eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Unsplash.com

Még idén a kormány asztalán landolhat a drónstratégia

Ezt reméli a Magyarországi Drón Koalíció (MDK) megalakulásától a Digitális Jólét Program szakmai vezetője.

Gál András Levente meglátása szerint a versenyképes megoldások érdekében, legyen szó szabályozásról, gyártásról, akár oktatás–képzésről, a lehetőségekhez mérten szükséges az ökoszisztéma szereplőinek az összefogása. Mint emlékeztetett, szokás beszélni nyílt kormányzásról, amely esetében a kormányok a felmerülő kérdéseket széles körben, a gazdasági és tudományos élet szereplőivel vitatják meg; ide sorolható például a digitalizáció területe is, ami annyiban speciális, hogy a kormányzatok sok esetben a globális cégek vagy a közösség által előállított megoldásokhoz idomulnak.

A hazai koalíciós megoldás, mint közigazgatási megoldás viszont annyiban új, hogy

maga a kérdésfeltevés is már egy közös együttgondolkodásnak az eredménye

– magyarázta a Digitális Jólét Program szakmai vezetője, aki szerint, miután bevállt a koalíciós műfaj, nem is volt kérdés ennek alkalmazása a drónok esetében. Ugyanakkor itt messze nemcsak egy szabályozásról, hanem képzésről, gyártmányfejlesztésről, sőt, minden ágazatban hatékonyságjavításról kell beszélni.

Ismeretes, a keddi napon megalakult Magyarországi Drón Koalíció – az 5G Koalíció és a Magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíció mellett – a Digitális Jólét Program harmadik koalíciója, amely esetében sokkalta egyszerűbb feladatnak bizonyulhat a leendő stratégiák kialakítása. Gál András Levente szavai szerint ugyanis menetben vagyunk, hiszen a drónszabályozást az Országgyűlés egy körben már újraírta, csak éppenséggel a digitalizáció jellemzője, hogy nem lehet „magna chartákat” lefektetni, magyarán

a technológia által vezérelt területeken gyakrabban kell szabályozni.

Ráadásul a drónkoalíció megalakulásához képest már nagyon erőteljesen folynak az együttműködések, tehát nem nulláról indul a folyamat. A DJP szakmai vezetője ezért abban bízik, hogy a stuktúra júniusi fölállta után egyből kezdetét veszi a munka, így őszre, de legkésőbb az év végére a kormányzat elé kerülhet a drónstratégia.

Gál András Levente végezetül arra is kitért, szerinte helye lenne egy európai uniós drónstratégia megalkotásának, szem előtt tartva a tagállamok érdekeit, amely irányába vannak lépések, így a magyar drónstratégia megalkotása során figyelembe fogják venni az EU-nak 2020 februárjában közzétett digitális menetrendjét, azzal együtt, hogy nem minden gondolatával értenek feltétlen egyet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×