eur:
393.49
usd:
367.48
bux:
65967.71
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pexels.com

A pandémia hatására visszafordíthatatlanul megváltozik a munka világa

A Deloitte HR tanácsadási üzletágának igazgatója szerint a hibrid megoldás lehet a legjobb választás a vállalatok számára.

A legtöbb szervezetnél nem fognak visszatérni a dolgozók a megszokott irodai munkavégzéshez – mondta az InfoRádiónak Csépai Martin. A szakember úgy véli, a kihívást most az jelenti, erre miként lehet olyan megoldást kialakítani, amely az elmúlt egy év előnyeit megtartja, de egyben kezelni is képes az utóbbi időszakban mutatkozó kockázatait.

A hibrid megoldás lehet a legjobb választás – tette hozzá a Deloitte HR tanácsadási üzletágának igazgatója, aki szerint elsősorban a tevékenységek jellege fogja meghatározni, hogy melyek azok a feladat- vagy tevékenységtípusok, amelyeket érdemes az irodában végezni, és melyek oldhatók meg otthonról is.

Előbbire jó példa, ha a csapatnak együtt kell gondolkodnia egy feladaton, vagy esetleg részt vesz egy tréningen. Az elmélyült, egyéni elemzői munka viszont, ahogyan azt az elmúlt egy év bizonyította, otthonról is hatékonyan elvégezhető – magyarázta Csépai Martin. A másik meghatározó aspektus a vállalat vagy munkaadó által meghatározott cél lehet, ami ugyancsak befolyással bírhat a munkatársak egyéni beosztására.

Több világcégnél már elkezdődött az új munkavégzési modellek bevezetése:

van, ahol 3:2 arányban határozzák meg az otthoni és az irodai munkavégzés összetételét,

és van, ahol kifejezetten az a cél, hogy a munkavégzés alapvetően távoli eléréssel és csak minimális fizikai jelenléttel történjen. Spanyolországban elindult egy kezdeményezés, hogy teszteljék a négynapos munkahét intézményesített lehetőségét.

Utóbbival kapcsolatban a Deloitte HR munkatársa megjegyezte: az a kérdés, hogy mindennek mik a kapcsolódó következményei egy szervezetben. Úgy van-e erre lehetőség, hogy rugalmasan kezelve csak a beosztásokat alakítják át, de továbbra is teljes munkaidőben, azonos munkabéren foglalkoztatják a munkatársakat, vagy adott esetben munkaidő- és arányos fizetéscsökkentéssel oldható meg. Ez utóbbit azonban sokan biztosan nem engedhetik meg maguknak – tette hozzá Csépai Martin.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×