eur:
393.48
usd:
367.81
bux:
65971
2024. április 23. kedd Béla
Sugár Gábor kéményseprő, a FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. kerületi kirendeltségének vezető-helyettese áll egy tisztítókefével kezében egy lakóház tetején a főváros VII. kerületében, a Kertész utcában. A fővárosban mintegy 70-80 ezer kémény van felújításra szoruló, kritikus állapotban.
Nyitókép: Honéczy Barnabás

Szombattól további nagy változások jönnek a járványszabályokon túl

A koronavírus elleni küzdelem mellett is több jogszabály változik meg május elsejétől.

A négymillió beoltott elérésével várhatóan szombattól újabb jelentős enyhítések lépnek életbe, de május elsejétől ezeken kívül is számos szabály változik – derül ki a napi.hu összesítéséből:

  • Civilnek álcázott, testkamerával felszerelt rendőrök vadásznak a szabálytalankodó gyalogosokra. A piros lámpánál való áthaladás 5 ezertől 150 ezerig terjedő pénzbírsággal sújtható.
  • Május 1-jétől egy uniós rendelet alapján a személyautók, buszok és tehergépkocsik gumiabroncsainak megújulnak az energiacímkéi. Az új címkék segítenek a fogyasztóknak megalapozott döntéseket hozni gumivásárlásnál a gördülési ellenállás, a nedves felületeken történő fékezés és a külső zaj nagysága alapján.
  • A Magyar Államkincstár új, a felhőbe költöző számlavezető rendszert indít, amelynek éles tesztje május elsején indul, és jövő január elsejétől a tervek szerint már a teljes, kincstár által kiszolgált területen működik. Lehetővé válik, hogy a kincstár ne csak a fogadói, hanem a küldő oldalon is csatlakozhasson az azonnali fizetési rendszerhez. Így a jövőben azonnal utalják a nyugdíjakat is.
  • Szombattól a Magyar Posta Zrt. kivezeti portfóliójából a belföldi távirat és a Posta-Világfax szolgáltatást. A döntés indoka, hogy az elmúlt évtizedben nagyot esett a távirat iránti igény, illetve számos európai ország már megszüntette az ilyen szolgáltatását. Tavaly összesen 23 ezer táviratot adtak fel, egyetemes szolgáltatásként 2600 postán volt elérhető.
  • Május elsejével a fővárosi lakossági kéményseprési feladatok átkerülnek a katasztrófavédelemhez. A Fővárosi Kéményseprőipari Nonprofit Kft. (Főkétüsz) közleménye szerint "a társasházi, lakószövetkezeti ingatlanokban, illetve kizárólag magánszemély tulajdonában lévő és gazdálkodó szervezet székhelyeként, fióktelepeként vagy telephelyeként be nem jegyzett ingatlanokban a kéményseprőipari tevékenységet 2021. május 1-től a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ (BM OKF GEK) Kéményseprőipari igazgatóhelyettesi szervezetének munkatársai végzik a főváros területén".
  • A Volánbusz járatain szombattól ismét lehet jegyet vásárolni a buszvezetőktől, visszaáll a fedélzeti jegyértékesítés és az első ajtós felszállási rend. A járatokon az első üléssorok továbbra sem használhatók, a száj és az orr maszkkal való eltakarása ezentúl is mindenki számára kötelező.
  • Májustól mindenki egy, az állam által elismert, ingyenes, hitelesített szoftverrel saját magának tudja végrehajtani készülékén a végleges adattörlést mobilon vagy laptopon. A kereskedő, amikor értékesíti az eszközt, ad hozzá egy egyedi címkét is, amelyen egy kód található, ennek segítségével az NMHH honlapján elérhető majd a szoftver, amely segítségével egyes tartós adathordozókról törölhetők a személyes adatok úgy, hogy közben más nem férhet hozzá az adatokhoz. Amint a törlés sikeresen megtörtént, a felhasználó az általa megadott e-mailben hivatalos értesítést is kap.
  • Május elsejétől újra lehetségessé válik a több mint 700 ezer regisztrált horgász számára az éjszakai horgászat.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×