INFORÁDIÓ
2021. május 9. vasárnap
Gergely

drón

digitális

digitális jólét program

itm

Drónnal ellenőrzi egy rendőr a kijárási korlátozás betartását Barcelonában 2020. április 8-án. A koronavírus járványa miatt 25 napja kijárási korlátozás van érvényben.

Megalakult a magyar drónkoalíció

Infostart

A Magyarországi 5G Koalíció és a Magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíció után ez a Digitális Jólét Program harmadik koalíciója.

Annak érdekében, hogy hazánk a pilóta nélküli járművek használata terén mihamarabb a világ élvonalába kerüljön, és mintaként szolgáljon az Európai Unió számára a jogszabályi környezet kialakításában, több, mint 60 alapító tag részvételével, köztük minisztériumokkal, háttérintézményekkel és érdekképviseleti szervekkel, valamint akadémiai és iparági szereplőkkel létrejött a Magyarországi Drón Koalíció (MDK) – írja közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A szervezetet

  • az Innovációs és Technológiai Minisztérium,
  • a Széchenyi István Egyetem,
  • a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint
  • a HungaroControl Zrt.

közösen hívták életre. Az együttműködési fórum koordinációs feladatait a Közlekedéstudományi Intézet és a Digitális Jólét Program (DJP) látja el.

„A drónok mára a hétköznapjaink részévé váltak és az elkövetkező években további széles körű növekedésre számítunk egyre több iparágban. Egy támogató szabályozási környezet kialakításán keresztül világszínvonalú drón-ökoszisztéma létrehozása a célunk, amely nemzetközi szinten is versenyelőnyhöz juttatja Magyarországot” – mondta Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter.

„Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Digitális Jólét Program keretében az elmúlt években már két koalíciót hívott életre és működtet sikeresen:

  • 2017-ben a Magyarországi 5G Koalíciót,
  • 2019-ben pedig a Magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíciót

hozta létre. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a koalíciós együttműködés mind az állam, mind a civil szervezetek és vállalkozások számára előnyös működési forma. Ezért célul tűztük ki, hogy ezen ipari platformok bővüljenek egy, a dedikáltan a drónokkal foglalkozó új koalíciós fórummal, melynek programirodai feladatait a Közlekedéstudományi Intézet látja el” – mondta Gál András Levente, a DJP szakmai vezetője.

Az MDK céljai közé tartozik, hogy a biztonságos üzemeltetés, és támogató jogszabályi keretrendszer mellett, ösztönözze a drónok széles körű elterjedését. Mindez lehetőséget teremt a magyar startupok, valamint a kis- és középvállalkozások számára, hogy nagy arányban vegyenek részt a drónok fejlesztésében, gyártásában, tesztelésében, illetve az azokon alapuló megoldások használatában akár nagyvállalati, egyetemi vagy nemzetközi partnerségben. Ennek köszönhetően a hazai vállalkozások versenyképességének erősödésére lehet számítani.

A koalíció feladata, hogy állandó szakmai és együttműködési fórumot biztosítson a fejlesztők, a felhasználói oldalt képviselő piaci és állami szereplők, valamint az akadémiai és szakmai szervezetek között. Emellett támogatást kíván nyújtani a pilóta nélküli légi járművek felhasználásához, fejlesztéséhez, oktatásához, teszteléséhez köthető DroneMotive kezdeményezésnek. A szervezet szellemi műhelyként is működik, ezért a tervek szerint szakértői- és munkacsoportokat hoz létre, valamint konferenciákat is szervez a jövőben. A Drón Koalíció szakmai közreműködésével alakíthatják ki Magyarország Drón Stratégiáját is.

Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Quique García
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018