drónkoalíció

A Magyarországi 5G Koalíció és a Magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíció után ez a Digitális Jólét Program harmadik koalíciója.

Annak érdekében, hogy hazánk a pilóta nélküli járművek használata terén mihamarabb a világ élvonalába kerüljön, és mintaként szolgáljon az Európai Unió számára a jogszabályi környezet kialakításában, több, mint 60 alapító tag részvételével, köztük minisztériumokkal, háttérintézményekkel és érdekképviseleti szervekkel, valamint akadémiai és iparági szereplőkkel létrejött a Magyarországi Drón Koalíció (MDK) – írja közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A szervezetet

  • az Innovációs és Technológiai Minisztérium,
  • a Széchenyi István Egyetem,
  • a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint
  • a HungaroControl Zrt.

közösen hívták életre. Az együttműködési fórum koordinációs feladatait a Közlekedéstudományi Intézet és a Digitális Jólét Program (DJP) látja el.

„A drónok mára a hétköznapjaink részévé váltak és az elkövetkező években további széles körű növekedésre számítunk egyre több iparágban. Egy támogató szabályozási környezet kialakításán keresztül világszínvonalú drón-ökoszisztéma létrehozása a célunk, amely nemzetközi szinten is versenyelőnyhöz juttatja Magyarországot” – mondta Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter.

„Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Digitális Jólét Program keretében az elmúlt években már két koalíciót hívott életre és működtet sikeresen:

  • 2017-ben a Magyarországi 5G Koalíciót,
  • 2019-ben pedig a Magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíciót

hozta létre. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a koalíciós együttműködés mind az állam, mind a civil szervezetek és vállalkozások számára előnyös működési forma. Ezért célul tűztük ki, hogy ezen ipari platformok bővüljenek egy, a dedikáltan a drónokkal foglalkozó új koalíciós fórummal, melynek programirodai feladatait a Közlekedéstudományi Intézet látja el” – mondta Gál András Levente, a DJP szakmai vezetője.

Az MDK céljai közé tartozik, hogy a biztonságos üzemeltetés, és támogató jogszabályi keretrendszer mellett, ösztönözze a drónok széles körű elterjedését. Mindez lehetőséget teremt a magyar startupok, valamint a kis- és középvállalkozások számára, hogy nagy arányban vegyenek részt a drónok fejlesztésében, gyártásában, tesztelésében, illetve az azokon alapuló megoldások használatában akár nagyvállalati, egyetemi vagy nemzetközi partnerségben. Ennek köszönhetően a hazai vállalkozások versenyképességének erősödésére lehet számítani.

A koalíció feladata, hogy állandó szakmai és együttműködési fórumot biztosítson a fejlesztők, a felhasználói oldalt képviselő piaci és állami szereplők, valamint az akadémiai és szakmai szervezetek között. Emellett támogatást kíván nyújtani a pilóta nélküli légi járművek felhasználásához, fejlesztéséhez, oktatásához, teszteléséhez köthető DroneMotive kezdeményezésnek. A szervezet szellemi műhelyként is működik, ezért a tervek szerint szakértői- és munkacsoportokat hoz létre, valamint konferenciákat is szervez a jövőben. A Drón Koalíció szakmai közreműködésével alakíthatják ki Magyarország Drón Stratégiáját is.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×