INFORÁDIÓ
2021. május 17. hétfő
Paszkál

drón

digitális

digitális jólét program

gál andrás levente

Még idén a kormány asztalán landolhat a drónstratégia

Még idén a kormány asztalán landolhat a drónstratégia

Ezt reméli a Magyarországi Drón Koalíció (MDK) megalakulásától a Digitális Jólét Program szakmai vezetője.

Gál András Levente meglátása szerint a versenyképes megoldások érdekében, legyen szó szabályozásról, gyártásról, akár oktatás–képzésről, a lehetőségekhez mérten szükséges az ökoszisztéma szereplőinek az összefogása. Mint emlékeztetett, szokás beszélni nyílt kormányzásról, amely esetében a kormányok a felmerülő kérdéseket széles körben, a gazdasági és tudományos élet szereplőivel vitatják meg; ide sorolható például a digitalizáció területe is, ami annyiban speciális, hogy a kormányzatok sok esetben a globális cégek vagy a közösség által előállított megoldásokhoz idomulnak.

A hazai koalíciós megoldás, mint közigazgatási megoldás viszont annyiban új, hogy

maga a kérdésfeltevés is már egy közös együttgondolkodásnak az eredménye

– magyarázta a Digitális Jólét Program szakmai vezetője, aki szerint, miután bevállt a koalíciós műfaj, nem is volt kérdés ennek alkalmazása a drónok esetében. Ugyanakkor itt messze nemcsak egy szabályozásról, hanem képzésről, gyártmányfejlesztésről, sőt, minden ágazatban hatékonyságjavításról kell beszélni.

Ismeretes, a keddi napon megalakult Magyarországi Drón Koalíció – az 5G Koalíció és a Magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíció mellett – a Digitális Jólét Program harmadik koalíciója, amely esetében sokkalta egyszerűbb feladatnak bizonyulhat a leendő stratégiák kialakítása. Gál András Levente szavai szerint ugyanis menetben vagyunk, hiszen a drónszabályozást az Országgyűlés egy körben már újraírta, csak éppenséggel a digitalizáció jellemzője, hogy nem lehet „magna chartákat” lefektetni, magyarán

a technológia által vezérelt területeken gyakrabban kell szabályozni.

Ráadásul a drónkoalíció megalakulásához képest már nagyon erőteljesen folynak az együttműködések, tehát nem nulláról indul a folyamat. A DJP szakmai vezetője ezért abban bízik, hogy a stuktúra júniusi fölállta után egyből kezdetét veszi a munka, így őszre, de legkésőbb az év végére a kormányzat elé kerülhet a drónstratégia.

Gál András Levente végezetül arra is kitért, szerinte helye lenne egy európai uniós drónstratégia megalkotásának, szem előtt tartva a tagállamok érdekeit, amely irányába vannak lépések, így a magyar drónstratégia megalkotása során figyelembe fogják venni az EU-nak 2020 februárjában közzétett digitális menetrendjét, azzal együtt, hogy nem minden gondolatával értenek feltétlen egyet.

Nyitókép: Unsplash.com

Kapcsolódó hang

Még idén a kormány asztalán landolhat a drónstratégia
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018