eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
Nyitókép: Kerékpárosklub

Bringakereskedők: hisztérikussá vált a piac, 2023-ig nem áll helyre a rend

Sipiczki Róbert, a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség elnöke az InfoRádióban elárulta, a távol-keleti szállítások koronavírus miatti megakadása miatt az étvágy jelenleg jóval meghaladja a gyártási-szállítási kapacitást.

Amennyiben további csúszások nem lesznek a beszállításokban, úgy van esély arra, hogy a tavalyihoz képest több kerékpárt adjanak el - mondta el az InfoRádiónak a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség elnöke, Sipiczki Róbert.

"Ahogyan várható volt, a 2021-es év nem problémamentes a kerékpárpiac ellátása tekintetében. A tavalyi, felfokozott kereslet kiürítette a raktárakat, a nagy gyártók többszörös túlrendeléssel szembesültek, aminek következményeként megnőttek a szállítási határidők, a kerékpárok késve készülnek el vagy érkeznek be az országba. Az igény a tavalyihoz mérten legalább akkora. Kérdés: ki fogja-e tudni elégíteni ezeket az igényeket a kereskedelem és az ipar?

Nem fogják-e esetleg másra elkölteni a pénzt az emberek, mire esetleg megérkeznek a kerékpárok? Kíváncsian várjuk"

- írta le a bonyolult helyzetet Sipiczki Róbert.

A koronavírus miatt különböző ritmusban a a távol-keleti, majd az európai gyártók is kényszerszüneteket tartottak, ez felborította a több évtizedes egyensúlyt, megbolydultak az ellátási láncok, a járvány miatt viszont folyamatosan nőtt az igény erre az egyéni közlekedési módra, ez így összeadódva okozza a gondokat az elnök szerint.

A jellemző szállítási határidő a kereskedelem résztvevői számára a távol-keletről az alkatrészeket tekintve némely esetben 500-600 nap is lehet, plusz a fuvar.

"Nincs arra lehetőség tehát, hogy ha nagy a kereslet, majd hazai kereskedő rárendel két hónap múlva, kizárt az ilyen helyzet. Békeidőben is 120 nap volt mindennel együtt a megoldás."

Sipiczki Róbert ebből következően arra is rá kellett, hogy mutasson, hogy a 2022-es évet már hónapokkal ezelőtt le kellett rendelni annak érdekében, hogy egyáltalán legyen áru, de már látszik, hogy a 2022-es év "hisztérikus, turbulens" lesz, nem áll helyre a rend, a 2023-as lehet olyan év, amikor valamilyen konszolidációra számítanak.

Amennyiben további csúszások nem lesznek, a tavalyi eladási számok itthon elérhetők, esetleg valamivel lehet afölött is teljesíteni - szögezte le.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
Itt vannak azok az autók, amiket az igazán gazdagok vesznek Magyarországon

Itt vannak azok az autók, amiket az igazán gazdagok vesznek Magyarországon

Pénteken érkeztek a friss magyarországi autóértékesítési statisztikák, akkor megnéztük, hogy mi mozgatja a teljes piacot, mi áll amögött, hogy az EU-ban egyedül a magyar piacon adnak el kevesebb autót idén, mint tavaly. Abban a cikkben a Skoda Octavia, a Suzuki Vitara, a Dacia Duster vagy az MG ZS volt a nagy sztár, most azt néztük meg, hogy a prémium és luxusautó szegmensben, a Porschénél, a Ferrarinál vagy a Rolls-Royce-nál hogy alakulnak az eladások.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×